Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2020 13:59 | Prominenti | Domáci Prominenti

Smrť úspešnej slovenskej baletky († 50) v Prahe: Srdce jej zlyhalo pred očami synčeka!

Vo veku 50 rokov zomrela v pondelok dlhoročná sólistka baletu a vedúca baletu Opery Českého národného divadla Eva Horáková.

Ako zistil Blesk.cz, baletke malo zlyhať srdce. Jej boj o život pritom sledoval len 10-ročný synček. ,,Zlyhalo srdce. Nečakane. Doma. Jurko bol pri tom,“ cituje portál zdroj z okolia Horákovej. O 10-ročného chlapčeka sa teraz pravdepodobne postarajú babičky, ani jedna však nebýva v Prahe, kde baletka žila a pôsobila. ,,Je mi z toho veľmi smutno, Eva bola anjel,“ vyjadrila sa česká herečka a umelkyňa Tereza Georgievová.

Smrť Horákovej potvrdila záchranka. ,,Môžem potvrdiť, že sme v pondelok 3. augusta mali výjazd na ošetrenie 50-ročnej ženy, ktorú sme sa pokúsili resuscitovať. Bohužiaľ neúspešne,“ povedal pre Blesk.cz Petr Mach zo stredočeskej záchrannej služby.

Horáková sa narodila v Bratislave, kde tiež v roku 1988 absolvovala Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej. Štyri roky bola členkou Slovenského národného divadla a od roku 1992 prešla do pražskej Laterny magiky. Ako sólistka potom tancovala Paminu v Hre o Čarovné flaute, Ariadnu v Mínotaurovi, Penelopé a Nausikaé v Odysseovi či Angeliku v Casanovovi režiséra Juraja Jakubiska, uviedla hovorkyňa.

V rokoch 2005 až 2009 viedla Horáková súbor Laterny magiky. Po pripojení Laterny magiky k Národnému divadlu tancovala ďalej, a to napríklad v Legendách magickej Prahy Jiřího Srnca. Hosťovala v Pražskom komornom balete a Divadle F. X. Šalda v Liberci. Spolupracovala tiež so súborom La Compagnie Commun Instant francúzskeho choreografa Jean-Pierra Aviotta. Za jeho niekoľkoročného pôsobenia v Laterne magike bola jeho repetítorkou a asistentkou.

Za rok 2002 získala Horáková so svojím tanečným partnerom Pavlom Knollom nomináciu na Cenu Thálie za výkon v komponovanom programe Graffiti za choreografiu Petra Zuska Les Bras de Mer. Zuska pre ňu a Knolleho vytvoril tiež úspešný duet Lyrická z roku 2008. ,,Pre mňa osobne bola vždy inšpiratívnou osobnosťou, nenahraditeľným javiskovým partnerom a úplne spoľahlivým profesným bodom. Zanechala hlbokú stopu, ktorú si budeme uchovávať," uviedol Knolle.

V roku 2012 sa Horáková stala vedúcou baletného súboru Opery Národného divadla v Prahe. Ďalej tancovala menšie úlohy v choreografiách v operách. Tanečného sveta sa nevzdala ani v štyridsiatich rokoch po narodení syna. Tento rok v júli oslávila päťdesiatku. Pri tej príležitosti v rozhovore Tanečným aktualitám povedala: ,,Ak vôbec bilancuje, tak si jednoducho hovorím, že som si to užila a ničoho neľutujem. Mala som šťastie na choreografov i tanečných partnerov a som vďačná, že pri tanci, ktorý milujem odmalička, stále som."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lum, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Z USA sa valia obvinenia: Ruská armáda túto zbraň nemôže používať! Premiéru zažila počas I. svetovej vojny
Na snímke generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala
Machala reaguje na kritiku po výroku, že Zem môže byť plochá: RTVS ma opäť oklamala!
Vo vývarovni vydali približne 2 000 jedál, nakazilo sa 500 ľudí.
V slovenskom meste úraduje nákazlivý vírus: Stovky infikovaných zo stravy z vývarovne!
Slafkovský sa ešte doliečuje v zámorí
Slafkovský chýbal na zraze reprezentácie: Je jeho štart v Česku ohrozený?!
Tom Cruise (61)
Foto
Tom Cruise nakrúca Mission: Impossible 8: Sledujte, ako brázdi ulice Paríža na motorke
Prvý pohľad na odkrytú hrobku faraóna
Vedec objasnil egyptskú ZÁHADU starú vyše sto rokov: Faraónova kliatba odhalená!
Kury, ktoré sa hnevajú, majú v okolí zobáka výraznú červeň.
Výskum na sliepkach odhalil niečo nečakané: V tomto sú rovnaké ako ľudia!
Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan.
Izrael má zarobené na problém: Ďalšie obvinenie z genocídy! Táto krajina ho bude žalovať
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Fico vychválil naše členstvo v Únii do nebies: V tomto bode však nastala zmena
Kolumbijský prezident Gustavo Petro
Krajina ruší vzťahy s Izraelom: Čo ju k tomu viedlo? Šéf izraelskej diplomacie si následne nedával servítku pred ústa
Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Americký prezident Joe Biden.
Spojené štáty rozšírili balík sankcií: Týka sa to aj Slovenska! Tieto subjekty sú podozrivé z…