Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2020 14:00 | Správy | Servis | Zdravie

Koronaslovník: Vyznajte sa v pojmoch používaných počas pandémie

Strácate sa v pojmoch používaných počas pandémie koronavírusu?

Raz je to korona, potom COVID-19 a ani neviete, ktoré vlastne čo znamená? Prinášame vám niektoré z najčastejšie používaných slov, aby ste sa vedeli lepšie zorientovať v pandémii, ktorá teraz zúri po celom svete. Test na COVID-19 a protilátkový nie je to isté a rozdiel je aj v dobrovoľnej izolácii a v karanténe.

 

COVID-19 - presný medicínsky názov choroby. Vznikol spojením skratiek „CO“ ako „korona“, „VI“ ako „vírus“ a „D“ označuje chorobu (po anglicky disease). „19“ znamená, že ochorenie bolo identifi kované v roku 2019. Názov oficiálne oznámila Svetová zdravotnícka organizácia 11. februára 2020.

 

Korona - skrátený, zľudovený, no nesprávny pojem pre chorobu COVID-19.

 

Koronavírus - nedostatočné pomenovanie pre vírus, ktorý spôsobuje chorobu. V skutočnosti je koronavírusov nespočetné množstvo a každý je iný. Infi kujú ľudí a rôzne druhy zvierat (vrátane vtákov a cicavcov). Názov tejto skupiny vírusov vznikol podľa typického guľatého vzhľadu s dlhými vláknitými výbežkami podobnými slnečnej koróne.

 

SARS-CoV-2 - konkrétny koronavírus, ktorý vyvoláva ochorenie COVID-19.

 

SARS-CoV - jeden z koronavírusov, bol pôvodcom závažných akútnych ochorení respiračného systému v rokoch 2002 a 2003 v provincii Guangdong v Číne.

 

MERS-CoV - bol tiež koro navírus, tento bol zodpovedný za prepuknutie závažných chorôb dýchacích ciest v roku 2012 na Blízkom východe.

 

RT-PCR test - vzorka sa získava výterom z nosa a z hrdla. Výsledok hovorí o tom, či v konkrétnej chvíli máte alebo nemáte v tele samotný koronavírus, a teda ste alebo nie ste infekční. Samotný test od spracovania odobratej vzorky od pacienta až po výsledok trvá niekoľko hodín. Momentálne je RT-PCR test jednoznačne najdôveryhodnejšou možnosťou z hľadiska spoľahlivosti.

 

Protilátkové testy - robia sa testovaním vzorky krvi, nie výterom. Neurčujú, či v danej chvíli ste alebo nie ste „pozitívni“. Zisťujú prítomnosť protilátok proti vírusu. Protilátky vytvára imunitný systém v rámci obrannej reakcie na prítomnosť vírusu v tele. Ak ich v tele nemáte, znamená to, že koronavírus SARS-CoV-2 v tele nemáte a ani ste nemali. Ak však protilátky máte, znamená to, že telo už proti chorobe bojovalo, alebo tak robí práve teraz. Protilátkové testy nemá zmysel vykonávať na začiatku ochorenia, pretože telu chvíľu trvá, kým protilátky vytvorí. Ak tak urobíte, negatívny výsledok testu nemusí byť dôkazom, že vírus sa v tele nenachádza.

 

(Nariadená) karanténa - situácia, keď sa musíte úplne izolovať od celého okolitého sveta. Ak si necháte aj doniesť nákup, musia vám ho nechať pred dverami, aby ste sa s kuriérom nestretli. Nesmiete ísť ani do poštovej schránky, lebo tým by ste vyšli do spoločných priestorov. Za porušenie hrozí sankcia.

 

(Dobrovoľná) izolácia - dobrovoľné obmedzenie sociálneho kontaktu, bez príznakov či podozrenia na ochorenie. Nikto vám nezakazuje vyjsť si s rúškom na rýchly nákup ani prebrať zásielku. Ale vyhýbate sa návštevám či spoločenským akciám.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, ivš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Loď začala horieť, kapitán UŠIEL medzi prvými, zomrelo 34 ľudí: Aha, čo s ním spravia
Foto
Šatan oznámil skvelú správu: Slovensko posilní duo zo zámoria!
Bomb in Kobane in Syria
Až teraz odhalili, čo spravili USA vlani v Sýrii: Obrovský OMYL! Ako sa to mohlo stať?
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Propalestínski študenti v Paríži začínajú hladovku: Ukončia ju len v TOMTO prípade
V uliciach Tbilisi protestovalo proti zákonu o zahraničnom vplyve
Krajina sa zmieta v protestoch, ľudia pritvrdili: Aha, čo vykričali politikom!
ilustračné foto
Zvláštny ZÁPACH z bytu v Trnave: To, čo našli za dvermi, policajti nikdy nevyženú z hlavy
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Nemecká spolková vláda sa spamätáva z kyberútoku: Znepokojivé, kto to mal spôsobiť
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Útok na Tel Aviv riadenými strelami: Aha, kto sa priznal k úderu
Ján († 17) sa mal na internáte predávkovať.
Foto
Ján († 17) sa mal predávkovať na internáte: Vzala mu život extáza? Znepokojivé slová odborníka
Miroslav, syn zavraždeného Petra Novotného, prišiel na pojednávanie Mikuláša Černáka.
Foto
Černák zoči-voči Miroslavovi, ktorému zavraždil otca: Súhlasil by s prepustením mafiánskeho bossa? Aha, čo povedal
Erik Tomáš chce mladým ľuďom uľahčiť hľadanie práce.
Rezort práce rozbehol projekt Právo na prvé zamestnanie: Zvýši sa záujem firiem o absolventov?
Herec plánuje svojich fanúšikov potešiť vlastnou značkou rumu.
Foto
Veľké PLÁNY Johnnyho Deppa: Ohlásil vlastný rum a... NÁVRAT ako Jack Sparrow?!