Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2020 11:03 | Správy | Politika

Schválené! Cez vládu prešiel návrh o zvýšení minimálnej mzdy a zmeny pri 13. dôchodku

Vláda schválila zvýšenie minimálnej mzdy od budúceho roka.

Dosiahnuť má 623 eur v hrubom namiesto pôvodne navrhovaných 620 eur, a má byť teda vo výške 57 % priemernej mzdy v minulom roku. Minimálna mzda sa zvýši z tohtoročných 580 eur. Po novom sa upustí aj od návrhu zaviesť štartovaciu mzdu a zmení sa systém stanovenia šiestich úrovní minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti práce, po novom bude zavedený paušál zvýšenia vo výške 43 eur. Okrem toho sa stanoví pevná suma príplatkov za prácu. Vyplýva to z návrhu zákona o minimálnej mzde, ktorý v stredu schválila vláda.

 

Po tom, ako sa zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov na výške minimálnej mzdy na budúci rok nedohodli, ministerstvo práce predložilo vlastné návrhy. Nakoniec sa však počas rokovania pondelkovej (24. 8.) tripartity zrodil finálny návrh. Upraví sa zavedený automat zvyšovania minimálnej mzdy a v budúcom roku má minimálny zárobok dosiahnuť 623 eur v hrubom. Suma minimálnej mzdy za každú odpracovanú hodinu zamestnancom má byť 3,58 eura.

Okrem toho sa v budúcom roku navrhuje ustanoviť sumy mzdových zvýhodnení a mzdovej kompenzácie za sťažený výkon práce. "Dosiahli sme kompromis v tom, že príplatky sa budú zvyšovať a budú vypočítané zo sumy 623 eur a budú stanovené pevnou sumou v budúcom roku," vysvetlil po rokovaní tripartity minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

V stredu počas rokovania vlády minister priblížil, že minimálna mzda vzrastie o 43 eur. "Ja som veľmi rád, že zamestnávatelia, Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) súhlasili s tým, že hoci máme najväčšiu ekonomickú krízu v histórii Slovenska, že tým najmenej zarábajúcim zvýšime príjmy. Považujem to za príspevok ZMOS-u a zamestnávateľov k sociálnemu zmieru," povedal Krajniak s tým, že zvýšenie minimálnej mzdy podľa neho neohrozí pracovné miesta. Tiež vyčíslil, že bývalá vláda zvýšila minimálnu mzdu medziročne o 11 eur a o 14 eur. "My sme zvýšili minimálnu mzdu hneď v prvom roku našej vlády, napriek ekonomickej kríze, o 43 eur. Počas ôsmich rokov vlády Smeru-SD zvyšovali minimálnu mzdu v priemere o 32 eur," tvrdí Krajniak s tým, že pri nižšom raste v minulosti v porovnaní so súčasným návrhom odborári neprotestovali. "Keď v 2017 zvyšovala vláda o 14 eur, takisto odbory neprotestovali. Ale keď my zvyšujeme o 43 eur, odborom sa to zdá byť málo. Možno je to pre to, že odbory zastupujú iba 200.000 zamestnancov z dvoch miliónov zamestnaných. Ja musím brániť aj záujmy tých ľudí, ktorí nie sú organizovaní v odboroch," vyhlásil Krajniak. Na rokovaní vlády podľa jeho slov "prešiel návrh na zvýšenie minimálnej mzdy konsenzom".

Predstavitelia Konfederácie odborových zväzov SR v pondelok odišli predčasne z rokovania tripartity pre individuálne rokovanie Krajniaka so zamestnávateľmi. Avizovali, že sa chcú obrátiť aj na odborovú centrálu v Bruseli a hovoria aj o protestoch v uliciach za vyššiu minimálnu mzdu. Opozičný Smer-SD, ako aj niektorí nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho Krajniaka za vedenie tripartity kritizujú. "Ja to považujem za veľmi falošné a účelové. Odborári sa od začiatku nechceli dohodnúť a od začiatku išli do rokovaní s tým, že nechcú viesť sociálny dialóg. Stretli sme sa veľakrát. Celý čas som apeloval na všetkých, že na to, aby sme dosiahli sociálny zmier, každý musí v niečom ustúpiť. Nedá sa však dohodnúť s niekým, kto iba trvá na ultimátach a vyhráža sa, že pôjde do ulíc," dodal Krajniak.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Rodinné peklo v Levoči! Muž sa vyhrážal žene a dcére: Vyhodím vás z balkóna, pozabíjam vás!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Rázne slová Orbána: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny! Obul sa aj do Bidena
Vozidlo Záchrannej zdravotnej služby.
V bytovke v okrese Poltár vybuchla plynová bomba: Zasahujú všetky záchranné zložky
Ilustračné foto
Tragická nehoda: Autobus sa zrútil do priepasti! Hlásia najmenej 20 obetí, zasahovali vrtuľníky
Vodič pod vplyvom alkoholu narazil v Partizánskom do druhého auta.
Opitý senior si v Partizánskom sadol za volant: Takto to dopadlo... To je hanba
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Polícia žiada o pomoc pri pátraní po 17-ročnom Petrovi.
Foto
Zmizol tínedžer Peter! Môže byť v TOMTO meste: Spoznávate ho?
(ilustračné foto).
17 čínskych lietadiel prekročilo vzdušnú hranicu Taiwanu: Vytiahli aj lode! Desivé správy
(ilustračné foto)
Aktualizované
Polícia v Bratislave zasahuje na školách, deti posielajú domov! Čo sa deje?
(ilustračné foto)
Aktualizované
Rozruch v českom gymnáziu: Desiatky študentov evakuovali, zasahuje niekoľko policajtov! Čo sa tam stalo?
Diplomatické vzťahy oboch krajín sú napäté. (ilustračná foto)
Vymieňajú Západ za Rusko?! Znepokojivé kroky: TÝMTO postavili USA a Moskvu do tesnej blízkosti
V televízii Ta3 končí kľúčový človek.
Televíziu Ta3 opúšťa ZNÁMA tvár: Odchádza pracovať pre Ficovu vládu!