Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2020 16:25 | Správy | Domáce správy

Dostane Rezník odmenu vo výške jedného platu? Čekovskému sa to nepozdáva, ostré slová!

Poslanec Národnej rady SR a predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO) žiada Radu RTVS, aby prehodnotila svoje rozhodnutie priznať generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi odmeny vo výške sto percent jeho platu.

Dôvodom je podľa poslanca výsledok finančnej kontroly v tomto verejnoprávnom médiu.

"Pán Rezník zarobí za prvý polrok tohto roka viac ako ministerka kultúry či premiér SR. Keďže bežný plat riaditeľa RTVS je štvornásobok priemernej mzdy, priznaním týchto odmien sa vyšplhá na viac ako 8000 eur. V situácii, keď mzdy zamestnancov neboli tento rok valorizované, to považujem za výsmech svojim zamestnancom," uviedol vo svojom stanovisku Čekovský.

Finančná kontrola bola podľa poslanca zameraná výlučne na hospodárenie s peniazmi, ktoré plynú zo zmluvy so štátom, čo je približne jedna tretina celého rozpočtu RTVS. Čekovský tvrdí, že kontrolóri ministerstva kultúry nemajú oprávnenie skontrolovať všetky zmluvy, teda najmä tie, ktoré RTVS uzatvára z peňazí koncesionárov. "Verím, že v tejto oblasti urobí detailnú kontrolu Najvyšší kontrolný úrad SR, kam som posunul všetky moje zistenia v oblasti výroby programov," vysvetlil Čekovský.

 

Ako tvrdí, kontrolóri verejnoprávnej inštitúcii vytkli, že sa v nej nedodržiava viacero zákonov v oblasti účtovníctva, verejného obstarávania a zákona o finančnej kontrole a audite napríklad tým, že sa nerobia základné finančné kontroly účtovných dokladov na všetkých úrovniach. Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá upozorňuje, že RTVS nemusí "obstarávať" jednotlivé programy. Ako tvrdí, preto pri ich nákupe a výrobe v objeme desiatok miliónov eur vzniká veľký priestor na predražovanie projektov a prihrávanie zákaziek spriateleným firmám.

"V spolupráci s ministerstvom kultúry a ďalšími odborníkmi intenzívne pracujeme na novele zákona o RTVS, v rámci ktorej chcem presadiť viaceré opatrenia pre lepšie hospodárenie a transparentný proces pri výrobe programov," deklaroval Čekovský. V jasnom konflikte záujmov bol podľa neho bývalý programový riaditeľ Marek Ťapák, pretože podľa poslanca spojil svoje pôsobenie v RTVS so svojou podnikateľskou činnosťou. "Pán Ťapák si ako programový riaditeľ vymyslel a schválil výrobu inscenácie Nero a Seneca. Tento divácky neúspešný program stál približne pol milióna eur, pričom pán Ťapák ho aj režíroval, za čo si vyplatil odmenu 12.000 eur," uviedol Čekovský.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) vyhlásila, že nie je spokojná s výsledkami finančnej kontroly v RTVS. Podľa ministerstva odhalila kontrola nehospodárnosť internej výroby relácií a problémy vo finančných procesoch.

Podľa telerozhlasu výsledky finančnej kontroly potvrdili hospodárne interné nastavenie procesov

Podľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) výsledky finančnej kontroly potvrdili funkčné a hospodárne interné nastavenie procesov v inštitúcii. Vo výsledkoch kontroly bolo zároveň konštatované, že investície a verejné obstarávanie sú v RTVS v poriadku. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová. Ako ďalej priblížila, k zistených nedostatkom pristupuje RTVS s vážnosťou a na ich základe zavádza opatrenia, ktoré eliminujú podobné pochybenia v budúcnosti.

V rámci finančnej kontroly z Ministerstva kultúry SR (MK SR) bolo preverované hospodárenie s prostriedkami poskytnutými RTVS od štátu. Za uplynulý rok bola výška týchto príspevkov vo výške 26 miliónov eur. Podľa Pivarčiovej prešlo kontrolou niekoľko tisíc účtovných dokladov, z čoho v trinástich prípadoch boli zdokumentované nedostatky. Tie sa z nadmernej časti týkali externej výroby, kedy dodávatelia nedodržiavali dohodnuté podmienky zúčtovania a neboli schopní predložiť doklady potvrdzujúce skutočné náklady vo výške 30 077 eur.

To predstavuje 0,12 percenta z celkového objemu poskytnutých prostriedkov. Túto sumu bola RTVS povinná vrátiť do štátneho rozpočtu a tento záväzok RTVS obratom uhradila, upozornila Pivarčiová. Zároveň vysvetlila, že v tomto prípade ide o pochybenie tretích strán. RTVS z toho vyvodila dôsledky a žiada náhradu týchto výdavkov od dodávateľov.

Z pohľadu veľkého množstva kontrolovaných projektov a objemov poskytnutých finančných prostriedkov považuje RTVS výsledky auditu za uspokojivé. Aj v rámci skutočnosti, že doklady kontrolované MK SR nestihli prejsť internou kontrolou RTVS, nakoľko v dôsledku pandémie bola všetka pozornosť venovaná zákonnej povinnosti RTVS informovať občanov o aktuálnom dianí, tvrdí Pivarčiová.

„Za bežných okolností by kontrolný mechanizmus a nastavené procesy v RTVS pravdepodobne zachytili chybové zúčtovanie koprodukčného vkladu a prišlo by k náprave bez nutnosti vrátenia finančných prostriedkov,“ uzavrela hovorkyňa.

Podľa MK SR však interná výroba v RTVS nie je hospodárna a finančné procesy nie sú v poriadku. Ministerstvo od 24. júna do 28. júla skontrolovalo projekty, na ktoré poskytuje financie na základe Zmluvy o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového vysielania a televízneho vysielania na roky 2018 – 2022. Kontrola sledovala využitie prostriedkov z tzv. zmluvy so štátom do konca marca tohto roka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Ružomberok triumfoval v pohári aj vďaka krásnej fyzioterapeutke: Nagyová zdolala Jurišičovú
Flooding in Nelson City Centre along Maitai River after massive rainfalls on 18/08/2022.
Historická katastrofa v Brazílii: Zomrelo 29 ľudí, ďalších 60 je nezvestných
(ilustračné foto)
Loď začala horieť, kapitán UŠIEL medzi prvými, zomrelo 34 ľudí: Aha, čo s ním spravia
Foto
Šatan oznámil skvelú správu: Slovensko posilní duo zo zámoria!
Bomb in Kobane in Syria
Až teraz odhalili, čo spravili USA vlani v Sýrii: Obrovský OMYL! Ako sa to mohlo stať?
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Propalestínski študenti v Paríži začínajú hladovku: Ukončia ju len v TOMTO prípade
V uliciach Tbilisi protestovalo proti zákonu o zahraničnom vplyve
Krajina sa zmieta v protestoch, ľudia pritvrdili: Aha, čo vykričali politikom!
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Nemecká spolková vláda sa spamätáva z kyberútoku: Znepokojivé, kto to mal spôsobiť
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Útok na Tel Aviv riadenými strelami: Aha, kto sa priznal k úderu
Herec plánuje svojich fanúšikov potešiť vlastnou značkou rumu.
Foto
Veľké PLÁNY Johnnyho Deppa: Ohlásil vlastný rum a... NÁVRAT ako Jack Sparrow?!
Pred svadbou s Karolom III. pracovala Diana ako opatrovateľka detí
Foto
Dopomohla si princezná Diana († 36) PODVODOM?! Neuveríte, o čom mala klamať
Ares s jeho mamou.
Foto
V košickej zoo majú nový prírastok: Mláďatko Ares odsunul plameniaky na druhú koľaj! Sledujte tie FOTO