Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.06.2020 20:53 | Správy | Zahraničné správy

Ekologická katastrofa v Rusku: Z elektrárne uniklo viac ako 20 000 ton paliva

Na území celého Krasnojarského kraja vyhlásili v stredu stav núdze. Stalo sa tak v súvislosti s únikom vyše 20 000 ton dieselového paliva zo zásobníka tepelnej elektrárne v blízkosti mesta Noriľsk ležiaceho za severným polárnym kruhom v ázijskej časti Ruska.

Ako informovala agentúra Interfax, k ekologickej havárii v tejto časti Sibíri došlo ešte minulý piatok, keď v tepelnej elektrárni, ktorá dodáva energiu priemyselnému regiónu Noriľska, nastalo zníženie tlaku v jednej z palivových nádrží. Zásobník obsahoval viac ako 21 000 ton motorovej nafty. Znečisťujúca kvapalina sa dostala do potoka, ktorý sa vlieva do rieky Ambarnaja.

Otvoriť galériu

Agentúra AFP informovala, že ruský prezident Vladimir Putin počas stredajšej videokonferencie ostro karhal šéfa dcérskej spoločnosti Norilsk Nickel, ktorá vlastní tepelnú elektráreň NTEK, za to, že informácie o ekologickej havárii zverejnili až po dvoch dňoch. Spoločnosť Nornickel vo vyhlásení uviedla, že NTEK informoval o tom, čo sa stalo, "včas a korektne".

Krasnojarský gubernátor Alexander Uss však Putinovi povedal, že o "skutočnom stave" sa dozvedel až v nedeľu, a aj to po tom, čo sa na sociálnych sieťach objavili alarmujúce informácie.

 

Putin v rámci videokonferencie uviedol, že dal súhlas, aby bol v Krasnojarskom kraji vyhlásený stav núdze federálneho významu, čo umožní vyčleniť viac financií na odstránenie následkov ekologickej havárie.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý sa zaoberá závažnými trestnými činmi, medzičasom oznámil, že začal tri trestné vyšetrovania a zadržal zamestnanca elektrárne.

Alexej Knižnikov zo Svetového fondu pre ochranu prírody (WWF) uviedol, že práve táto environmentálna organizácia ako prvá upozornila na znečistenie po tom, ako si prostredníctvom vlastných zdrojov preverila informácie o havárii v elektrárni. "Toto sú obrovské objemy (znečistenia)," povedal Knižnikov. "Bolo pre nich ťažké skryť to," dodal.

Objem uniknutých látok je oveľa väčší ako pri ekologickej havárii z roku 2007, keď v Kerčskom prielive pri Čiernom mori uniklo 5 000 ton ropy.

Knižnikov tiež povedal, že motorová nafta je ľahšia ako ropa, takže je pravdepodobné, že sa skôr vyparí než klesne, ale jej odstraňovanie bude náročnejšie. Rieku Ambarnaja, kam ropné látky unikli, bude ťažké vyčistiť, pretože na použitie člnov má príliš plytké koryto a k miestu ekologickej havárie ani nevedie cesta, napísala AFP s tým, že o tejto situácii bol informovaný aj Putin.

Minister životného prostredia Dmitrij Kobylkin nateraz odmietol návrhy, aby ropné látky boli spálené. Tento spôsob ich likvidácie označil za príliš riskantný. "Neviem si predstaviť, ako sa v arktickom území páli toľko paliva ... taký obrovský oheň v takejto oblasti bude veľkým problémom," dodal minister.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V televízii Ta3 končí kľúčový človek.
Televíziu Ta3 opúšťa ZNÁMA tvár: Odchádza pracovať pre Ficovu vládu!
Foto
Rázne rozhodnutie Djokoviča: Hantuchovej ex dostal padáka!
Slávne posedenie v kaviarni pri štrúdli
Foto
V EÚ sme vďaka spojeniu rivalov pri káve a štrúdli! Koľko miliárd získalo Slovensko za 20 rokov členstva?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
V tomto úseku na D2 rátajte s obmedzením: Bude prejazdný len jeden jazdný pruh
Close op of the steering wheel and shatterd windshield of a wrecked vehicle.  Cross processing.
Čierna štatistika zo Žilinského kraja: Smutné, koľko ľudí zomrelo na cestách tento rok
nemocnica Trenčín
Fakultná nemocnica v Trenčíne má nového šéfa: Na post bol jediný uchádzač
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Váš Tip
V Banskej Bystrici vytvoria raj pre seniorov: Čo ich čaká v novom oddychovom priestore?
Na poslednej ceste Lillu († 17) odprevadili v bielej truhle, za ktorou kráčala užialená mama Judita.
Foto
Posledná rozlúčka talentovanej futbalistky († 17) plná sĺz: Dojemné, ako si ju mesto uctilo
Policajti sa s tak opitou vodičkou už dlho nestretli.
Rekordérka v Piešťanoch: Útla Ľubomíra nafúkala skoro ŠTYRI promile! Z VÝHOVORKY odpadnete
Foto
Ružomberok triumfoval v pohári aj vďaka krásnej fyzioterapeutke: Nagyová zdolala Jurišičovú
Foto
Šatan oznámil skvelú správu: Slovensko posilní duo zo zámoria!
Bomb in Kobane in Syria
Až teraz odhalili, čo spravili USA vlani v Sýrii: Obrovský OMYL! Ako sa to mohlo stať?