Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2020 14:55 | Správy | Zahraničné správy

Bolestivá cesta k návratu do normálu: Ako žijú vo Wu-chane 5 mesiacov po vypuknutí pandémie

Ľudia po celom svete čakajú, až ich vlády oznámia, že sa podarilo zastaviť šírenie koronavírusu a že sa môžu vrátiť k bežnému životu.

Ale čínske mesto Wu-chan je dôkazom, že normálny stav môže byť stále ešte ďaleko. O súčasnej situácii vo veľkomeste, ktoré bolo prvým ohniskom pandémie, píše spravodajský server CNN. Wuchanské úrady povolili obyvateľom vycestovať 8. apríla a tým oficiálne ukončili 76-dennú karanténu, ktorá bola uvalené na celé mesto. Obyvatelia a miestne podniky však čoskoro zistili, že úplné otvorenie mesta bude trvať ešte bolestne dlho.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii
Aj napriek uvoľneniu tých najprísnejších opatrení je väčšina obchodov uzavretá, reštaurácie môžu ponúkať jedlo iba so sebou a keď idú obyvatelia Wu-chanu von, musia nosiť ochranné pomôcky a dodržiavať rozostupy. Nálada v meste sa líši od optimistických vyhlásení mestskej správy. Na tlačovej konferencii 8. apríla jeden z koordinátorov boja proti epidémii Luo Ping uviedol, že niektoré sektory sú už 100-percentné obnovené.

Wuchanská správa na inom stretnutí 25. apríla sľúbila, že v boji proti koronavírusu a pri následnom ekonomickom raste mesto čaká "dvojité víťazstvo". Ale aj štátom kontrolovaná čínske médiá naznačovali, že úplné obnovenie výroby do konca apríla je "príliš optimistické". Majitelia podnikov, ktorí sa nedávno do veľkomesta vrátili, sa stretávajú s nulovým zárobkom a vysokými nájmami a odborníci sa domnievajú, že ekonomike mesta môže trvať mesiace alebo dlhšie, než sa spamätá.

"Z krátkodobého hľadiska tu samozrejme bude oživenie," hovorí ekonóm Larry Hu z austrálskej bankovej spoločnosti Macquarie. "Najskôr sa spamätá výroba a potom spotreba, pretože veľa ľudí sa stále zdráha chodiť von... Ale z dlhodobej perspektívy, z perspektívy nasledujúcich troch rokov, vírus dlhodobému rastu Wu-chan ublíži," domnieva sa odborník. Wu-chan je veľkomestom s populáciou vyše 11 miliónov obyvateľov, v kontexte pevninskej Číny ho však zatieňujú väčšie metropoly. Toto správne stredisko centrálnej čínskej provincie Chu-pej je ale dopravným a výrobným centrom pre zvyšok ľudnatej krajiny.

Mesto sa v pokuse zastaviť šírenie nákazy uzavrelo pred svetom aj zvyškom Číny 23. januára, prvých pacientov evidovalo na začiatku decembra. Život vo Wu-chane sa vtedy zastavil prakticky cez noc. V niektorých častiach veľkomesta boli ľudia izolovaní vo svojich domovoch niekoľko mesiacov, pri zháňaní potravín a ďalších nevyhnutností sa začali spoliehať na donáškové služby.
Do Wu-chanu sa 21. apríla vrátil aj reportér CNN a krátka prechádzka po predtým živej obchodnej ulici ukázala, že viac ako polovica miestnych obchodov zostáva zatvorená. Ekonomika provincie Chu-pej za prvý štvrťrok roku 2020 zaznamenala v porovnaní s predchádzajúcim rokom 40-percentný prepad, uvádza agentúra Nová Čína. Len za marec sa predaj v obchodoch znížil o 15 percent.

Čínska vláda oznámila, že v rámci koronavírusových úľav nebude po podnikoch v štátnom podnájme vyžadovať tri mesiace nájomné. Tí, čo prenajímajú od súkromníkov, sa však kvôli vysokým nájmom a absencii zárobku boj o živobytie. "Otvoril som na dva dni. Žiadni zákazníci sa neprišli najesť, pretože je to zakázané, a z online donáškových služieb som dostal len dve alebo tri objednávky. Výdavky za otvorenú reštauráciu boli oveľa vyššie ako denný zárobok, takže som znova zavrel," opísal majiteľ jednej z wuchanských reštaurácií vládou kontrolovanému listu Global Times.

Niektoré z malých podnikov sa obávajú, že akákoľvek pomoc od vlády dorazí pravdepodobne príliš neskoro na to, aby ich obchodíky a reštaurácie zachránila; budú teda musieť zatvoriť nadobro. Svoje dvere klientom doteraz neotvorili napríklad posilňovne a kiná a zatiaľ neexistuje žiadny plán, kedy by sa otvoriť mali. Veľká časť obchodov, ktoré otvorili, zmenila štýl podnikania. Veľké reťazce s rýchlym občerstvením ako sú Starbucks, McDonalds, Burger King, KFC a Pizza Hut zákazníkom nepovoľujú vstup dovnútra. Namiesto toho posedenie presunuli pred predajne a jedlo a nápoje zákazníkom nosia von.

Podnikateľov i obyvateľov Wu-chanu však ďaleko viac trápi iná vec - podľa niektorých je len otázkou času, kedy sa mestom preženie druhá vlna nákazy. Tá by viedla k ďalšiemu uzavretiu mesta, čo by znamenalo ďalšiu ranu pod pás miestnej ekonomike. Wu-chan aj zvyšok sveta má teda pred sebou potenciálne ešte dlhú cestu, než sa bude môcť navrátiť k stavu, ktorý sa aspoň podobá tomu normálnemu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček.
Prezident Únie miest Slovenska: Veríme, že premiér Robert Fico bude v poriadku
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Minister Kamenický ruší pracovný program a ide domov: Robo, sme s tebou, drž sa, odkazuje
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Útok na premiéra ich donútil konať: NR SR posilňuje bezpečnostné opatrenia, TOTO zaviedli
Čo spája Šutaja Eštoka a Fica?
Foto
Šutaj Eštok o atentáte na premiéra: Hovorí o najhoršom dni slovenskej demokracie!
Ilustračné foto
Váš Tip
Andrej šiel do lesa skúsiť šťastie, našiel hotový poklad: Hubárska sezóna tohto roka zahájená?! Sledujte ten úlovok
Petra a Lucia Molnárové
Foto
FOTOhádanka: Viete, kto sú tieto dvojičky? Vyrástli z nich známe a nadané ženy
Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.
Mimoparlamentné strany sú šokované útokom na premiéra: Čo mu odkazujú?
Požiar v Bratislave, Z miesta sa valí dym.
FotoVáš Tip
Požiar v Bratislave! Vagóny pohltili plamene: Z miesta sa valí hustý čierny dym FOTO
Súčasný podpredseda exekutívy EÚ Maroš Šefčovič.
Šefčovič o atentáte na Fica: Slováci sú dobrí ľudia, toto nie sme my
Foto
Lukáč je po atentáte na premiéra v šoku: Plačem už dve hodiny!
Na Roberta Fica bol v Handlovej spáchaný atentát.
Foto
Prehovorili svedkovia atentátu na Roberta Fica: Opísali brutálny útok na premiéra
Roberta Fica v Handlovej postrelili.
Foto
VIDEO Takto prebiehal atentát na premiéra Roberta Fica: Zábery, ktoré otriasli Slovenskom!