Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2020 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Koronavírusové prázdniny sa po takmer troch mesiacoch skončili: Ako vyzeral prvý deň v škole

Niektorí s obavami, iní s úsmevom. Návrat do školských lavíc pripomínal v mnohých ohľadoch začiatok školského roka.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii
Hoci najmä prváčikom ešte kde-tu vypadla slzička, riaditelia sa zhodujú v tom, že nástup do školy po takmer troch mesiacoch prebehol pomerne hladko.

Nastúpilo nám až 80 % žiakov

Otvoriť galériu
ZŠ Nová Dedinka
Zdroj: anc

- Deti začali prichádzať o pol ôsmej, vyučovanie sme začali 8. hodine ako vždy. Všetko prebehlo bez problémov, deti odovzdávali pred vstupom do školy vyhlásenia a zmerali sme im teplotu. Počas vyučovania si žiaci dali rúško dole a mať ho museli iba mimo svojej skupiny. Záujem o školu bol veľký, nastúpilo až 80 % žiakov.

 

Najmenšie deti vyronili slzičku

Otvoriť galériu

- Škola je výnimočná na celom Slovensku tým, že sa tu vyučuje predmet sokoliarstvo a chováme desiatky dravcov, o ktoré sa starajú žiaci. Pre prísne bezpečnostné opatrenia sme museli vyriešiť aj túto otázku. Máme spravený harmonogram a na základe toho prichádzajú žiaci do sokoliarne, aby sa mohli postarať o svoje dravce.

Pri rannom príchode detí sme nezaznamenali žiadne problémy, ani pri meraní teploty, dezinfekcii rúk, presunoch po škole či rozostupoch. Do materskej školy prišlo z 58 detí 38, čo je 67 %, a do základnej školy 87 detí zo 107, čo je 81 %. Dobrá spolupráca bola aj s rodičmi. Tie najmenšie deti vyronili nejakú slzičku za maminkou pri odovzdávaní, predsa len boli dlho doma. Potom už videli ostatných kamarátov, pani učiteľku a všetko bolo v poriadku. Robíme aj zvoz detí do školy minibusmi a autobusmi.

Vyučovali sme aj na školskom dvore

Otvoriť galériu
ZŠ Zvolen
Zdroj: zš hrnčiarska

- Mali sme mierne obavy, ako dnešok dopadne, ale všetko to išlo úplne plynule. Do lavíc zasadlo 74 percent žiakov. Škola bola otvorená už od 6.30, takže nástup bol plynulý a bez problémov. Otvorili sme tri vchody, cez ktoré deti vchádzali do­vnútra. Teplotu nemal žiadny žiak a ani pedagóg. Počasie nám prialo, takže sa vyučovalo aj na školskom dvore. Vydávanie obedov išlo tiež hladko. Deti berú všetko zodpovedne a zbytočne sa nepohybujú po škole. Prvé dni berieme ako aklimatizáciu a v ďalších bude prebiehať aj on-line výučba učiteľov, ktorí ostali doma.

Otvoriť galériu

- Trošku som mala obavy dať syna znova do školy, či sa vírus nevráti a on by ostal chorý doma. Sama sa potrebujem dať dokopy, tak som sa rozhodla, že do školy pôjde. Je fajn, že bude medzi deťmi. Strávia spolu mesiac a potom budú mať prázdniny. Môj syn sa tešil na kamarátov, doma už mu bolo dlho, zo začiatku sme mali aj problémy s technikou.

Učiť doma sa mi nechcelo

Otvoriť galériu

- Veľmi som sa tešil do školy. Najviac na spolužiakov, pani učiteľku aj pani vychovávateľku. Učiť doma sa mi veľmi nechcelo a nemám to rád. Hlavne preto, lebo cez internet mi mohli iné deti hocikedy skočiť do reči, keď som chcel niečo povedať. Radšej som, keď sa rozprávame a sme spolu v triede, vtedy mi nikto do rečí neskáče. Keď som vošiel do triedy, ako prvé som si musel dať dole rúško, vybrať hygienické servítky a vybrať náhradné rúško. V škole sme robili tajničky, písanku a čítali sme si. Písanku som stihol urobiť ako prvý.

Deti zvládli pokyny na jednotku

Otvoriť galériu
ZŠ Hroncová
Zdroj: anc

- Videli sme, že deti majú veľkú radosť zo stretnutia so spolužiakmi a učiteľkami. Ráno sa spontánne privítali. Učili sa, ale nie tak ako bežne. Opakovali si písanie, čítanie, počítanie, lúštili krížovky, maľovanky a vypĺňali sme čas systematicky, aby to na ne nebolo veľa a nenudili sa. Bezpečnostné a hygienické opatrenia spojené s koronavírusom deti zvládli na jednotku. Pre ne to bola ako taká hra. Rýchlo si zvykli na to, kedy majú nosiť rúška a ruky si umývali automaticky. Veľký deň zvládol aj pedagogický kolektív. Len musím povedať, že sa nám v rúškach ťažšie dýchalo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: den, kil, ps, gal, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Foto
Hrozná tragédia, ZRÚTILA sa časť diaľnice: Pri nešťastí zomrelo 36 ľudí
2004. Popová diva pred dvadsiatimi rokmi
Foto
Dara Rolins pred 20 rokmi a teraz: Otvorená spoveď o PLASTIKE! Názory fanúšikov sú rozdielne
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching si podávajú ruky počas uvítacieho ceremoniálu 21. marca 2023 v Moskve.
Debata o jadrových zbraniach sa začína podobať na sci-fi: Prečo Rusko a Čína mlčí?!
Nie všetko jedlo, čo sa tvári ako zdravé a fit, takým v skutočnosti i je (ilustračné foto)
Dietologička varuje: 4 potraviny, ktoré sa LEN TVÁRIA, že sú zdravé! Takto PRIBERIETE
Na archívnej snímke z 19. augusta 2023 ukrajinský vojak sa naťahuje za dronom.
Ukrajina v noci zaútočila na Rusko: Z toho, čo sa sa stalo, sa tak ľahko nespamätajú
Mesto uľahčilo život zaľúbencom.
Váš Tip
Žilina uľahčila život zaľúbencom: Aplikácia na... Tomu neuveríte!
In the Hospital, Female Patients Undergoes Mammogram Screening Procedure Done by Mammography Technologist. Modern Technologically Advanced Clinic with Professional Doctors. Breast Cancer Prevention Screening.
Na prevenciu nie je nikdy neskoro: Odborníci odporúčajú skríning rakoviny prsníka už v tomto veku
Ruský prezident Vladimir Putin
Jadrové zbrane vo vesmíre? Putin vyjadril svoj postoj: Ruský návrh stále vyvoláva znepokojenie
Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina musí pred vstupom do EÚ preukázať pokrok: Zelenskyj prisľúbil boj proti korupcii! Koho odvolal?
(ilustračné foto).
Aktualizované
Tragické ráno v Lipanoch: Požiar zachvátil obydlia, jeden človek prišiel o život