Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2020 21:24 | Správy | Zahraničné správy

Británia, Francúzsko a Taliansko bojujú s koronavírusom: Španielsko už má plán očkovania

Británia, Francúzsko a Taliansko v nedeľu oznámili ďalšie tisíce potvrdených prípadov koronavírusu, nedeľné bilancie sú však nižšie ako v sobotu.

S odvolaním sa na úrady týchto krajín, ktoré majú v absolútnych číslach jedny z najvyšších prírastkov infekcií v Európe, o tom informovala agentúra Reuters. Španielsky premiér Pedro Sánchez v nedeľu ohlásil, že krajina začne od januára s očkovacím programom.

Španielsko a Nemecko sú podľa šéfa španielskej vlády prvými európskymi krajinami, ktoré predstavili kompletný plán podaní vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2. Na jej vývoji teraz pracujú desiatky spoločností po celom svete.

"Vakcína by mala byť podaná podstatnej časti populácie počas prvej polovice roka (2021)," uviedol Sánchez. Madrid plánuje zaviesť jednotnú celoštátnu stratégiu a vakcínu najprv podať "prioritným skupinám". Kompletný plán chce premiér v utorok predstaviť kabinetu.

 

Viac ako 46-milionové Španielsko má po Francúzsku v absolútnych číslach druhú najvyššiu bilanciu nakazených v Európe. Koronavírus sa tu preukázal u 1,5 milióna ľudí, z ktorých ich bezmála 47 000 zomrelo.

V 66-miliónovom Francúzsku v nedeľu počet nakazených vzrástol o 13 157 na 2,14 milióna. V sobotu skôr krajiny ohlásila najmenej 18 000 nových infekcií. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva zomrelo ďalších 215 infikovaných pacientov. Francúzsko od začiatku epidémie registruje 48 732 úmrtí v súvislosti s ochorením.

Z oficiálnych štatistík Spojeného kráľovstva vyplýva, že sa tu koronavírus potvrdil u ďalších 18 662 ľudí. V sobotu  sa nakazilo 19 875 ľudí. Do 28 dní od pozitívneho testu v krajine zomrelo 398 ľudí, pričom táto bilancia zahŕňa aj 141 pacientov, ktorých úmrtie nebolo kvôli chybe v systéme obsiahnuté v sobotných dátach.

Taliansko za posledných 24 hodín zaznamenalo 28 337 ďalších nakazených, v sobotu to bolo cez 34 000. Nedeľná bilancia vychádza z 188 747 vyhodnotených vzoriek, uviedlo talianske ministerstvo zdravotníctva, pričom v sobotu krajina vykonala 237 225 testov.

Celkovo sa v krajine s 60 miliónmi obyvateľov od prvého potvrdeného prípadu vo februári koronavírus preukázal u 1,4 milióna ľudí. Zomrelo tu 49 823 infikovaných, z toho 562 za posledný deň.

V Českej republike, ktorá má zhruba 10,7 milióna obyvateľov, pribudlo za sobotu ďalších 3187 prípadov nákazy. Hoci majú krajiny južnej a západnej Európy v absolútnych číslach vyššie denné prírastky nakazených, denník The New York Times vo svojich štatistikách uvádza, že zatiaľ čo sa v Česku koronavírusom v priemere za posledných sedem dní nakazilo okolo 42 ľudí na 100 000 obyvateľov, vo Francúzsku je to 33 ľudí na 100 000 obyvateľov, v Británii 32 a v Španielsku 30. Taliansko si v tomto porovnaní vedie o niečo horšie ako Česko s okolo 56 potvrdenými prípadmi na 100 000 obyvateľov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Verejný sľub budúceho prezidenta Slovákom: Budem robiť všetko pre to, aby...
Doctor Measuring arterial blood pressure with man patient on arm Health care in hospital
Vysoký tlak môže byť len začiatkom problémov: Nepodceňujte liečbu! Tieto ochorenia na vás číhajú
(ilustračné foto)
Foto
Smutná správa: Zomrela slovenská spisovateľka a redaktorka, mala len 33 rokov
Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster
Exprezident Schuster spomína na vstup Slovenska do EÚ: Tento muž mi pošepkal, že...
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Juraj Blanár o vstupe Slovenska do Európskej únie: Patrí to k najvýznamnejším medzníkom samostatnosti štátu!
Steven Stamkos a Juraj Slafkovský.
Obrovská hviezda NHL k Slafkovskému? Expert ich vidí spolu v presilovke
(ilustr.foto)
V Sebechleboch sa zrazil motocykel s osobným automobilom: Pre úsek platí výrazné dopravné obmedzenie!
Senior woman pulling cheeks to feel softness and looking at camera. Beauty portrait of happy mature woman smiling with hands on cheek isolated over grey background. Aging process and perfect skin concept.
Chcete vyzerať o 10 rokov mladšie? Dodržte TÝCHTO 5 pravidiel a zmena príde čoskoro!
Fotografia Zuzany Čaputovej pri príležitosti Sviatku práce.
Prezidentka rozumie pracovnej situácií na Slovensku: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si uplatnenie
Okuliare pre virtuálnu realitu - Prenesú človeka v čase i priestore.
Váš Tip
Vďaka virtuálnej realite vám pred očami ožijú artefakty: Na výstave sa prenesiete o niekoľko storočí späť!
(ilustračné foto)
NAJRIZIKOVEJŠIE povolania?! V týchto odvetviach sa vlani vyskytlo najviac chorôb
Hráči Slovana zľava Milan Borjan, Lucas Lovat a Kevin Wimmer sa radujú z víťazstva
Slovanu sa môže vrátiť obrovská opora: Veľký zvrat?