Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2009 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Tragická nehoda Žitného: Chvíle hrôzy ožijú na obrazovke!

Už dnes večer odvysiela TV JOJ príbeh nápadne podobný vlaňajšej tragédii Rasťa Žitného (32), pri ktorej zahynul Tomáško Žilavý († 5).

Aj keď televízia tvrdí, že nejde o prípad markizáckeho exmoderátora, upútavky z Koliby nasvedčujú niečomu úplne inému! Obhajca Žitného Ladislav Kuruc zatiaľ tvrdí, že ak sa ukáže inšpirácia kauzou jeho klienta, bez milosti zváži žalobu!

Príbeh zo seriálu Ako som prežil s názvom Celebrita dnes vyvolá vrásky na čele viacerým stranám. Podľa dostupných informácií totiž film nápadne pripomína Žitného tragickú nehodu. Aj keď televízia JOJ akúkoľvek podobnosť s exmarkizákom popiera, okrem Žitného sa bude pred televíznou obrazovkou potiť aj jeho advokát. Ten je v prípade podobnosti s kauzou jeho klienta odhodlaný riešiť veci aj právnou cestou. „Odmietame tvrdenia, že ide o prípad Žitného,“ trvá si na svojom hovorkyňa TV JOJ Tatiana Tóthová.

Podobnosť televízneho a skutočného príbehu je však viac ako zrejmá. Zrážka auta s bicyklom, smrť malého chlapca, moderátor (celebrita) v nemocnici v ohrození života a mnoho ďalších detailov. V televíznej realite lekárka (Michaela Čobejová) prijme do nemocnice pacienta-moderátora (Martin Mňahončák) po vážnej dopravnej nehode, pri ktorej zomrelo dieťa. Vošlo mu do cesty na bicykli tesne po tom, ako zdvihol mobil za volantom. Po prijatí zraneného moderátora do nemocnice sa okolo neho zhŕkne skupina fotografov z médií. Hovorkyňa televízie, v ktorej pracuje, však odmieta prípad akokoľvek komentovať.

Aj preto sa k prípadu rozhodol vyjadriť Žitného obhajca Ladislav Kuruc. „Ak sa ukáže, že autori čerpali z medializovaných skutočností, môže to môjho klienta poškodiť. Platí prezumpcia neviny a bolo by to ovplyvňovanie verejnosti pred právoplatným ukončením prípadu,“ myslí si právnik, ktorý akékoľvek právne kroky zváži až po odvysielaní filmu. Je však možné, že ak sa obráti na súd, bude Žitný okrem ospravedlnenia žiadať aj nemajetkovú ujmu, pričom výška sumy nie je nijako obmedzená. V spore však bude musieť dokazovať, že film neprimerane zasiahol do jeho súkromia.

Spory s umelcami

Dušan Slobodník verzus Ľubomír Feldek

Exminister Dušan Slobodník žaloval spisovateľa Ľubomíra Feldeka za článok, v ktorom ho kritizoval za fašistickú minulosť a za verš „esesák sa objal s eštebákom“. Žiadal 8 298,47 € (250-tis. Sk).Súd na Slovensku rozhodol, že Feldek musí Slobodníkovi zaplatiť. Spisovateľ sa však obrátil na Európsky súd a ten tvrdí, že boli porušené základné ľudské práva na slobodu prejavu. Samotnú báseň súd neposudzoval.

Kauza vraždy Ľ. Cervanovej a film Bolero

Záhadné zmiznutie a vražda študentky medicíny v Bratislave je známe ako prípad Cervanová. Tvorcovia filmu Bolero najprv tvrdili, že je inšpirovaný skutočnou udalosťou. Päť zo siedmich dnes už odsúdených v kauze Cervanová proti filmu protestovali. V tom čase ešte nebola totiž kauza uzavretá. Na súd podali žalobu a žiadali, aby sa im scenáristka Markéta Zinnerová ospravedlnila a zaplatila 37 542,30 € (1 mil. českých korún). České súdy žalobu zamietli, pretože autorka nikoho nemenovala a skutočná udalosť bola len inšpiráciou.

Žaloby na knihy

Tureckí spisovatelia Nedim Gursel a Orhana Pamuka vydali knihy, ktoré sa vôbec nepáčili tureckým súdom. Prvý menovaný vo svojej knihe Alahove dcéry vraj urážal náboženské hodnoty islamu. Druhého autora zase súdili za vyjadrenia o vraždení Arménov a Kurdov v Turecku. V prípade odsúdenia mu hrozilo až trojročné väzenie. Pred Európskym súdom sa autor sťažoval na porušenie slobody prejavu. Súd zdôraznil, že hoci kniha vykresľovala emotívny opis udalosti, neobjavovali sa v nej skutočné mená.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú