Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Pocta Ladislavovi Chudíkovi na pamätnej 0 eurovke

V roku 2024 si pripomíname výročia mnohých významných udalostí a osobností. Medzi takéto osobnosti bezpochyby patrí aj herec a divadelný pedagóg Ladislav Chudík, ktorý sa narodil v roku 1924. 100. výročie jeho narodenia bude pripomínať pamätná 0 eurovka.

Jeho životná púť započala 27. mája v obci Hronec na Horehroní, dožil sa úctyhodných 91 rokov. Jeho výnimočný talent spojený s divadlom začal v roku 1944, pôsobením v SND. Pre celé Československo sa stal legendou účinkovaním vo viacerých filmoch a seriáloch. Je pozoruhodné, že v televíznom vysielaní pôsobil už od začiatku samotného vysielania na Slovensku. Z výnimočných postáv, ktoré stvárnil, možno spomenúť Primára Sovu v seriáli Nemocnica na okraji mesta, kapitána Dabača z rovnomenného filmu prípadne postavu kráľa v rozprávke Soľ nad Zlato, no bolo ich samozrejme omnoho viac. Pán Chudík pôsobil v divadle a filme až do svojej deväťdesiatky. Krátko na to bohužiaľ ochorel a navždy nás opustil 29. júna 2015.

Podľa informácií vydavateľa www.eurosouvenir.sk, autorom motívu 0 Eurovky LADISLAV CHUDÍK je Adrian Ferda. Autor stvárnil Ladislava Chudíka na vrchole slávy, v období keď ho už všetci poznali z filmového plátna. V ľavej časti sa nachádza historická budova Slovenského národného divadla, v ktorej Ladislav Chudík začínal pôsobiť. Na strane pravej je znázornený portrét Ladislava Chudíka zo začiatkov svojej hereckej kariéry. Cez celé pole 0 eurovky prechádza filmový pás, ako symbol jeho televíznej a filmovej kariéry.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.eurosouvenir.sk

Slovensko je v EU už 20 rokov

Prvého mája 2004 Slovenská republika spolu s ďalšími deviatimi krajinami vstúpila do Európskej únie. Tento eurosuvenír má pripomenúť práve tento významný deň, ktorý sa zlatým písmom zapísal do dejín Slovenskej republiky. Vstupom do Európskej únie sme zavŕšili dlhodobé snahy o pripojenie sa k tomuto prospešnému spoločenstvu, ktoré prináša každému obyvateľovi Slovenska veľké množstvo výhod. Prehĺbila sa spolupráca medzi krajinami, pribudla možnosť slobodného cestovania v rámci EÚ, vznikla inštitúcia Erazmu, ktorá umožňuje študentom získavať skúsenosti v zahraničí, prijatím Eura vznikla silnejšia mena zastupujúca viacero členov EÚ a mnoho ďalšieho.

Ako uvádza www.eurosouvenir.sk, 0 Eurovka sa nestáva len pamiatkou na 20. výročie vstupu Slovenskej republiky do EÚ, ale je aj symbolom rozvoja a prosperity našej krajiny z pod Tatier, ktorá sa vďaka tomu posilnila, pričom jej občania získali nové príležitosti a perspektívy pre lepšiu budúcnosť.
Autorom návrhu je opäť Adrian Ferda, podľa ktorého sú z pohľadu symboliky alegorické motívy azda najvhodnejším komunikačnými výtvarno-vizuálnym prostriedkami vôbec. Práve preto je ústredným motívom mladá žena ako symbol mladej 30 ročnej krajiny. V ľavej ruke drží slovenskú vlajku - čo symbolizuje národnú identitu blízku srdcu, a v pravej racionálnej časti kľúč od EU. Tiež nie náhodou je postava situovaná od východu na západ aby umocnila celkovú myšlienku. Pozadie je dotvorené pohľadom na Tatranskú krajinu a schematickú mapu Európy s členskými štátmi EÚ.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.eurosouvenir.sk

Motívy LADISLAV CHUDÍK a 20. VÝROČIE VSTUPU SR DO EU boli vyrobené v limitovanom náklade 3000 ks a začnú sa predávať súčasne už v piatok 7.6.2024 od 10:00 na Bratislavských zberateľských dňoch, ktoré sa konajú v Incheba Expo Bratislava a potrvajú do soboty 8.6.2024. Vydania 0 euroviek LADISLAV CHUDÍK a 20. VÝROČIE VSTUPU SR DO EU sa budú predávať do ich vypredania, preto netreba návštevu veľtrhu odkladať. Návštevu zberateľského veľtrhu potvrdila aj manželka Ladislava Chudíka, Alena Chudíková, ktorá sa zúčastní aj autorskej autogramiády, ktorá sa bude konať v piatok 7.6.2024 o 14:00.

Navyše sú tieto dva vydania vyrobené aj so špeciálnou zlatou prítlačou každá v náklade len 100 ks a získať ich budete môcť prostredníctvom lotériového automatu, ktorý bude vydávať pamätné 0 eurovky v náhodnom poradí. Treba prísť skúsiť šťastie.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.eurosouvenir.sk

Bratislavské zberateľské dni oslavujú jubilejný 20. veľtrh

Bratislavské zberateľské dni, ktoré sa konajú pravidelne v hlavnom meste Slovenska, oslavujú tento rok svoje výnimočné jubileum. Tento prestížny medzinárodný veľtrh zberateľov vstupuje do svojho 20. vydania, čo predstavuje významný míľnik v jeho histórii.

Pri príležitosti tohto jubilejného 20. veľtrhu bude vydaná špeciálna zberateľská Love Card, ktorá má pripomínať práve tento významný míľnik. Limitovaná edícia v počte 1000 ks sa určite stane žiadaným zberateľským artiklom a krásnou spomienkou na túto významnú udalosť.

LOVE CARD je moderné poňatie pohľadnice. Po turistických žetónoch pripomínajúcich mince a koncepte pamätných 0 euroviek pripomínajúcich bankovky, LOVE CARD uzatvára pomyselnú zberateľskú trilógiu, čerpajúc hlavnú ideu z oblasti filatelie, ktorá bezpochyby patrí k najrozšírenejším zberateľským záľubám. Zahŕňa v sebe totiž grafické prvky pohľadnice, poštovej známky a obálky leteckej pošty, spracované v neo-retro dizajne. Na zadnej strane si navyše návštevník môže poznačiť aj dátum návštevy daného miesta a LOVE CARD opečiatkovať.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.eurosouvenir.sk

Každá LOVE CARD má svoje jedinečné sériové číslo motívu a číslovač, čo ju opäť robí zberateľský veľmi zaujímavou. Adrian Ferda spracoval pri príležitosti 20. medzinárodného veľtrhu aj príležitostnú pečiatku určenú špeciálne pre túto príležitosť. Návštevníci si tak budú môcť bezplatne opečiatkovať zakúpené zberateľské kúsky len počas konania veľtrhu.

20. medzinárodný veľtrh, ktorý sa bude konať v dňoch 7. - 8.6.2024, sľubuje byť ešte výnimočnejší, s množstvom vystavovateľov a mnohými prekvapeniami pre všetkých účastníkov. Oslavy tohto významného jubilea budú pre všetkých návštevníkov nezabudnuteľným zážitkom.

Viac informácií o vydaniach na zberateľskom veľtrhu sa dočítate na www.eurosouvenir.sk, alebo po zoskenovaní tohto QR kódu:

Otvoriť galériu
Zdroj: www.eurosouvenir.sk

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Sponzorované

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Robert Fico počas tlačovej konferencie po summite lídrov Slovenskej republiky, Srbska a Maďarska.
Pavol Gašpar o správe SIS o atentáte na premiéra Fica: Pozrite sa, ako to vysvetlil!
Čo sa pred Hanychovej domom naozaj stalo?!
Nečakaný ZVRAT v kauze BITKY Soukupa a Dopitu: Šokujúci DÔKAZ mení vyšetrovanie!
Na snímke obvinený Marián M. počas vynesenia rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 25. januára 2024.
AktualizovanéFoto
Súd rozhodol v prípade Mariána Magáta: Uznal ho vinným z extrémizmu?!
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. reaguje počas zápasu 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale FC Girona - ŠK Slovan Bratislava v Girone.
Foto
Tréner Weiss po Girone: Mali sme riskovať, potom bolo neskoro! Vyjadril aj sa k budúcnosti syna
Foto
Krásnu atlétku čakalo v hotelovej izbe prekvapenie: Otvorila dvere a hneď utekala na recepciu
(ilustračné foto)
To ste ešte NIKDY nevideli: Motor lietadla na dráhe VCUCOL... Dramatické VIDEO!
Kralevich sa na pojednávaní plnom sĺz nezúčastnila.
Foto
Plač na súde! Desivé DETAILY 4 roky po nehode Kralevich: Bolestivé svedectvo ženy, ktorá sa snažila zachrániť Linh († 18)
Ilustračné foto.
Rodičia budú zúriť: Detská pohotovosť v tomto meste na Slovensku končí! Dôvod?
Astronaut so slovenskými koreňmi Eugene Cernan.
FotoVáš Tip
Múzeum na východe Slovenska získalo vzácny artefakt: Vystavujú autogram slovenského astronauta z Mesiaca!
Opozícia Martinu Šimkovičovú za nominácie kritizuje.
Šimkovičová chce ZMENIŤ slovenskú hymnu! Pozrite sa, KTO bude pracovať na novej verzii
Exprezident USA Donald Trump (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin
Trump odhalil ZVADU s Putinom: Zasiahnem ťa priamo uprostred s****enej Moskvy!
Oliver Andrásy viac po sláve nebaží.
Foto
Najťažšie PRIZNANIE Andrásyho: Šanca na NÁVRAT obľúbeného zabávača je zamietnutá!