Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2020 10:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Nové fakty a nejasnosti ohľadom jeho narodenia: Kam zmizla hlava hrdinu Gabčíka?!

Bojovník proti nacistom, ktorý za svoje hrdinstvo zaplatil životom! Slovák Jozef Gabčík sa zaradil medzi najvýznamnejšie postavy protinacistického odboja. Atentát na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, na ktorom sa podieľal, patrí medzi najväčšie hrdinské činy 2. svetovej vojny.

Dobrodruh aj vlastenec

Po skončení ľudovej školy Jozef Gabčík odišiel do južných Čiech, kde sa vyučil za kováča a ďalšie dva roky študoval na Živnostenskej pokračovacej škole v Kovářove.

Otvoriť galériu

Otec Ferdinand počítal s tým, že práve Jozef po ňom prevezme gazdovstvo, lebo najstarší syn Alexander už s vlastnou rodinou býval a pracoval v Žiline. Jozef sa však doma dlho neohrial. V októbri 1932 narukoval k vojsku. Nastúpil do 14. pešieho pluku do Košíc, kde sa mu zapáčilo a darilo. Po ponuke od vojska prijal možnosť predĺžiť si vojenskú službu o tri roky. Otcovi mal svoje rozhodnutie oznámiť v liste.

Na rodinnom gazdovstve v Poluvsí však chýbala pomocná ruka, Jozef vôbec netúžil hospodáriť na poliach. Vrela v ňom úplne iná krv. Jeho neter Melánia hovorila o svojom strýkovi ako o zodpovednom človeku. „Jozef nepil, nefajčil, išiel však do hospody a sledoval okolie, počúval, čo hovoria starší. Nechcel pracovať na poli, mal vyššie ambície. Bol dobrodruh, ale dobrý vlastenec, neskôr dobrý vojak až do úplného konca,“ spomínala a nezabudla dodať, že vždy domov kupoval mlieko, látku na šaty, či platil krajčíra.

Výbuch vo vojenskej fabrike

U vojska nakoniec zostal do roku 1937, keď ho po smrti staršieho brata Michala na žiadosť otca prepustili do civilu. Aj vojaci ho opisujú ako trochu vznetlivého, no v službe snaživého a energického. Táto jeho povaha sa prejavila najmä, keď sa dozvedel, že je prepustený z armády. Otcovi v hneve napísal: „Vedzte, otec, že ste stratili syna.“ Vtedy vôbec neprišiel domov. Zamieril rovno k bratovi Alexandrovi do Žiliny, kde aj zostal. Až po pár dňoch sa predsa len vrátil do Poluvsia a udobril sa s otcom.

Zamestnal sa vo vojenskej fabrike na výrobu bojových plynov v Žiline. „Akási havária sa tam stala, to si pamätám. Chodil opálený, čierny v tvári, niekoľko mesiacov maródoval,“ zaspomínal v Histórii jedného dokumentu Gabčíkov sused Gejza Cán. „Bolo to veľmi nebezpečné, bol som tam oblečený v gumenom úbore, v maske, rukaviciach. Keby sa bolo niečo stalo, tak by sme neboli stamodtiaľ vyšli,“ rozprával Gabčíkov kamarát a spolupracovník z továrne František Slamka. Po úraze, od 1. decembra 1938 preložili Gabčíka do vojenského skladu v Trenčíne.

Gabčík veľmi ťažko znášal novú politickú situáciu po marci 1939 - rozbitie Československa pod taktovkou Hitlerovho Nemecka a vznik Slovenského štátu. Schyľovalo sa k vojne a on nehodlal narukovať do slovenskej armády. Bol presvedčeným Čechoslovákom a premýšľal nad odchodom do zahraničia. Pár mesiacov ešte v práci vydržal, no plán úteku za hranice začal so stupňujúcou sa politickou situáciou naberať reálne kontúry.

„Pod zámienkou, že si chce zaobstarať dokumenty potrebné na nástup k finančnej stráži, požiadal o štrnásťdňovú dovolenku. Naposledy sa objavil u svojich rodičov v Poluvsí,“ uvádza český historik Jaroslav Čvančara. Pred odchodom do Poľska sa v júni 1939 ešte poslednýkrát vrátil do skladu, v ktorom pracoval a otvoril uzáver yperitovej bomby. Plyn otrávil niekoľko nemeckých vojakov a spôsobil škodu za 50 000 ríšskych mariek. Okrem toho ukradol zo skladu pištoľ s nábojmi. O tom sa doma dozvedeli až z rádia...

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Soňa Vanovčanová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Sankcie na extrémistických židovských osadníkov: Strašné, čo mali spraviť Palestínčanom
Rodina dúfa, že im podarí telo mladého muža dopraviť čo najskôr domov, kde sa s ním rozlúčia.
Otec († 36) dvoch detí tragicky zomrel na dovolenke v Turecku: Zabila ho bežná atrakcia?!
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Ráznejšia ako brat? Sestra Kim Čong-una sa vyjadrila k obchodu s Ruskom: Ostré slová!
Red and blue Lights of police car in night time, crime scene. Night patrolling the city. Abstract blurry image.
Taxikár na demonštrácii zabil veterána († 28): Mal sedieť 25 rokov, dostal milosť! Prečo?
Gibraltar: Gibraltar town, harbour and the west face of the Rock, part of the Betic Cordillera - Straits of Gibraltar - photo by M.Torres
Boj o Gibraltár ukončený?! Španielsko a Británia dosiahli dôležitý pokrok
Miriam zastupuje kolegyňu v Televíznych novinách.
Pietrová je na materskej, nahradila ju Kalisová: Čo sa mi páči na vysielaní so Zápalom!
Miro sa preslávil v speváckej súťaži.
Foto
Miro Šmajda zo SuperStar je na nepozannie: Ostrihal si hrivu a aj TELO má úplne INÉ!
Sučka je štvrtým miniatúrnym pudlom, ktorý túto súťaž vyhral.
Foto
Psiu korunku krásy vyhrala pudlica: Očarila sučka výstrednými packami? Aha!
Na archívnej snímke z 26. decembra 2022 ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice francúzskej výroby CAESAR na ruské pozície pri Avdijivke.
Rusi hovoria o barbarskom ostreľovaní Donecka: Neďaleko zastávky mali predčasne vyhasnúť štyri životy
Foto
Kucka si nebral servítku pred ústa: TAKTO sa správal problémový legionár!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
V tejto veci nemá Netanjahu žiadne pochyby: Operácia má rozhodnúť o všetkom!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a španielsky kráľ Filip VI.
Prezidentke volal španielsky kráľ: Odkaz Slovensku aj premiérovi Ficovi, toto mal na srdci