Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2020 14:43 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Pápež slávil omšu na Kvetnú nedeľu, s veriacimi sa spojil na diaľku: Krásne posolstvo

Omšu Kvetnej nedele, ktorou veriaci vstupujú do Veľkého týždňa, odslúžil pápež František za účasti obmedzeného počtu ľudí.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

V Bazilike sv. Petra sa na bohoslužbe zišlo niekoľko kňazov, malý spevácky zbor, pár rehoľných sestier a laikov, ktorí čítali zo Sv. písma. Dôvodom neúčasti veriacich je epidémia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá Taliansko zasiahla obzvlášť tvrdo. Vo svojej homílii pápež podľa agentúry DPA povedal, že "dráma, ktorou prechádzame v tomto čase nás nabáda brať vážne to, čo je vážne, a nestratiť sa v banálnych veciach; znovuobjaviť, že život neslúži na nič, ak neslúžime. Pretože život sa meria na základe lásky".

Vyzval tiež snažiť sa "kontaktovať tých, ktorí trpia, ktorí sú sami a v núdzi". "Nemyslime len na to, čo nám chýba, ale myslime na dobro, ktoré môžeme vykonať," apeloval pápež. Na mladých ľudí sa obrátil s výzvou, aby nasledovali príklad "skutočných hrdinov", pričom upozornil, že nimi nie sú "tí, čo majú slávu, peniaze a úspech, ale tí, čo dávajú seba samých, aby slúžili druhým." "Život neslúži na nič, ak neslúžime," uviedol.

 

Pripomenul, že "život je darom, ktorý získavame tým, že sa darujeme", pričom dodal, že "najväčšou radosťou je povedať 'áno' láske - bez 'ak' a bez 'ale'". Pred modlitbou Anjel Pána a udelením požehnania pápež oznámil, že symbolický akt odovzdania putovných symbolov Svetových dní mládeže, kríža sv. Jána Pavla II. a ikony Matky Božej, ktorý sa mal uskutočniť na Kvetnú nedeľu v Ríme, sa odkladá na Nedeľu Krista Kráľa - na 22. novembra.

Pápež podľa portálu Vatican News pripomenul aj Svetový deň športu, ktorý pripadá na 6. apríla. Uviedol, že mnoho športových udalostí je pre pandémiu nového koronavírusu zrušených, "no vychádzajú na povrch tie najlepšie plody športu: odolnosť, tímový duch, bratstvo, vydávanie toho najlepšieho zo seba... Takže podporujme šport pre pokoj a rozvoj." Po iné roky sa omša Kvetnej nedele zvykla konať na Námestí sv. Petra s procesiou kardinálov a zástupcov mladých s palmovými ratolesťami. Tentoraz niesol zdobenú palmovú ratolesť len pápež František, ktorý následnú omšu slúžil pri oltári katedry v apside vatikánskej baziliky.

Ako informoval portál Vatican News, v Bazilike sv. Petra je tento rok mimoriadne vystavený morový kríž z Kostola sv. Marcela - uctievaný za to, že v 16. storočí pomohol ukončiť v Ríme morovú epidémiu -, ako aj ikona Madony zvanej Salus Populi Romani (Spása rímskeho ľudu), prenesená z rímskej Baziliky Panny Márie Väčšej (Basilica Papale di Santa Maria Maggiore).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák komunikoval s Čaputovou a Pellegrinim: Zdôraznil, čo je potrebné spraviť
Zľava: Rastislav Trnka, Jozef Viskupič, Juraj Droba.
Župani odsúdili atentát na premiéra Fica: Silné odkazy pre Slovákov!
Varovanie pred búrkami
V ktorej časti Slovenska nás potrápi vietor? SHMÚ vydal viacero výstrah
Monika Beňová reaguje na atentát na Roberta Fica.
Foto
Drsná reakcia Beňovej po ÚTOKU na Fica: Neodpustím im, nech si teraz spytujú svedomie!
Minister obrany Robert Kaliňák
Robert Kaliňák vyzval médiá: Tomuto by sa mali pri diskusiách vyhnúť
Vyhlásenie šéfredaktorov a vedenia News and Media Holding
Volebná centrála Petra Pellegriniho.
Zvolený prezident Pellegrini cestuje do nemocnice v Banskej Bystrici: Toto je dôvod
Atentátnik Juraj Cintula bol aj pred atentátom na predsedu vlády politicky angažovaný.
Foto
FOTO strelec Cintula protestoval proti Ficovi ešte pred osudným incidentom: Objavil sa na tomto mieste
Čo spája Šutaja Eštoka a Fica?
Aktualizované
Šutaj Eštok sa vyjadril k streľbe v Handlovej: Bezpečnostné opatrenia boli na maximálnej možnej úrovni
Jozefove sovy skončili aj za Atlantickým oceánom.
Foto
Drevené operence Jozefa dobýjajú SVET: Jeho výtvory sú aj v Austrálii a Kanade! Žne jeden úspech za druhým
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Zasadnutie bezpečnostnej rady: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu
Na snímke zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom
Aktualizované
Kaliňák o stave Roberta Fica: Premiér nie je mimo ohrozenia života