Paradajky plnené kuskusom
Na 2 - 4 porcie potrebujeme:
4 veľké paradajky
½ hrnčeka kuskusu
250 ml vývaru
zelenú časť jarnej cibuľky
trocha petržlenovej vňate
1 strúčik cesnaku
60 g balkánskeho syra
mletú rímsku rascu
soľ a mleté čierne korenie
Príprava:
Z umytých paradajok odrežeme vrch a opatrne ich vydlabeme. Kuskus nasypeme do misky a zalejeme vriacim vývarom. Prikryjeme a necháme 10 minút odstáť. Potom do kuskusu vmiešame prelisovaný cesnak, nasekanú jarnú cibuľku a petržlen a nadrobíme balkánsky syr. Zmes dochutíme soľou, korením a rímskou rascou a nakoniec vmiešame aj polovicu vydlabanej dužiny. Kuskusovou zmesou naplníme paradajky, priklopíme ich odrezaným vrchom a pečieme na 180 °C 10 - 15 minút.
Obrátený paradajkový koláč
Potrebujeme:
400 g malých paradajok
2 červené cibule
50 g krupicového cukru
1 ČL balzamikového ocotu
vetvičku rozmarínu
200 g listového alebo krehkého cesta
soľ a mleté čierne korenie
olivový olej
Príprava:
Rúru predhrejeme na 180 °C. V panvici rozohrejeme maslo, vložíme najemno nakrájanú cibuľu a lyžicu cukru. Necháme zmes skaramelizovať, potom ju podlejeme niekoľkými lyžičkami vody, rozmiešame a necháme vychladnúť.
Zvyšok cukru nasypeme do panvice, pridáme asi 3 PL vody a balzamikový ocot a necháme skaramelizovať. V zmesi obalíme paradajky a poukladáme ich do koláčovej formy (24 cm) vystlanej papierom na pečenie. Zasypeme nasekaným rozmarínom, osolíme a okoreníme. Posypeme opečenou cibuľou. Navrch položíme rozvaľkané cesto. Na okrajoch ho pevne popritláčame dovnútra, aby sa paradajky dusili. Potrieme olivovým olejom a pečieme približne 30 minút. Necháme 10 minút odležať a potom koláč preklopíme na tanier.