Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2011 12:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Tretie mafiánske zoznamy unikli na verejnosť: Kto je kto?

Viac ako štyristo mien rozdelených do šiestich skupín! To sú zoznamy záujmových osôb polície.

Niektoré osoby v dokumente sú obvinené zo závažných trestných činov, iné sú zase na úteku. Na zozname sa však objavili aj doteraz netrestaní ľudia, podnikatelia či advokáti. Dokument unikol na verejnosť z polície. Inšpekcia ministerstva vnútra už zisťuje, kto je za to zodpovedný. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zneužívania právomoci verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

Prvé mafiánske zoznamy sa objavili v roku 2005 na internete. V dokumentoch bolo viac ako sto ľudí, ktorí boli rozdelení do skupín: takáčovci, borbélyovci, záujmové osoby a záujmové motorové vozidlá. Až v roku 2010 súčasný policajný prezident Spišiak priznal, že ich autorstvo bol jeho nápad.

Tretie mafiánske zoznamy unikli z polície zrejme tento rok. Ide o prepracovaný dokument, kde je viac ako 400 mien rozdelených do šiestich skupín - bytová mafia, piťovci, takáčovci, sýkorovci, jakšíkovci a partia okolo Jána Z. Nechýbajú pri nich fotografie, ktoré pochádzajú z dokladov totožnosti. Údaje boli nelegálne odcudzené z Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK). Vykonávame intenzívne šetrenie s inšpekciou Ministerstva vnútra SR, ktoré bude jednoznačne smerovať k identifikovaniu konkrétnych osôb zodpovedných za tento únik informácií,“ vyhlásil policajný prezident Jaroslav Spišiak. Policajti včera navštívili aj redakciu Nového Času a vyžiadali si kópie zoznamov, ktoré sme získali z anonymného zdroja.

Podľa policajného prezidenta nejde o účelovo vypracované zoznamy jednotlivých členov organizovanej kriminality.Osoby nachádzajúce sa na jednotlivých zoznamoch sú zoradené podľa náhodného výberu z elektronických databáz. Zaradené tam boli podľa postupov a oprávnení Policajného zboru, ktoré umožňuje zákon,“ zdôraznil Spišiak. Tvrdí, že z dokumentu nie je zrejmá žiadna súvislosť medzi jednotlivými osobami a nie všetky mená sú podľa operatívneho rozpracovania kmeňovými členmi zločineckých zoskupení.

V medializovaných zoznamoch sú aj osoby, ktoré sa na základe operatívneho rozpracovania záujmových osôb objavili ako kontakty záujmových osôb, napríklad obchodní partneri alebo právni zástupcovia,“ vysvetlil Spišiak. Odmieta aj názov dokumentov - mafiánske zoznamy - pretože nie každého zo zoznamu považuje polícia za záujmovú osobu, a už vôbec nie za člena zločineckej štruktúry. „Únikom informácií nedošlo k žiadnemu narušeniu činnosti ÚBOK-u. Výpovedná hodnota pre členov podsvetia je nulová, lebo jednotliví členovia zločineckých skupín si musia byť aj tak vedomí, že keď si zvolili takúto životnú dráhu, automaticky sa stali záujmovými osobami,“ dodal Jaroslav Spišiak.

Takáčovci

Skupinu založil začiatkom deväťdesiatych rokov Ján Takáč, ktorý neskôr zahynul pri atentáte. Na pôvodných zoznamoch ich bolo len 13, za šesť rokov ich počet stúpol na 63. Zo starej „gardy“ zostal len jeden, okrem iných pribudli aj dvaja obžalovaní z vrážd Patrik Vidašič a Marián Gaál. Podľa prokuratúry stoja za likvidáciou členov konkurencie Petra Havasiho, alias Havla z júna 2004 a Karola Patasyho z januára 2005.

Sýkorovci

Bratislavská skupina pomenovaná po nebohom Miroslavovi Sýkorovi. „Sýkorovci skončili, keď Mira Sýkoru vo februári 1997 zastrelili,“ zvykne hovorievať František Borbély. Na zoznamoch z roku 2005 bola 52-členná skupina, ktorá niesla meno práve po ňom. Nový dokument so „sýkorkami“ obsahuje asi 200 mien. Medzi nimi je aj Martin Bihári, alias Rus, ktorý je momentálne na úteku. Práve on je hlavným obžalovaným v prípade, v ktorom sa prednedávnom začal proces na súde. Bihári a ďalší muži sú obžalovaní zo zosnovania zločineckej skupiny. Podľa prokurátora stoja za vydieračským únosom, vyberaním výpalného, podvodom a nedovoleným ozbrojovaním.

Ďalším mužom, ktorý je na zozname v tejto skupine, je Viliam Mišenka. Ten má blízko aj ku Karolovi Mellovi. Obaja sú obvinení z vraždy Jozefa Gudábu, ktorá sa stala v marci 2003. Podľa polície Mišenka stojí aj za vraždou svojho synovca Jozefa Mišenku, ktorá sa stala vlani v júli.

V dokumente sú aj piati muži obvinení z prípravy úkladnej vraždy svojho „parťáka“ Martina Hrabárika, prezývaného Rezeň. U jedného z nich, Viliama Rafaela, alias Čierneho Vilka, našli policajti v aute Porsche Cayenne lopatu a krompáč.

Piťovci

Bratislavská skupina so sídlom v Lamači je pomenovaná podľa Juraja Ondrejčáka, alias Piťa. On aj väčšina ľudí zo skupiny nie sú z ničoho obvinení. Partia je známa tým, že jej členovia sa zvyknú prevážať na „géčkových“ mercedesoch. Práve v tejto skupine sa na zozname objavili advokáti. Právnici zastupovali niektorých mužov z tejto skupiny. Na zoznamoch sú aj tí, ktorých vinili z vraždy študenta Daniela Tupého. Súd ich však oslobodil.

Uvádza sa tam aj meno podnikateľa Mariána Kočnera. „Viem o tých zoznamoch. Predtým som bol na takom zozname zaradený medzi sýkorovcami a teraz medzi piťovcami. Bojím sa o život, pretože jedna skupina môže odo mňa chcieť ,výučné‘ a druhá ,prískočné‘. Preto chodím na opancierovanom aute a s ochrankou. Ak by však niekto robil zoznam bielych golierov a zlodejov počas všetkých doterajších vlád na Slovensku, môžem zopár mien dodať,“ reagoval na zverejnené zoznamy Kočner.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá