Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2020 04:00 | Správy | Domáce správy

Dôjde v kauze Kuciak k zvratu? Rázny krok dva mesiace po šokujúcom rozsudku!

Chcú zvrátiť rozsudok a požadujú aj zmenu pôvodného senátu, ktorý oslobodil spod obžaloby Mariána Kočnera (57) a Alenu Zsuzsovú (46).

Advokát Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica adresoval Najvyššiemu súdu vyše 60-stranové odvolanie proti verdiktu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v prípade vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27). Tvrdí, že senát sa opieral o nevykonané dôkazy a pri odôvodnení verdiktu bol priveľmi zhovievý k obžalovaným.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

V septembri rozhodol senát ŠTS v zložení Ivan Matel, Rastislav Stieranka a Ružena Sabová, ktorá mu predsedala, že Marián Kočner a Alena Zsuzsová nie sú objednávatelia popravy mladého páru. Respektíve, že dôkazy, ktoré predložila obžaloba senát nepresvedčili o ich vine. Po vynesení rozsudku sa matka zavraždenej Zlatica Kušnírová prostredníctvom svojho právnika proti nemu odvolala. Advokát Roman Kvasnica už vypracoval písomné odvolanie, v ktorom podrobne vysvetľuje, prečo navrhuje Najvyššiemu súdu, aby verdikt zrušil a vrátil do Pezinka na opätovné prejednanie.

Upozorňuje napríklad na to, že súd spochybnil dôveryhodnosť svedka dôkazom, ktorý nie je zaprotokolovaný. V rozsudku stojí, že svedok Andruskó označil Zsuzsovú za spotredkovateľku a Kočnera za hlavného objednávateľa, no následne pripustil, že sa mohol mýliť. „Tvrdíme, že svedok takéto tvrdenie nikdy neurobil, iba ak by išlo o obsah dôkazu, ktorý nebol pred súdom vykonaný. V prípade, ak svedok takéto vyjadrenie nikdy neurobil, súd použitím neexistujúceho vyjadrenia svedka pri odôvodňovaní svojho oslobodzujúceho rozsudku značne porušil zásadu rovnosti strán,“ stojí v odvolaní.

 

Advokát v ňom ďalej vyčíta senátu, že odmietol vykonať niektoré dôkazy a správy z Threemy posudzoval nevysvetliteľne doslovne, aj keď Kočner aj Zsuzsová počas pojednávania priznali, že ich nemožno chápať doslovne a interpretovali ich podľa seba.

Nový senát

Kvasnica navyše požaduje, aby v prípade vrátenia prípadu rozhodoval už senát ŠTS v inom zložení. „Súd nie dostatočne odôvodnil svoje rozhodnutie a opieral sa aj o také dôkazy, ktoré vôbec neboli vykonané a podľa mňa niektoré ani neexistujú a žiadnym spôsobom sa nezaoberal dôkazmi svedčiacimi v neprospech obžalovaných,“ vysvetlil pre Nový Čas svoj návrh Kvasnica, ktorý v odvolaní argumentoval aj tým, že Szabovej senát mu nedovolil neprerušene povedať záverečnú reč či neumožnil sa mu vyjadriť k niektorým častiam Threemy.

Navyše po rozsudku unikli do médií podrobnosti o hlasovaní členov senátu. Podľa Kvasnicu je preto pravdepodobné, že niektorý zo sudcov porušil zákon a vynášal informácie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!