Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2021 16:00 | Správy | Domáce správy

Vpád arktického vzduchu urobil svoje: V tejto obci namerali meteorológovia -26,6 stupňa Celzia

V noci na sobotu klesla teplota vzduchu pod -20 stupňov Celzia na viacerých meteorologických staniciach na Slovensku, a to najmä v Banskobystrickom kraji.

Najvýraznejšie sa ochladilo na krajnom juhu stredného Slovenska. V obci Hajnáčka v okrese Rimavská Sobota meteorológovia namerali -26,6 stupňa Celzia. To prestavuje najnižšiu teplotu vzduchu nameranú v nižších polohách počas tejto zimy. Vo svojej analýze na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) o tom informuje meteorológ Miroslav Šinger. Medzi najchladnejšie lokality v noci na sobotu patrili aj Stratená, časť Dobšinská ľadová jaskyňa (-26,3), Lipovany (-24,6), Čierny Balog - Dobroč (-23,4), Vigľaš - Pstruša (-22,6), Vernár (-22,5), Ožďany (-22,3), Lenartovce (-22,2).

Vpád arktického vzduchu počas uplynulých dní na Slovensko priniesol podľa Šingera mimoriadne chladné počasie na horách, arktické dni aj v nižších polohách a silné nočné mrazy. Vo štvrtok (11. 2.) popoludní už na celom Slovensku mrzlo, pričom na severe bolo aj pod mínus desať stupňov Celzia. "Na väčšine územia sa vytvorila snehová pokrývka. Súčasne bolo aj silno veterno, čo okrem veľmi nízkych hodnôt pocitovej teploty, spôsobilo aj vznik početných snehových jazykov a závejov, predovšetkým na východe Slovenska," uviedol meteorológ.

Ochladenie bolo podľa neho najnepríjemnejšie na hrebeňoch hôr, kde bolo sprevádzané mimoriadne silným vetrom a postupným výrazným poklesom teploty vzduchu. Na Chopku zaznamenal SHMÚ mohutnú víchricu s teplotou pod -20 stupňov Celzia, čo predstavovalo pocitovú teplotu pod -42 stupňov Celzia, na Lomnickom štíte dokonca -50 stupňov Celzia. Na hrebeňoch hôr ochladenie vyvrcholilo v piatok (12. 2.) vo večerných hodinách, keď sa napríklad na Lomnickom štíte ochladilo na -29 stupňov Celzia. "Tým boli prekonané denné rekordy platné pre 12. aj pre 13. február. Veľmi nízku hodnotu mala aj priemerná denná teplota, s hodnotou -28,2 stupňa Celzia sa 12. február na Lomnickom štíte zaradil medzi najchladnejšie dni zaznamenané na tejto stanici," uviedol Šingera.

 

V nižších polohách bolo v noci na piatok väčšinou veterno, miestami aj zväčšená oblačnosť, čo zabránilo výraznejšiemu poklesu teploty. Našli sa však podľa meteorológov aj máloveterné lokality so zmenšenou oblačnosťou, kde teplota mohla výrazne klesať. Ojedinele sa ochladilo pod -20 stupňov Celzia, predovšetkým na Horehroní, Gemeri a Spiši. Najchladnejšie bolo na juhu stredného Slovenska v obci Hajnáčka, kde teplota klesla na -24,4 stupňa Celzia. Chladno bolo aj počas dňa a teplota väčšinou vystúpila len na mínus desať až mínus dva stupne Celzia. Vo vyšších polohách a na severe zaznamenal SHMÚ aj arktický deň, keďže teplota tam nevystúpila nad mínus desať stupňov Celzia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý