Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2020 04:00 | Správy | Politika

Vrie to medzi nimi! Čo vyvolalo hádku medzi Lučanským a Mikulcom?

Pustili sa do seba! Spor medzi ministrom vnútra Romanom Mikulcom (48) a odchádzajúcim policajným prezidentom Milanom Lučanským (51) naberá pred koncom jeho mandátu na obrátkach

Najnovšie sa rieši vytvorená komisia, ktorá pripravuje reformu slovenskej polície. Premiér oznámil, že v nej je aj Lučanský, čo spustilo vlnu kritiky na sociálnej sieti.

Igor Matovič hovorí, že nový policajný prezident sa bude vyberať podľa nových pravidiel. Na pôde ministerstva vnútra sa tak vytvorila komisia, ktorá skúma celkovú reformu policajného zboru. Jej súčasťou je podľa Matoviča aj Lučanský, šéf NAKA Branislav Zurian či bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak. Lučanský po tom, čo sa nezhodol s ministrom Mikulecom na smerovaní polície, podal žiadosť o odchod ku koncu augusta. Ich spory však pokračujú naďalej.

„Chcem to uviesť na pravú mieru, pretože nechcem, aby si policajti mysleli, že som súčasťou tohto paškvilu,“ napísal Lučanský na adresu komisie. Vysvetľuje, že tento týždeň sa jej síce zúčastnil, ale len zo zvedavosti. „Pretože o jej výsledkoch sú chýry. Vedie ju Jaroslav Spišiak, ktorý sa pasuje za moderátora. Sú tam prizvaní zástupcovia ministerstva vnútra a policajného prezídia. Pomiešané osoby s bezpečnostnými previerkami, ale aj bez nich,“ kritizuje Lučanský s tým, že má obavy o budúcnosť polície.

 

Prekáža mu, že viacerí ľudia sú tam len „kulisou moderátora, ktorý si celú komisiu moderuje na svoj obraz.“ Nápady komisie sú podľa neho vzdialené od reality a pretaviť ich do bežného života bude bezpečnostným rizikom pre Slovensko. Nie je tajomstvom, že Lučanský v minulosti Spišiaka zažaloval za výroky, že mafián Karol Mello unikal práve vďaka Lučanskému, ktorý za to žiadal nemajetkovú ujmu za 300-tisíc eur. Neskôr na súde došlo k zmieru.

Chýba mu férovosť

Takmer okamžite reagoval aj minister Mikulec s tým, že ho mrzí reakcia prezidenta, ktorý by mal uznať, že polícia potrebuje reformy ako soľ. „Ak by mu SKUTOČNE záležalo na svojich podriadených, nezúčastnil by sa na jednom zo stretnutí len „zo zvedavosti,“ ako uviedol, ale bol by aktívnym členom komisie. „Svoje podnety by potom mohol férovo komunikovať medzi odborníkmi a nie na sociálnych sieťach, kde to pripomína skôr vyplakávanie,“ skonštatoval Mikulec.

Tvrdí, že ak Lučanský nazve paškvilom skupinu tvorenú aj najvyššími funkcionármi polície, tak spochybňuje nielen ich, ale najmä seba. „Myslím si, že je to dostatočná vizitka pána Lučanského ako prezidenta PZ, aj ako človeka. Hoci sa na stretnutiach nezúčastňoval, dovolí si hodnotiť návrhy a nápady, ktoré tam zazneli, opäť však nie konštruktívne, za rokovacím stolom, ale schovaný za klávesnicou,“ zakončil Mikulec s tým, že on ako bezpečnostné riziko vníma skôr to, že dôveryhodnosť polície je na úrovni 40 % a horšie je na tom už len Albánsko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Počas zápasov ide z pohľadu fanúšika o život.
6 TYPOV slovenských hokejových fanúšikov! Pozrite sa, či patríte medzi jedného z nich
V reakcii na útok na Fica česká polícia zvýšila ostražitosť na MS v hokeji.
Útok na Fica ovplyvní aj Majstrovstvá sveta: Česká polícia reaguje, toto sa zmení
Ilustračné foto
Pravicová strana chce odstrániť vlajku EÚ z verejných úradov: Čo tým chce dosiahnuť?
Policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I vyšetrujú okolnosti zločinu ublíženia na zdraví.
Poznáte tohto muža? Polícia prosí o pomoc pri hľadaní: Týka sa to závažného zločinu
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Hrozivý incident: Paľba z tanku zasiahla vlastných vojakov! Hlásia mŕtvych
(ilustračné foto)
Prekvapenie pre nitrianskych policajtov: Vodič otvoril dvere a hneď ich ovalil podozrivý ZÁPACH!
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Vicepremiér Kaliňák v súvislosti s atentátom na Fica: Stanovisko k ďalšiemu riadeniu štátu
Prvý Poliak v NHL odhalil vtipnú príhodu s Pálffym: Ja nedávam góly na bicykli, vieš?
(ilustračné foto).
Dráma na východe Slovenska: Horí strecha bytového domu, v ktorom žije 10 rodín!
Polícia: Pátra po nezvestnej 16-ročnej Natálii Hladišovej.
Pátranie po 16-ročnej Natálii: Nezvestné dievča má tieto DVE zvláštne ZNAMENIA
(ilustračné foto).
Tínedžer sa vyhrážal, že vystrieľa školu! Jeho dôvod nepochopíte
Becík porazil najdlhšie slúžiaceho župana a bude viesť župu ďalšie štyri roky.
Predsedovi NSK Branislavovi Becíkovi sa vyhrážajú zastrelením: Podal trestné oznámenie