Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Ako hravo preplávať pôstom? Začnite rybami – skvelo chutia, ale aj posilnia imunitu

Vianočné prejedanie či fašiangy plné dobrôt sú už za nami. Ani sme sa nenazdali a vstúpili sme do 40-dňového pôstu. Je to ideálny čas, kedy svojmu telu dopriať zdravý detox a popracovať na podpore svojej imunity.

Skvelým pomocníkom v čase postenia sú ryby, ktoré obsahujú dôležité vitamíny a minerály prospešné pre našu obranyschopnosť. Aby bol pre vás pôst čo najchutnejší, prinášame vám tipy, ako si ho spestriť a navyše si dopriať more zdravia.

Čas zabíjačiek a hojnosti sa skončil

Tohtoročný pôst začal Popolcovou stredou, ktorá pripadla na 17. februára. Váš jedálny lístok by sa mal prispôsobiť očiste, ktorá trvá až do Veľkonočnej nedele. Neodmysliteľnou súčasťou pôstneho obdobia kresťanov sú práve ryby, ktoré sú základom zdravého jedálnička. „Pravidelnou konzumáciou rýb podporujeme naše zdravie a posilňujeme imunitu, ktorá je najmä v čase pandémie veľmi dôležitá. Ryby ponúkajú široké zastúpenie dôležitých výživových látok pre naše zdravie ako vitamín D, omega-3 mastné kyseliny a predovšetkým selén, ktorý je silný antioxidant,“ hovorí popredný slovenský infektológ, profesor Pavol Jarčuška. Ako dodáva, príjem dostatočného množstva potravín s prirodzeným obsahom vitamínov je spojený s mnohými zdravotnými výhodami, ktoré chránia náš organizmus a posilňujú imunitu.

Ako si rybami spestriť jedálniček?

Stereotypu z pôstu sa vôbec nemusíte sa obávať. Slováci majú široký výber rýb a rybacích výrobkov od domácich producentov. Začať deň s rybou môžete už ráno. Kvalitným zdrojom zdraviu prospešných prvkov je napríklad aj Treskoslovenská Treska Originál z produkcie spoločnosti RYBA Košice, ktorá vyrába rybacie pochúťky už od roku 1946. Ak denne zjete napríklad 30 dkg tejto košickej retro pochúťky, pokryjete ňou dennú dávku selénu. Zaradenie tejto delikatesy do vašich jedálničkov teda určite netreba podceňovať. Za zmienku stojí aj jej chilli verzia Treskoslovenská Treska pikant, ktorá poteší najmä milovníkov ostrejších jedál.

Široká paleta marinovaných rýb

Spomedzi všetkých druhov rybích výrobkov sú najvýživnejšie marinované ryby. Vďaka spracovaniu bez tepelnej úpravy sú jedným z najväčších zdrojov rybích vitamínov a skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín a prírodných enzýmov. Niektorí ich nazývajú aj „kyslé ryby“, kvôli tradičným lahôdkovým zavináčom. Paleta marinovaných rýb je široká a na trhu nájdete aj lahodné, menej kyslé varianty. V kombinácii so šalátom a trochou zeleniny, či len tak s pečivom, si môžete pochutnať napríklad na Sleďových peprenkách, Sleďových očkách s chilli, kápiou, cviklou či olivami, alebo marinovaných kúskoch pravého lososa. Potrebnú dennú dávku vitamínov si môžete dopriať aj vďaka obľúbeným Pirátskym kúskom v pikantnom oleji, ktoré spolu s retro treskou nemôžu chýbať v žiadnom rožku Slovenska.

Pastva pre žalúdok aj pre oči

To, že ryby sú vďačnou témou kulinárskych relácií kvôli ich rôznorodosti, už dávno vieme. Ide najmä o ryby v teplej kuchyni, no ozajstný gastro zážitok dokážete prežiť práve s marinovanými rybami. Prinášame vám preto tipy na servírovanie rýb v studenej kuchyni, ktorým nikto neodolá. Foodstyling a kombinácie rybacích výrobkov pripravil prestížny kuchár Juraj Hruška, ktorého Trend vyhodnotil a zaradil medzi TOP kuchárov na Slovensku.

Otvoriť galériu

Svieži šalát s marinovanými rybami
Potrebujeme:
• Sleďové kúsky s citrónovým korením alebo Pirátske kúsky Ryba Košice
• mix šalátov
• Rybací šalát Exklusiv Ryba Košice
• citrón
• olivový olej
• soľ
• čierne mleté korenie
• pečivo

Postup:
Lyžicu olivového oleja si zmiešame s citrónovou šťavou, dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Šalát si nakrájame/natrháme na menšie, pridáme sleďové kúsky a prelejeme zálievkou. Servírovať môžeme aj v kombinácii s rybacím šalátom a opečenými hriankami.

Otvoriť galériu

Hrianka z viaczrnnej bagety s lososom a chrumkavou petržlenovou vňatkou
Potrebujeme:
• Pravý losos Exklusiv kúsky v oleji alebo Pravý losos Exklusiv drť Ryba Košice
• paradajky
• cesnak
• olivový olej
• aceto balsamico s hľuzovkou
• citrón
• chilli
• petržlenová vňať
• bageta viaczrnná
• soľ
• farebné korenie celé

Postup:
Paradajky nakrájame a spolu s lososom dochutíme citrónovou šťavou, pretlačeným cesnakom, soľou, korením a chilli. Pridáme olivový olej a balzamikový ocot s hľuzovkou a celú zmes jemne premiešame. Naaranžujeme na viaczrnnú bagetku a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Otvoriť galériu

Tartar z pečenej cvikle s treskou a koriandrom alebo kôprom
Potrebujeme:
• cvikla
• olivový olej
• soľ
• korenie čierne mleté
• kôpor alebo koriander čerstvý
• biele aceto balsamico
• Treskoslovenská Treska 140g

Postup:
Cviklu nakrájame na malé kocky, zmiešame s lyžicou bieleho balzamikového octu, lyžičkou olivového oleja a dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Pomocou formičky vytvarujeme cviklu a navrch rovnako pomocou formičky pridáme Tresku v majonéze.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane