Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2020 09:02 | Správy | Zahraničné správy

Po Slovensku už aj Liverpool: Anglické mesto sa pripravuje na plošné testovanie

V anglickom Liverpoole sa bude konať celomestské plošné testovanie obyvateľstva na ochorenia COVID-19. V rámci tohto pilotného projektu pravidelne ponúknu otestovanie každému, kto býva a pracuje v meste Beatles, bez ohľadu na prítomnosť príznakov koronavírusu.

Ako uvádza web BBC News, úmrtnosť v Liverpoole patrí medzi najvyššie v Anglicku. Cieľom pilotného projektu je obmedziť šírenie koronavírusu zachytením čo najväčšieho počtu osôb a prerušiť "reťaz infekcie". Po celom meste budú zriadené nové testovacie miesta v opatrovateľských domoch, školách, univerzitách a na pracoviskách. Ľudia si budú môcť testovanie naplánovať online, prísť bez ohlásenia osobne alebo počkať na pozvanie od miestneho úradu. S plánovaním logistiky a realizáciou testov pomôžu približne dve tisícky vojakov.

V pondelok Spojené kráľovstvo zaznamenalo 18 950 nových potvrdených prípadov koronavírusu. Rastúci počet prípadov v ostatných týždňoch podnietil premiéra Borisa Johnsona k vyhláseniu lockdownu v rámci Anglicka. Podľa neho "neexistovala iná možnosť". Samotný Johnson víta pilotný projekt v Liverpoole. "Tieto testy pomôžu identifikovať v meste tisíce ľudí, ktorí nemajú príznaky, ale môžu infikovať ostatných bez toho, aby o tom vedeli. Tento druh hromadného testovania má potenciál stať sa novou silnou zbraňou v našom boji proti COVID-19," uviedol Johnson, ktorý avizoval, že následne chce distribuovať milióny testov aj do ďalších komunít.

Starosta Liverpoolu Joe Anderson povedal, že miestne orgány akciu naplánovali v spolupráci s vládou. "Ak to pôjde dobre, mohli by sme mať v Liverpoole aspoň trochu normálne Vianoce," skonštatoval Anderson. Bývalý minister zdravotníctva Jeremy Hunt pre BBC Newsnight uviedol, že ministri by si mali do roku 2021 stanoviť dátum na pravidelné testovanie celej populácie. "Vieme, že ak to urobíme, môžeme tento vírus ovládať. A to je nádej, ktorú ľudia v tejto krajine chcú. Momentálne pociťujú veľké zúfalstvo, pretože na konci tunela nevidia svetlo," povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Bratislava mala zabrať súkromné parkovisko známeho hotela: Magistrát reaguje!
Xénia Gregušová (23)
Váš Tip
Xénia Gregušová ukázala rodičov v mladosti: Na koho sa viac podobám? Wau, akoby z oka vypadla...!
Muži zákona pomohli mladému mužovi.
Šľachetný čin policajta Romana z Nitry: Záchrana mladého života ako z filmu!
Tragédia vlaku do Košíc: Medzi obeťami sú dve Slovenky
Dara Rolins s expartnerom Matějom Homolom.
Foto
Expartner Rolins sa tajne OŽENIL: Stihol to skôr ako Dara! TOTO je jeho vyvolená
Hokejová legenda má obrovské dlhy, no obvinenia odmieta: Teraz rozpredáva svoje trofeje!
Europol
Boj proti obchodu s bielym mäsom: Ohavné zistenia polície!
Ako vybrať melón?
Ako vybrať ten najchutnejší melón? Tieto triky vás nesklamú!
(ilustračné foto)
Tragédia v Ružinove: Po páde zo 7. poschodia zomrela seniorka († 72)
Zraneným na mieste pomáhali ako prví zamestnanci chaty.
Pád vrtuľníka v Tatrách! Pilot priznal príčinu nehody: Prečo stroj havaroval?
80. výročie vylodenia v Normandii. Na snímke americký prezident.
Foto
Drsný príhovor Bidena: Temné sily nikdy nezmiznú! Z jeho slov vám naskočia zimomriavky
(ilustračné foto)
Satanistické zhromaždenie?! Polícia zadržala desiatky ľudí, zvláštne, čo našli