Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2020 10:10 | Správy | Domáce správy

Hromadné prepúšťanie na juhu Slovenska: Smutné slová konateľa firmy, ktorá dala zbohom zamestnancom

Hromadné prepúšťanie z oblasti označenej ako "výroba ostatných dielov a príslušenstva pre motorové vozidlá" eviduje od posledného júnového týždňa v Banskobystrickom kraji Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

„Hromadné prepúšťanie je nahlásené na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny Veľký Krtíš,“ uviedla pre agentúru SITA Mária Hrehová z kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVaR s tým, že ohrozených je 38 zamestnancov. Názov spoločnosti, ktorá nahlásila hromadné prepúšťanie, Hrehová nekonkretizovala odvolávajúc sa na zákon o službách zamestnanosti. Podľa neho môžu názvy spoločností zverejňovať, len ak majú ich súhlas, pričom v tomto prípade ho nemajú.

Informáciu o nahlásenom prepúšťaní potvrdil agentúre SITA konateľ spoločnosti FYSAM Auto Decorative Slovakia s.r.o. z Veľkého Krtíša Róbert Kramárik s tým, že ľudia už boli aj prepustení. „Dôvodom bola primárne celosvetová situácia v súvislosti s objednávkami v automobilovom priemysle, ale išlo aj o rozhodnutie z centrály optimalizovať určité procesy,“ objasnil konateľ a doplnil, že vo firme ostalo 47 zamestnancov.

Spoločnosť oficiálne nahlásila prepúšťanie na úrade práce aj z dôvodu, aby zistili, či sú nejaké možnosti pre zamestnancov, ktorým chceli situáciu uľahčiť. „My sa nelúčime s nimi preto, lebo sú zlí, ale preto, lebo nie je robota. Okolité spoločnosti sú na tom však podobne a nemajú istotu objednávok,“ uviedol Kramárik a dodal, že ďalší vývoj bude závisieť od situácie v automobilovom priemysle, na ktorom sú závislí. „Ak sa automobilový priemysel obnoví na pôvodné čísla, tak budeme prepustených ľudí brať späť,“ uzavrel konateľ.

 

Spoločnosť FYSAM Auto Decorative Slovakia s.r.o. vo Veľkom Krtíši spustila oficiálne výrobu v septembri minulého roka. Zaoberá sa montážou hliníkových dekoratívnych dielov, pričom ide o dve typové línie – strešné nosiče a dekoratívne lišty bočných okien na automobiloch. Pred koronakrízou mala spoločnosť takmer 100 zamestnancov.

Hromadné prepúšťanie je firma povinná oznámiť ústrediu práce. Za hromadné prepúšťanie sa považuje rozviazanie pracovného pomeru s aspoň 10 zamestnancami, ak firma zamestnáva od 21 do 99 zamestnancov. V prípade, že má spoločnosť od 100 do 299 zamestnancov, za hromadné prepúšťanie sa počíta rozviazane pomeru s aspoň 10 percentami zamestnancov. Ak firma zamestnáva viac ako 300 ľudí, musí ústrediu práce hlásiť prepustenie minimálne 30 zamestnancov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov
Close up of Male lawyer or judge hand's striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.
Koniec náročného súdneho procesu v Turecku: Opozičný politik strávi desiatky rokov za mrežami
Ilustračné foto
Muž bol 27 rokov nezvestný: Odrazu prišiel šokujúci ZVRAT! Neuveríte, KDE ho našli
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Napätie medzi Moskvou a Londýnom: Rusko nenechalo dlho čakať na odvetu, to však nie je všetko
(ilustračná foto)
Krajina si povedala dosť! Plánuje rázne zmeny: Dostane sa do konfliktu s Európskou úniou?
Foto
Atentát na Roberta Fica prinútil konať aj českú políciu: MS v hokeji s prísnejšími opatreniami!
Ilustračné foto
Polícia zhabala historické množstvo drog: Napojenie na OBÁVANÝ kartel?! Aha, koho zadržali
Poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér mal dostať vyhrážky smrťou! Zverejnil znenie desivého ODKAZU
Hrabko tvrdí, že za náladu v spoločnosti môžu aj politici: TOTO by mala spraviť prezidentka
Výber jednej zo 4 vidličiek má vraj prezradiť niečo o vašej osobnosti! (Ilustračné foto)
Foto
Jednoduchý TEST s vidličkami o vás prezradí viac, než by ste si mysleli: Súvisí to s vašou osobnosťou!
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
V Kamenici padlo rogalo s mladým mužom! Zásah leteckých záchranárov
Lesný požiar v Českom Švajčiarku 28. júl 2022.
Novinky v prípade lesného požiaru v Česku: Podivné správanie obžalovaného na súde a nečakané PRIZNANIE!