Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2020 06:00 | Správy | Zahraničné správy

Nervydrásajúci boj medzi Bidenom a Trumpom, slovenský analytik: Tento muž bude prezidentom!

Takéto manévre okolo volieb ešte nezažili. Ani hodiny po uzavretí volebných miestností v USA nebolo jasné, kto napokon zasadne do Bieleho domu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Súčasný republikánsky prezident Donald Trump (74) napriek pozícii outsidera opäť prekvapil Ameriku aj svet, keď za svojím konkurentom Joeom Bidenom (77) vôbec nezaostával. Z priebežných výsledkov bolo zrejmé, že kandidát demokratov síce získa o niekoľko miliónov hlasov Američanov viac, no ani to mu nemusí zaistiť víťazstvo. Mimoriadne vášne vzbudil Trump svojím vyhlásením za víťaza v čase, keď neboli ani zďaleka sčítané milióny rozhodujúcich hlasov.

Akoby sa opakoval rok 2000. Na juhu USA v štáte Florida sa týždne rozhodovalo o tom, kto vyhrá americké voľby. Napokon to rozlúskol až Najvyšší súd, ktorý zastavil prepočítavanie hlasov a víťazstvo sa tak ušlo Georgeovi W. Bushovi. Tento rok to bude zrejme ešte tesnejšie, no nie je jasné, či budeme na víťaza čakať podobne dlho. Zatiaľ čo prvé výsledky ukazovali ako favorita Donalda Trumpa, s postupným sčítavaním všetkých hlasov sa na neho začal doťahovať práve demokrat Joe Biden. O výhre jedného z nich nebolo možné hovoriť ani v stredu popoludní.

Šokujúci moment však prišiel už krátko po uzavretí prvých volebných miestností. Zatiaľ čo Biden zdržanlivo hovoril o tom, aby sa poriadne prepočítali všetky hlasy Američanov, Trump zvolil osvedčenú taktiku príspevkov na so­ciálnej sieti Twitter. „Obrovsky sa nám darí, ale oni sa nám snažia ukradnúť voľby. Nikdy im to nedovolíme,“ napísal Trump. Vzápätí vystúpil v Bielom dome, kde čakal na výsledky a vyhlásil sa za víťaza volieb.

 

Zároveň tvrdí, že sčítavanie hlasov je podvod, a avizoval, že sa obráti na americký Najvyšší súd. Biden reagoval stručne: „Nebude koniec, dokiaľ všetko nebude spočítané.“ Za bezprecedentný moment v americkej demokracii označili Trumpovo vystúpenie viaceré médiá aj komentátori, proti Trumpovi sa ozvalo aj pár vlastných republikánov. CNN to označila za výzvu na zrušenie volebného práva pre vybrané skupiny, ktorú si nedovolil žiadny prezident.

„Jeho slová prišli v čase hlboko rozdelených zákopov v americkej spoločnosti - v čase, keď mal prezident volať po upokojení ľudí. Trumpove komentáre sú o to prekvapivejšie, že má dobrú šancu vyhrať dôležité štáty, ktoré mu môžu zaručiť druhé volebné obdobie,“ písal komentátor Stephen Collinson. Trump pokračoval v spochybňovaní volieb aj počas dňa a čudoval sa, že už neviedol tak pevne.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, ČTK, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!