Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2020 06:30 | Správy | Zahraničné správy

Prvá žena vo funkcii viceprezidentky USA Kamala Harrisová: Bude z nej hlava štátu?!

Sú ako voda a oheň. On starší biely muž, ona o dve dekády mladšia žena s černošskými a indickými koreňmi. Keď si demokrati v primárkach vyberali kandidáta na prezidenta, išli si Joe Biden (77) a Kamala Harrisová (56) ostro po krku. Nakoniec však spojili sily a prepísali históriu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Až doteraz kandidovali na viceprezidentku len dve ženy - v roku 1984 demokratka Geraldine Ferraroová a v roku 2008 republikánka Sarah Palinová. Obe neúspešne. Hillary Clintonová bola v roku 2016 prvou ženou, ktorú niektorá z veľkých strán nominovala na prezidentku. A potom prišla Kamala Harrisová. Jej rodičia sa spoznali v Kalifornii, kde študovali na Univerzite v Berkeley. Mama Shyamala Goplanová prišla na medicínu z Indie a otec Donald Harris na ekonómiu z Jamajky. Vzali sa ešte počas školy a mali dve deti. Keď staršia Kamala prišla v roku 1964 na svet, Joe Biden už pomaly končil štúdium práva. A keď sa v roku 1972 stal šiestym najmladším senátorom v dejinách USA, ona ako dieťa prežívala rasistické ústrky. Jej rodičia sa totiž rozviedli, keď mala sedem rokov a otec sa presťahoval do „bielej“ štvrte. Keď za ním aj s mladšou sestrou chodili na víkendy, ostatné deti mali zakázané sa s nimi hrať, pretože boli černošky. Na strednej škole sa jej najlepšia kamarátka zverila, že ju zneužíva otčim. Spolu so svojou mamou ju potom na celý rok prichýlili vo svojom dome. Tieto zážitky sa podpísali na tom, že celý život bojovala za práva slabých a utláčaných - či už išlo o zraniteľné ženy zo zlých sociálnych pomerov, ľudí z LGBT komunity, alebo ľudí trpiacich pre zničené životné prostredie.

Vyštudovala právo a stala sa štátnou zástupkyňou. Politickú kariéru začala len nedávno, do Senátu ju zvolili v roku 2017. O dva roky neskôr už ohlásila kandidatúru na prezidentku. V prvej debate demokratických kandidátov sa tvrdo pustila do Bidena. Vyčítala mu, že v Senáte sa zastával starej gardy politikov, ktorí v 70. rokoch bránili desegregácii a integrácii čiernych detí v školách, čo si prežila na vlastnej koži. Po tejto debate jej podpora vyskočila až o 9 percent a zrazu bola medzi favoritmi. Na druhú debatu sa však Biden pripravil lepšie. Kamala Harrisová v začiatkoch kariéry sľúbila, že nikdy nebude žiadať trest smrti, čo aj dlho dodržiavala napriek odporu kolegov v justícii či politikov. Potom však vo viacerých prípadoch urobila kroky, ktoré trest smrti de facto obhajovali.

Demokratické primárky napokon vyhral Biden. Potom sa však začalo špekulovať, že si ako svoju kandidátku na viceprezidentku vyberie černošskú ženu ako výraz vďaky pre ženy a černošské komunity, ktoré ho výrazne podporili. A vybral si práve svoju tvrdú súperku. Zjavne vedel, čo robí, pretože celú kampaň si tvrdo odmakala a duo Biden - Harrisová napokon vo voľbách zvíťazilo, hoci sa to doterajší prezident Donald Trump všemožne snaží spochybňovať. Tak či onak, zvolili ju ako prvú viceprezidentku v USA a časom z nej môže byť aj prezidentka. Mnohí viceprezidenti totiž neskôr sami kandidovali na najvyššiu funkciu. To je ostatne aj Bidenov prípad, ktorý pôsobil ako viceprezident Baracka Obamu.

 

Kto je Kamala Harrisová

Prvá viceprezidentka Kamala Harrisová nemá vlastné deti. Vydala sa až v roku 2014, tesne pred svojimi 50. narodeninami. Za manžela si vzala kolegu právnika Douglasa Emhoffa. Stala sa tiež nevlastnou mamou jeho dvoch detí z predchádzajúceho manželstva. Ich spoločný majetok je 4,9 mil. eur. Keď sa Kamala v januári oficiálne ujme úradu, stane sa z jej manžela prvý vicedžentlmen v dejinách USA. Bude zároveň prvým židovským manželom prezidenta či viceprezidenta USA.

  • narodila sa 20. októbra 1964
  • jej otec pocháza z Jamajky, mama z Indie
  • od roku 2017 bola senátorkou za Kaliforniu
  • dovtedy pôsobila ako generálna prokurátorka
  • v januári sa stane prvou ženou na poste viceprezidentky USA
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bar

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tom Cruise (61)
Foto
Tom Cruise nakrúca Mission: Impossible 8: Sledujte, ako brázdi ulice Paríža na motorke
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Fico vychválil naše členstvo v Únii do nebies: V tomto bode však nastala zmena
Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!