Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2020 10:48 | Správy | Domáce správy

Zväz nepočujúcich oceňuje tlmočenie tlačových konferencií: Dôvod, pre ktorý sú tlmočníci vždy v tmavom

Je veľmi pozitívne, že tlačové konferencie súvisiace s novým koronavírusom sú tlmočené do posunkového jazyka a nepočujúci tak majú zabezpečený prístup k informáciám.

Stále sa však objavujú rôzne televízne relácie, v ktorých sa hovorí o tejto téme a tlmočenie pre ľudí so sluchovým hendikepom nie je zabezpečené. Pre TASR to zhodnotil predseda Slovenského zväzu nepočujúcich Jaroslav Cehlárik.

Z jednotlivých inštitúcií má podľa neho príkladný ústretový prístup k nepočujúcim Kancelária prezidenta SR, problém so zabezpečením tlmočenia je v Národnej rade SR a na viacerých ministerstvách.

Niektorí nepočujúci majú podľa Cehlárika problém čítať text s porozumením, pretože majú nízku slovnú zásobu. "Záleží nám na tom, aby aj oni mali plné pochopenie všetkých potrebných informácií. Momentálne riešime to, že stránka úradu vlády o novom koronavíruse a iné dôležité dokumenty nie sú preložené do slovenského posunkového jazyka. Takisto potrebujeme zabezpečiť informačné videá, ktoré vysvetľujú body prijatých opatrení," uviedol Cehlárik.

 

"Je veľmi dôležitá aj mimika a orálny komponent toho, čo tlmočník do posunkového jazyka práve tlmočí. Keď nepočujúci nevidí na mimiku, tvár a orálny komponent, informácia je preňho nepresná a tým pádom úplne zbytočná," vysvetľuje Cehlárik to, prečo tlmočníci nenosia rúška. Zatiaľ sa ako najvhodnejšia alternatíva pre ich ochranu ukázali priehľadné štíty. Predstavitelia zväzu nepočujúcich stále komunikujú s výrobcami štítov o možných riešeniach toho, aby sa od nich napríklad neodrážalo svetlo a aj nepočujúci dostávali informácie v plnej kvalite. Keďže v bežnom živote musia aj nepočujúci nosiť rúška, podľa Cehlárika je každodenná komunikácia medzi nimi sťažená. "Snažíme sa byť struční a komunikujeme len dôležité veci. Nepočujúci tiež často využívajú možnosť komunikovať s inými nepočujúcimi z domu prostredníctvom videohovoru," tvrdí.

Upozorňuje tiež, že tlmočníci musia mať pri tlmočení tmavé oblečenie a nemať žiadne výrazné trblietavé doplnky, od ktorých by sa odrážalo svetlo, alebo by inak vizuálne prekážali. Nosenie tmavého oblečenia je súčasťou etického kódexu tlmočníkov a musia ho mať preto, aby im dobre bolo vidieť na tmavom pozadí ruky a boli zrozumiteľní aj z väčšej diaľky. "Keby mali napríklad biele alebo krikľavé oblečenie, ruky by na takomto pozadí boli zle viditeľné," skonštatoval Cehlárik.

Pre nepočujúcich je podľa neho tiež dôležité mať k dispozícii poradcu, na ktorého sa môžu obrátiť s otázkami, alebo keď potrebujú pomôcť vyplniť nejaký formulár. Počas opatrení súvisiacich s pandémiou sú to napríklad formuláre spojené s ošetrovaním člena rodiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Útok na Tel Aviv riadenými strelami: Aha, kto sa priznal k úderu
Herec plánuje svojich fanúšikov potešiť vlastnou značkou rumu.
Foto
Veľké PLÁNY Johnnyho Deppa: Ohlásil vlastný rum a... NÁVRAT ako Jack Sparrow?!
Pred svadbou s Karolom III. pracovala Diana ako opatrovateľka detí
Foto
Dopomohla si princezná Diana († 36) PODVODOM?! Neuveríte, o čom mala klamať
Vila bola objavená v oblasti Somma Vesuviana.
Foto
Archeológovia ostali v nemom úžase: Našli miesto, kde zomrel cisár Augustus?!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo všetky obchody s Izraelom: Na Erdogana sa valí kritika, uf! Toto muselo bolieť
Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti