Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2020 09:49 | Správy | Domáce správy
Foto

Jasné posolstvo prezidentky v správe o stave spoločnosti: Nevracajme sa do čias pred koronou!

Prezidentka po prvýkrát prestúpila pred poslancov so správou o stave spoločnosti. Prečítajte si ju v celom znení.

Vážené dámy, vážení páni,

ak pandémiu, ktorou prechádzame, považujeme za skúšku, je potrebné zhodnotiť, ako sme zvládli jej prvú fázu. Keď sa porovnáme s inými štátmi, pri všetkej skromnosti môžeme povedať, že Slovenská republika patrí medzi najúspešnejšie krajiny. Postrehli to aj viaceré svetové médiá, ktoré vyzdvihli, že sme v kritickej situácii konali veľmi rýchlo a nedovolili sme, aby sa pandémia začala nekontrolovateľne šíriť.

Končiaca vláda Petra Pellegriniho i nastupujúca vláda Igora Matoviča urobili správne rozhodnutia v správnom čase, čo prispelo k tomu, že Slovenská republika má v porovnaní so susedmi najmenej obetí na ochorenie COVID-19. Počty obetí v Taliansku, Španielsku, Francúzsku či Belgicku nám pripomínajú, čomu sme dokázali zabrániť. A na to môžeme byť právom hrdí.

Pandémia otestovala nielen schopnosť štátu reagovať rýchlo a rozhodne, ale aj ochotu našich ľudí rešpektovať prijaté obmedzenia. V krátkom čase tu nielen vznikli, ale sa aj striktne dodržiavali normy správania, ktoré boli reakciou na vtedajšiu vysokú mieru obáv a neistoty. Disciplína bola našou spoločnou kolektívnou odpoveďou, vďaka ktorej sme túto neistotu podstatne zredukovali. Zvládli sme to!

Je prirodzené, že v rýchlosti, ktorá bola nevyhnutná, a v situácii, ktorú nikto z nás nezažil, priniesli prijaté opatrenia aj nespokojnosť, diskomfort, či dokonca zásah do práv jednotlivcov. Išlo o nežiaduci jav, avšak z pohľadu dosiahnutého výsledku je zrejmé, že prijatými opatreniami sa úspešne ochránilo zdravie a životy väčšiny obyvateľov.

Tak, ako pri zavádzaní opatrení bolo potrebné včas zareagovať na vznikajúce riziko, tak pri rušení opatrení zase treba správne určiť moment, kedy si už bezpečnostná alebo hygienická situácia obmedzenie slobôd nevyžaduje. Pretože akákoľvek reštrikcia a obmedzenia sú len nástrojom, a nie cieľom samotným.

Pandemická hrozba našu spoločnosť zmobilizovala a vydala ďalšiu správu o Slovensku – v krízovej situácii sme schopní prejaviť podporu a spolupatričnosť. Príkladná bola iniciatíva jednotlivcov, podnikateľov a mimovládnych organizácií, ktorí konali rýchlo a nezištne, s cieľom pomôcť Slovensku. Vďaka osobnej statočnosti a pracovnému nasadeniu zdravotného a sociálneho personálu, vodičov, predavačiek, zamestnancov pošty, policajtov, policajtiek a mnohých ďalších profesií sa život u nás nezastavil a ťažké obdobie výnimočnej situácie sme spoločne prekonali. Strach a obavy nás nerozdelili, ale viac spájali. Za to všetko sa chcem opätovne poďakovať. Ako hlavná veliteľka ozbrojených síl chcem osobitne poďakovať aj ozbrojeným silám, ktoré aj napriek finančnej poddimenzovanosti boli spoľahlivým pilierom pomoci.

Všetci si želáme vyhrať nielen prvý stret s pandémiou, ale aj zápas s jej dopadmi na ekonomiku a sociálnu situáciu ľudí. Inak naše víťazstvo v prvej zrážke s koronavírusom stratí zmysel a nazmar vyjdú aj všetky naše doterajšie obete.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas