Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2020 10:40 | Správy | Domáce správy

Komáre prenášajú závažné ochorenie: Infekcia môže mať až fatálne následky, očkovanie neexistuje!

Klimatické zmeny a intenzívna medzinárodná doprava zapríčinili v rámci Európy rozšírenie exotických druhov komárov, ktoré môžu prenášať pôvodcov závažných ochorení.

Takými sú druhy komára tigrovaného, ktorý prenáša pôvodcov ochorení zika, dengue a chikungunya. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, na Slovensku bola prvýkrát potvrdená prítomnosť druhu komára tigrovaného v roku 2012, odvtedy sa však jeho výskyt zaznamenáva zriedka. U nás je najznámejším komár piskľavý, ktorý môže prenášať západonílsku horúčku, proti ktorej neexistuje očkovanie.

Za ostatné roky sa tento komár rozšíril až do polovice Francúzska. V roku 2019 bol vo Francúzsku hlásený prvý prípad zika infekcie, ktorá nebola importovaná, ale získaná priamo vo Francúzsku. Výskyt druhov tigrovaného komára bol potvrdený aj v susednej Českej republike, Rakúsku a Maďarsku. Komár tigrovaný je na rozdiel od komára piskľavého aktívny najmä cez deň.

 

„Komár piskľavý je náš najznámejší druh komára, ktorý ľudí obťažuje najmä podvečer a nadránom. Môže prenášať pôvodcu západonílskej horúčky, ktorej prípady u ľudí boli zaznamenané v Českej republike, Rakúsku a Maďarsku. Ochorenie je podobné kliešťovej encefalitíde. V prípade oboch infekcií ide väčšinou o bezpríznakový priebeh. Príznaky ochorenia sú podobné chrípke, pridružiť sa môže vyrážka. Komplikáciou je zápal centrálnej nervovej sústavy, ktorý sa ľudovo nazýva zápal mozgu. Najohrozenejšou skupinou sú starší jedinci a osoby s oslabenou imunitou, u ktorých môže mať infekcia fatálne následky,“ uviedla Jana Kerlik z Odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ s tým, že na rozdiel od kliešťovej encefalitídy očkovanie proti západonílskej horúčke neexistuje.

Ochrana proti komárom spočíva okrem iného aj v individuálnej ochrane pred poštípaním. V čase výskytu komárov sa odporúča nepoužívať intenzívne osvetlenie, nosiť vhodný odev s dlhými rukávmi, nohavicami a ponožkami. Nepokryté časti tela chrániť repelentnými prípravkami, brániť vniknutiu komárov do miestnosti používaním sieťky na oknách a dverách. V rámci prevencie treba likvidovať komáre a ich potenciálne liahniská. Dôležité je zabraňovať zadržiavaniu vody v nádobách ako črepníky, vedrá alebo krhly s vodou na balkónoch a záhradách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Foto
Smutná správa: Zomrela slovenská spisovateľka a redaktorka, mala len 33 rokov
(ilustračné foto)
Saudskú Arábiu trápia prívalové dažde: Výrazne to narušilo fungovanie štátu! Voda stúpla do šialenej výšky
Steven Stamkos a Juraj Slafkovský.
Obrovská hviezda NHL k Slafkovskému? Expert ich vidí spolu v presilovke
Senior woman pulling cheeks to feel softness and looking at camera. Beauty portrait of happy mature woman smiling with hands on cheek isolated over grey background. Aging process and perfect skin concept.
Chcete vyzerať o 10 rokov mladšie? Dodržte TÝCHTO 5 pravidiel a zmena príde čoskoro!
Okuliare pre virtuálnu realitu - Prenesú človeka v čase i priestore.
Váš Tip
Vďaka virtuálnej realite vám pred očami ožijú artefakty: Na výstave sa prenesiete o niekoľko storočí späť!
(ilustračné foto)
NAJRIZIKOVEJŠIE povolania?! V týchto odvetviach sa vlani vyskytlo najviac chorôb
Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu a popola.
Zem sa opäť ozýva: Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu! Tisícky ľudí je evakuovaných
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a izraelský prezident Jicchak Herzog pózujú počas stretnutia v Tel Avive.
Blinken sa stretol s izraelským prezidentom Herzogom: O čom diskutovali? Spoločne chcú dosiahnuť jednu vec!
Strom Robina Hooda, anglicky Sycamore Gap Tree
Spílenie ikonického stromu Robina Hooda bude mať dohru: Vzniesli obvinenie voči dvom mužom!
Hráči Slovana zľava Milan Borjan, Lucas Lovat a Kevin Wimmer sa radujú z víťazstva
Slovanu sa môže vrátiť obrovská opora: Veľký zvrat?
Samica Gen-čan má už dvanásť rokov.
Do zoo priviezli hrocha, po 7 rokoch prišiel ŠOK: Prečo si to nikto nevšimol?!
Palestínčania žialia za svojimi príbuznými zabitými pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy.
Z príšerných krvavých čísel z Pásma Gazy vám príde zle: Od vypuknutia vojny tam zahynuli tisíce ľudí!