Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2009 22:34

VIDEO: Ivan Gašparovič ostáva prezidentom ďalších 5 rokov

Čas.sk vám priniesol online spravodajstvo zo sčítania hlasov druhého kola voľby prezidenta SR.

Čítajte životopis prezidenta Ivana Gašparoviča a sumár prezidentských volieb TU>
Voľba prezidenta v obraze: Pozrite si FOTO a VIDEO TU>

01:20 Online spravodajstvo sa končí, ďakujeme vám za pozornosť.

Premiér Robert Fico gratuloval Ivanovi Gašparovičovi a kritizoval médiá pre prezidentskú kampaň

311566

00:51 Ivan Gašparovič je neoficiálne staronovým prezidentom SR. Po spočítaní všetkých hlasov z celkovo 5919 volebných okrskov totiž priebežne získal 55,53 percenta (1.234.787 hlasov) a stal sa víťazom druhého kola prezidentských volieb s náskokom 245.979 hlasov. Jeho rivalka Iveta Radičová stratila na svojho súpera 11,06 percenta, keďže získala 988.808 hlasov, teda 44,47 percenta. Volebná účasť dosiahla 51,67 percenta. Z celkového počtu 4.339.257 oprávnených voličov zapísaných vo volebných zoznamoch prišlo k urnám 2.242.162 ľudí, platné hlasy odovzdalo 2.223.595 občanov.

00:35 Víťaz prezidentských volieb Ivan Gašparovič si myslí, že vo voľbách rozhodli slušní a rozumní občania. "Rozhodlo, že si ma slovenský občan váži a že som ho nesklamal," vyhlásil Gašparovič pred médiami po sčítaní väčšiny volebných okrskov. Prezident vyjadril potešenie, že občania nepodľahli volebným spotom a záhrobným hlasom, ktoré v nich boli. "Som rád, že nepodľahli novinárom a všetkým, ktorí z tejto kampane urobili jednu nepeknú debatu ohovárania. Občan ukázal koho si váži. Ďakujem všetkým, sľubujem, že budem vždy ich a budem robiť vždy pre nich," zdôraznil Ivan Gašparovič. Zároveň poďakoval všetkým, ktorí pomohli, aby zvíťazil vo voľbách ten, kto verí ľuďom a ktorému veria ľudia. Krédo "Myslím národne, cítim sociálne" je podľa Gašparoviča stále aktuálne a je aktuálnejšie ako pred časom. Je rád, že bude môcť spolu s premiérom Robertom Ficom hľadať riešenia na zmiernenie krízy. Podľa neho je dobré, že si prezident, premiér a parlament rozumejú. Ak by to tak nebolo, nedali by sa podľa Gašparoviča dosiahnuť také výsledky ako doteraz. Gašparovič pripomenul, že bol posledným predsedom Slovenskej národnej rady, prvým predsedom Národnej rady SR a je prvým prezidentom zvoleným dvakrát po sebe. Silvia Gašparovičová verila vo víťazstvo svojho manžela. Obidvaja boli podľa nej pokojní, lebo tušili, že to takto dopadne. Vo volebnej centrále Ivana Gašparoviča búcha šampanské, vyhráva ľudová hudba. K víťazstvu mu už prišiel zablahoželať i premiér Robert Fico spolu s viacerými predstaviteľmi Smeru-SD. Za SNS gratulovala prezidentovi prvá podpredsedníčka Anna Belousovová.

00:31 Ivan Gašparovič získal zatiaľ 55,55 % a Iveta Radičová 44,45%. Spočítaných je 5917 z 5919 obvodov.

00:30 Prezident Ivan Gašparovič vystúpil spolu s predsedom parlamentu Pavlom Paškom a predsedom vlády Robertom Ficom. Poďakovali voličom a vyjadrili potešenie v pokračovaní vzájomnej spolupráce. Opozičná kandidátka Iveta Radičová na tlačovke priznala porážku a zablahoželala víťazovi.

00:22 Prezidentskému kandidátovi Ivanovi Gašparovičovi sa podarilo získať prevažnú časť hlasov v niektorých obvodoch východného Slovenska. Vyplýva to z doteraz zverejnených predbežných výsledkov Štatistického úradu SR. Vyhral napríklad vo Vranove nad Topľou, Stropkove, Svidníku, Starej Ľubovni či v Bardejove. Jeho súperke Ivete Radičovej sa darilo na juhu Slovenska v Šali, Štúrove, ale aj v Rožňave.
Gašparovič vyhral výrazným náskokom aj v Bánovciach nad Bebravou, kde získal z 15.909 platných hlasov 12.219. Podobne sa mu darilo aj v Topoľčanoch, tam sa mu z 31.951 platných hlasov ušlo 24.668. Radičová napríklad v Štúrove zvíťazila 14.487 hlasmi, jej protikandidát v tomto obvode skončil zo ziskom 1289 hlasov. Tento obvod zároveň zaznamenal 60,20-percentnú účasť. Vo Vranove nad Topľou pristúpilo k volebným schránkam 44,23 percenta voličov.

00:10 Po spočítaní hlasov z 5881 z celkového počtu 5919 volebných okrskov priebežne so ziskom 55,54 percenta (1.223.743 hlasov) vedie druhé kolo prezidentských volieb úradujúca hlava štátu Ivan Gašparovič. Jeho rivalka Iveta Radičová zatiaľ stráca 11,08 percenta, keďže získala 44,46 percenta (979.515 hlasov). Volebná účasť v týchto okrskoch dosiahla 51,66 percenta, 2.203.258 občanov odovzdalo platné hlasy.

00:00 Zisk 55,55 percenta (1.208.415 hlasov) podľa priebežných výsledkov Štatistického úradu stavia Ivana Gašparoviča na čelo druhého kola prezidentských volieb. Ide o výsledky po sčítaní hlasov odovzdaných v 5827 okrskoch z ich celkového počtu 5919. Druhá kandidátka na post hlavy štátu Iveta Radičová predbežne získala 44,45 percenta, čo je 967.086 hlasov. Volebná účasť v týchto okrskoch dosiahla 51,65 percenta, platné hlasy odovzdalo 2.175.501 občanov.

23:56 Pozitívnym signálom z druhého kola prezidentských volieb je zvýšená voličská účasť. Po spočítaní hlasov z troch štvrtín volebných miestností to povedala opozičná prezidentská kandidátka Iveta Radičová. Účasť sa v tomto čase pohybovala nad úrovňou 50 percent, Ivan Gašparovič vyhrával s 56,6 percentami, Radičovú volilo 43,37 percenta občanov. "Mám o šesť percent viac ako v prvom kole," reagovala Radičová na otázku, ako hodnotí predbežné čísla. "Podpora, ktorú už v tomto okamihu mám, čísla voličov, je obrovskou výzvou a povzbudením. Je to naozaj šanca pre politika pokračovať," uzavrela. Radičovú prišlo do volebnej centrály povzbudiť množstvo osobností. Popri tvárach, ktoré ju podporovali v kampani, sa tu objavil Laco Lučenič, ale aj Adela Banášová. "Prišla mi esemeska, že sa tu stretávajú všetci priaznivci Ivety Radičovej na jej podporu," vysvetlila svoju prítomnosť Banášová. Radičová má podľa nej svojimi skúsenosťami a vzdelaním dobré predpoklady vykonávať funkciu prezidentky. "Chcela som jej potriasť rukou, ale asi sa tam nepretlačím," uzavrela Banášová.

23:55 Ešte desať-pätnásť rokov potrebuje Slovensko, aby bolo schopné zvoliť za prezidenta občana maďarskej národnosti, myslí si neúspešný kandidát z minulých prezidentských volieb, podpredseda SDKÚ-DS Eduard Kukan. Maďara ako spoločného kandidáta by dnes neakcetovala ani SDKÚ-DS, povedal pre agentúru SITA. „Verím, že oni by si ani netrúfli požiadať o to,“ dodal. Predseda SMK Pál Csáky si kandidatúru príslušníka maďarskej menšiny vie predstaviť. Aj pred týmito voľbami ponúkali kandidatúru bývalému predsedovi strany Bélovi Bugárovi. „My sme mu to ponúkli aj v tomto roku, Béla to nezobral,“ povedal pre SITA. Vyhrať by podľa neho ešte Maďar nemohol, mal by ale šancu skončiť tretí. „Nedá sa vylúčiť, že budeme o tom uvažovať na budúce voľby,“ uviedol Csáky. Kukan je k možnostiam Bugára skeptický. „Šancu áno, ale reálnu šancu ťažko,“ komentoval. Spomedzi maďarských politikov je ale pre Slovákov najprijateľnejší. „On má taký imidž, že má zmysel pre humor, vie sa s každým porozprávať, aj so Slovákmi a mnohí Slováci, myslím, že by ho brali.“ Csáky ostro kritizoval protimaďarský štýl kampane Ivana Gašparoviča, podporovaného Smerom-SD a Slovenskou národnou stranou (SNS). „Myslím si, že to bola veľmi zákerná kampaň proti Ivete Radičovej.“ Vo voľbách tak podľa neho zápasili dve časti Slovenska. „Uvidíme, kto vyhrá.“

23:50 Tvár Nežnej revolúcie Fedor Gál pricestoval z Čiech na Slovensko, aby mohol voliť. Za prezidentku by chcel Ivetu Radičovú. „Iveta je fajn, je to pre mňa kontinuita na November 89, je to žena inteligentná, oslovuje mladých ľudí. Je to protipól druhého kandidáta, ktorý mne osobne pripadá nevýrazný, bez svojho názoru,“ povedal pre SITA Gál vo volebnej centrále opozičnej kandidátky. Ak Ivan Gašparovič na ďalších päť rokov obsadí Prezidentský palác, politika sa nezlepší. „Ďalších päť rokov tam bude sedieť človek, ktorý bude strihať pásky, viesť formálne reči a nebude poskytovať invenciu, názor, inšpiráciu pre dobrú politiku,“ uviedol Gál. Spoločnosti podľa Gála neprospieva zahrávanie sa s maďarskou kartou, ktorá sa vytiahla aj počas volebnej kampane. Najhoršie vníma prínos predsedu SNS Jána Slotu, ktorý šíri nenávisť. Gálovi prekáža, že národné cítenie si prisvojujú ľudia, ktorí politickým počínaním škodia slovenskému národu. „Slováci nepotrebujú nepriateľa, Slováci nepotrebujú negatívne emócie, Slováci nepotrebujú ukázať prstom na niekoho iného, že to je horší Slovák než ja,“ tvrdí Gál. Útočenie na maďarskú menšinu považuje za scestné. „Maďarská menšina – to sme my, to sú občania Slovenskej republiky, to sú ľudia, ktorí tu žijú, pracujú a chcú sa tu cítiť doma. My, keď im zoberieme pocit, že sú tu doma, doplatíme na to veľmi, veľmi,“ hodnotí Gál.

23:49 Úradujúci prezident SR Ivan Gašparovič vedie druhé kolo prezidentských volieb aj po spočítaní hlasov z 5695 z celkového počtu 5919 volebných okrskov, a to so ziskom 55,82 percenta (1.174.300 hlasov). Jeho súperka Iveta Radičová zatiaľ získala 44,18 percenta, čo je 929.336 hlasov.
Volebná účasť v týchto okrskoch dosiahla 51,56 percenta, platné hlasy odovzdalo 2.103.636 občanov.

23:39 Úradujúci prezident SR Ivan Gašparovič s výrazným náskokom vedie druhé kolo prezidentských volieb aj po spočítaní hlasov z 5401 z celkového počtu 5919 volebných okrskov, a to so ziskom 56,28 percenta (1.099.457 hlasov). Kandidátka Iveta Radičová zatiaľ získala 43,72 percenta, čo je 854.173 hlasov. Volebná účasť v týchto okrskoch dosiahla 51,52 percenta, platné hlasy odovzdalo 1.953.630 občanov.

23:33 Víťazom druhého kola prezidentských volieb v obci Jelšovce v okrese Nitra sa stal Ivan Gašparovič. Získal 226 hlasov, čo je 54,07-percentná podpora voličov. Jeho súperka Iveta Radičová získala 191 hlasov, čo je 45,93 percenta z celkového počtu platných hlasov. Volebná účasť v Jelšovciach predstavovala 52,32 percenta. Výsledky v prvom kole prezidentských volieb sa v obci Jelšovce najviac zo všetkých miest a obcí Slovenska priblížili celoslovenskému priemeru. Zo 796 oprávnených voličov hlasovalo v obci 342 voličov, čo predstavuje 42,96-percentnú účasť. Celoslovenská účasť dosiahla 43,63 percenta. Ivan Gašparovič získal v Jelšovciach 45,45 percenta z celkového počtu odovzdaných hlasov, na celoslovenskej úrovni to bolo 46,7 percenta. Ivetu Radičovú podporilo v obci 36,65 percenta voličov, v rámci Slovenska získala 38,05-percentnú podporu voličov.

23:30 Zisk 56,63 percenta (1.005.818 hlasov) podľa priebežných výsledkov Štatistického úradu stavia Ivana Gašparoviča na čelo druhého kola prezidentských volieb. Ide o výsledky po sčítaní hlasov odovzdaných v 5035 okrskoch z ich celkového počtu 5919. Druhá kandidátka na post hlavy štátu Iveta Radičová zatiaľ získala 43,37 percenta, čo je 770.257 hlasov. Volebná účasť v týchto okrskoch dosiahla 51,37 percenta, platné hlasy odovzdalo 1.776.075 občanov.

23:26 Šéf volebného tímu Ivana Gašparoviča Jozef Grapa je rád, že mobilizačná kampaň, ktorú robili pred druhým kolom prezidentských volieb, sa osvedčila. "Po sčítaní niekoľko sto okrskov pán Gašparovič vedie značným náskokom a dúfam, že to bude pokračovať takto ďalej," konštatoval pre TASR. Ivan Gašparovič prišiel do volebnej centrály v Limbachu pol hodinu po uzatvorení volebných miestností. Do volebnej centrály prišiel aj podpredseda SNS Rudolf Pučík. "Prišiel som podporiť volebný tím a nielen podporiť, ale aj vysloviť úctu za odvedenú prácu v tejto volebnej kampani," uviedol. Nevylúčil, že vo volebnej centrále sa objavia aj ďalší funkcionári SNS. Pučík očakáva, že Gašparovič získa viac hlasov ako v prvom kole a rozdiel medzi ním a Ivetou Radičovou bude väčší. Vo volebnej centrále v Limbachu je pokojná atmosféra. Menší rozruch spôsobilo iba nepustenie novinárov Týždňa do centrály. Grapa toto odôvodnil tým, že pred dvoma týždňami sa síce sám zasadil za to, aby prišli, ale "nie je férové, ak tam dávajú karikatúry a články, ktoré dehonestujú jedného kandidáta," dodal. Hovorca prezidenta Marek Trubač v tejto súvislosti informoval, že do volebnej centrály nedostali akreditáciu všetky médiá. "Akreditáciu nedostali tie médiá, ktoré dlhodobo zavádzajú, klamú, osočujú, porušujú novinársku etiku a zároveň nedodržiavajú tlačový zákon," konštatoval Trubač. Zároveň upozornil, že v okrskoch 25 a 26 v bratislavskej Karlovej Vsi, za plentou, kde voliči označujú meno kandidáta, boli vylepené samolepky dehonestujúce Ivana Gašparoviča. "Považujeme to za hrubé porušovanie zákona o voľbách prezidenta SR," zdôraznil.

23:20 Úradujúci prezident SR Ivan Gašparovič naďalej výrazne vedie druhé kolo prezidentských volieb aj po spočítaní hlasov zo 4344 z celkového počtu 5919 volebných okrskov, a to so ziskom 56,77 percenta (827.520 hlasov). Jeho súperka Iveta Radičová zatiaľ získala 43,23 percenta, čo je 630.024 hlasov. Volebná účasť v týchto okrskoch dosiahla 51,02 percenta, platné hlasy odovzdalo 1.457.544 občanov.

23:19 Tohtoročné prezidentské voľby, ktorých druhé kolo sa skončilo dnes o 22. hodine, boli podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívie Škultétyovej dobre pripravené. "Ja som mala pocit, že bol o ne záujem," zhodnotila po uzatvorení volebných miestností s tým, že sa očakáva vyššia účasť ako v prvom kole. Ako dodala, priebeh druhého kola bol pokojný a plynulý, a to napriek niektorým sťažnostiam a zisteniam. Upozornila, že ide len o individuálne prípady, ktoré nie sú takého rozsahu, aby ohrozili platnosť výsledku volieb. Udalosti v obci Čemerné sú ešte v štádiu riešenia. "Treba mať na pamäti, že išlo o súkromné prostredie a akciu, ktorá nebola v bezprostrednom okolí volebnej miestnosti," podčiarkla. Bližšie informácie k nim ešte nemajú, ale zaujmú k tomu stanovisko na svojom opätovnom zasadnutí.

23:11 Po spočítaní hlasov z 3516 z celkového počtu 5919 volebných okrskov priebežne so ziskom 56,45 percenta (628.419 hlasov) vedie druhé kolo prezidentských volieb úradujúca hlava štátu Ivan Gašparovič. Jeho rivalka Iveta Radičová zatiaľ stráca 12,90 percenta, keďže získala 43,55 percenta (484.724 hlasov). Volebná účasť v týchto okrskoch dosiahla 50,80 percenta, 1.113.143 občanov odovzdalo platné hlasy.

23:05 Prezident SR Ivan Gašparovič už prišiel do volebnej centrály v Limbachu. Medzi novinárov však zatiaľ neprišiel. V centrále sú spolu s ním členovia petičného výboru, ale aj zástupcovia politických strán, ktoré Gašparoviča podporili. Vo volebnej centrále je bratislavský krajský šéf Smeru-SD Martin Glváč a podpredseda SNS Rudolf Pučík. Ten pre agentúru SITA uviedol, že považoval za svoju povinnosť vysloviť úctu práci volebného štábu. „Očakávam, že Ivan Gašparovič získa viac hlasov ako v prvom kole a rozdiel medzi ním a Ivetou Radičovou bude väčší,“ dodal.

23:02 So ziskom 56,29 percenta (421.490 hlasov) vedie podľa priebežných výsledkov Štatistického úradu druhé kolo prezidentských volieb Ivan Gašparovič. Ide o výsledky po sčítaní hlasov odovzdaných v 2539 okrskoch z ich celkového počtu 5919. Druhá kandidátka na post hlavy štátu Iveta Radičová zatiaľ získala 43,71 percenta, čo je 327.337 hlasov. Volebná účasť v týchto okrskoch dosiahla 50,46 percenta, platné hlasy odovzdalo 748.827 občanov.

23:01 V Kremnci, ktorej výsledky boli v prvom kole totožné s celoslovenskými podľa televízie Markíza hlasovali 55,64 % za Ivana Gašparoviča a 44,36 % za Ivetu Radičovú.

22:55 Stopercentná účasť voličov, ktorú mala obec Motyčky v okrese Banská Bystrica pred dvoma týždňami v prvom kole prezidentských volieb, sa v dnešnom druhom kole nezopakovala. Z 85 oprávnených voličov v tejto obci dnes svoje volebné právo nevyužili dvadsiati. Celkovo v Motyčkách volilo 75 ľudí, medzi nimi 10 občanov iných miest či obcí, ktorí mali voličské preukazy. Ako ďalej agentúru SITA informoval tamojší starosta Maroš Lacko, víťazom v tejto obci je Ivan Gašparovič so ziskom 54 hlasov, Iveta Radičová tam získala 21 hlasov. V prvom kole v Motyčkách Ivan Gašparovič získal 44 hlasov a Iveta Radičová 22.

22:50 Úradujúci prezident SR Ivan Gašparovič priebežne vedie druhé kolo prezidentských volieb aj po spočítaní hlasov zo 1598 z celkového počtu 5919 volebných okrskov, a to so ziskom 57,09 percenta (243.252 hlasov). Jeho súperka Iveta Radičová zatiaľ získala 42,91 percenta, čo je 182.807 hlasov.
Volebná účasť v týchto okrskoch dosiahla 50,38 percenta, platné hlasy odovzdalo 426.059 občanov.

22:42 Po spočítaní hlasov zo 774 z celkového počtu 5919 volebných okrskov priebežne so ziskom 57,78 percenta (96.900 hlasov) vedie druhé kolo prezidentských volieb úradujúca hlava štátu Ivan Gašparovič. Jeho rivalka Iveta Radičová zatiaľ stráca 15,56 percenta, keďže získala 70.806 hlasov (42,22 percenta). Volebná účasť v týchto okrskoch dosiahla 50,06 percenta, 167.706 občanov odovzdalo platné hlasy.

22:19 V druhom kole prezidentských volieb po sčítaní hlasov z prvého okrsku čiže 0,02 % všetkých okrskov vedie Iveta Radičová so ziskom 62,99 % hlasov zúčastnených voličov. Ivana Gašparoviča dosiaľ podporilo 37,01 % voličov.

22:00 Volebné miestnosti sa zatvorili, jednotlivé volbené komisie začínajú so sčítavaním hlasov.

Milí čitatelia, vítame vás na ONLINE prenose, v ktorom vám budeme prinášať najaktuálnejšie informácie o priebežných výsledkoch hlasovania v druhom kole voľby prezidenta SR až do vyhlásenia výsledkov zo všetkých volebných okrskov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Európska únia bola podľa Blanára založená na mierových základoch: Cesta Slovenska však nebola jednoduchá
13-ročného Ollyho chladnokrvne zavraždila skupinka tínedžerov.
Olly († 13) tragicky zahynul po surovom útoku tínedžerov: Polícia zverejnila zvrátené správy vrahov, ako plánovali útok
Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Opozícia spochybňuje dôvody odvolávania členov súdnej rady: Gašpar tvrdí, že dôvody nemuseli byť uvedené
Ilustračné foto
Bojaschopní Ukrajinci v zahraničí: Prinútia ich prísť domov a bojovať?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Estónsko odhalilo, čo má u nich robiť Rusko: Kremeľ mlčí, no jedna vec je zvláštna
Meky patril k hudobným legendám našej doby.
Foto
Je to tu! Fanúšikovia Žbirku († 69) sa môžu tešiť na nezabudnuteľný zážitok: O čo ide?
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael stanovil ultimátum: Počká ešte pár hodín a potom začne konať
Populárna lekáreň získala prestížnu cenu.
Foto
Prestížne ceny Mastercard Obchodník roka 2023: Absolútnym víťazom sa stal Dr. Max!
Nadrogovanému vodičovi opäť zadržali preukaz, v Lučenci spôsobil nehodu
Nadrogovaný vodič havaroval v Lučenci: Šokujúce zistenie pri kontrole! Ako je to možné?
Útok mečom v Británii
Foto
Šialený útok v Londýne: Muž samurajským mečom na ulici zabil dieťa († 13)
Hollie na tento zážitok spomína so smiechom.
Foto
Objednala si veľkú pochúťku: Keď uvidíte čo jej priniesli, nebudete sa vedieť prestať smiať!
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko zúri nad tým, čo spravili Spojené štáty: Zatykač na Putina a teraz toto?