Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Starosta Ihnát odpratáva z Košíc nepojazdné autá: Na neporiadnych majiteľov vymyslel vlastný fígeľ

Nezvyčajné hobby! Starosta košickej mestskej časti Ťahanovce Miloš Ihnát (53) vo voľnom čase vyhľadáva autovraky a nepojazdné autá a snaží sa ich odstraňovať.

Za štyri roky sa mu podarilo uvoľniť už viac ako 100 parkovacích miest, čo predstavuje kapacitu malého parkovacieho domu. Na neporiadnych majiteľov vymyslel vlastný fígeľ, ktorý zafungoval. Presviedča ich, aby vozidlá sami odtiahli, legálne predali či prepísali na súkromníkov, čím im šetrí peniaze za prípadnú pokutu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

V Ťahanovciach bojujú šoféri o každé parkovacie miesto. Mestská časť sa borí s problémovými pozemkami a má málo možností na vytvorenie nových parkovísk. Aj preto sa starosta Miloš Ihnát pustil do mravenčej práce odstraňovania vrakov zo sídliska. „Do ideálneho stavu nám tu chýba okolo 2 500 parkovacích miest. Jedným z riešení, ako tento nepriaznivý stav s parkovaním zmierniť, bolo odstrániť vraky a autá bez technickej (STK) a emisnej kontroly (EK),“ priblížil.

Robí to vo voľnom čase a za ten čas na jeho podnety už odpratali 104 vrakov. „Najprv zisťujem meno vlastníka cez susedov a pýtaním sa v okolí. Keď sa mi to podarí, oslovím majiteľa a bavím sa s ním, že nemá platnú STK či EK, niekedy ani štátnu poznávaciu značku, a teda nespĺňa podmienky prevádzky na cestnej komunikácii,“ uviedol Ihnát s tým, že potom majú niekoľko možností, ako postupovať.

 

„Buď si človek dodatočne urobí potrebné potvrdenia a auto sa zaradí do prevádzky, alebo ho odtiahne. Ak to neurobí, hrozia mu sankcie od mestskej polície a ak pokuty nezaplatí a nenapraví stav, vec sa postupuje Okresnému úradu, kde sa penále môžu vyšplhať na vyše 300 až 600 eur,“ upozornil Ihnát. Táto suma by mala byť podľa starostu dostatočne odstrašujúca, keďže často prevyšuje hodnotu vozidla.

V merku má ešte 30 áut

Problémom je aj to, že mestská polícia nemá dostatok kapacít, kam by vraky umiestnila a ďalším problémom sú aj lehoty na odtiahnutie nepojazdného auta. Starosta preto navrhol, ako problém riešiť. „Či už vlastník spolupracuje alebo nie, musím ho presvedčiť a ukázať mu, že existuje riešenie. Vozidlo môže legálne a zákonne prepísať či odpredať inému súkromníkovi, a ten ho buď predá, alebo rozoberie na súčiastky,“ uviedol Ihnát s tým, že je to výhra pre každú stranu.

„Majiteľovi auta sa nebudú hromadiť pokuty a občanom sa uvoľní parkovacie miesto,“ doplnil. Medzi nepojazdnými autami a vrakmi na Sídlisku sú aj kusy zo zahraničia. „Máme tu ešte okolo 30 áut, ktoré vykazujú znaky vrakov, alebo nemajú STK či EK a blokujú voľné parkovacie miesta,“ uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden.
Spojené štáty rozšírili balík sankcií: Týka sa to aj Slovenska! Tieto subjekty sú podozrivé z…
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky