Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2020 07:00 | Správy | Zahraničné správy

Ako byť šťastný v týchto ťažkých dňoch? Inšpiratívne slová pápeža Františka

Čo z nás robí šťastných ľudí? Takúto otázku si môžeme klásť v týchto dňoch, ktoré sa tak líšia od toho, čo sme prežívali doteraz. Zmocňuje sa nás panika alebo znepokojenie z toho, čo sa teraz deje.

Sme zatvorení doma, rytmus práce a sociálneho života je iný ako zvyčajne. Môžeme sa však zahľadieť do svojho vnútra viac než predtým. Nedávno prebehol Svetový deň šťastia, ktorý zaviedla OSN s rezolúciou, ktorá označuje šťastie a pohodu za základné ciele ľudstva a verejnej politiky.

Prvá odpoveď na to, čo nás môže v týchto dňoch urobiť šťastnými, prišla od pápeža Františka, ktorý v rozhovore pre denník La Repubblica uviedol: "V týchto ťažkých dňoch môžeme činiť drobné konkrétne gestá voči osobám, ktoré sú nám najbližšie, môžeme prejavovať nehu k našim prarodičom a k ľuďom, ktorých máme radi, môžeme dávať bozk našim deťom. Sú to významné a rozhodujúce gestá. Ak budeme prežívať tieto dni takto, nebudú márne," povedal pápež.

Nie je čudné a trochu paradoxné hovoriť o šťastí v časoch koronavírusu? "Nie, je dobré o tom stále hovoriť a denne tento pocit precvičovať, akoby to bol sval," hovorí Sandro Formica z Floridskej medzinárodnej univerzity v Miami. "Len tak možno vytvárať hlboké a trvalé korene, ktoré nám pomáhajú orientovať sa lepšie aj v ťažkých a zložitých situáciách, ako je tá dnešná. Všeobecný názor, že šťastie je nepretržitý stav radosti, nie je správny. Šťastnejšie osoby sú schopnejšie prežívať aj negatívne emócie, ale dokážu sa z nich rýchlejšie vymaniť," uvádza Formica.

 

Ako si ale nacvičiť pocit šťastia? "Učme sa hovoriť o emóciách, ktoré v tejto ťažkej chvíli prichádzajú najčastejšie, najmä ak zdieľame spoločný krb, počnúc raňajkami a odchodom na lôžko. Snažme sa na päť minút upnúť plnú pozornosť k blízkej osobe, načúvať jej a nesúdiť. Osoba, ktorá sa takto otvára, môže povedať všetko, čo chce, a bude jej načúvané s empatiou a bez odsúdenia. všetko, čo bude takto povedané, zostane dôverné," hovorí Formica.

Dôležité je tiež hovoriť s ľuďmi, s ktorými zdieľame naše dni, a pýtať sa ich, aké majú potreby a ako im môžeme pomôcť. "Ak potreby nie sú zo sto percent uspokojené, potom sa pýtajme, ako by sme ich mohli plne uspokojiť, pretože keď sa tak nedeje, žijeme v stave obmedzenia a nátlaku a tak sa aktivujú obranné mechanizmy, ktoré vytvárajú negatívnu chémiu a nocebo efekt," hovorí Formica. Ak žijeme sami, robme to medzi priateľmi virtuálne. Je nevyhnutné otvorene zdieľať vlastné hodnoty a vzájomne si pomáhať v prispôsobovaní vlastného správania a vlastnej rutiny týmto hodnotám. Potom začnime plánovať aktivity na dobu po koronavíruse na báze týchto hodnôt.

Ďalšou technikou, ako cvičiť pocit šťastia, je odhaľovať v sebe talent. "Vždy večer môžeme usporiadať predstavenie, trebárs i len na niekoľko minút, kde každý člen rodiny prekvapí ostatných svojím talentom. Show môžeme urobiť aj na diaľku, pomocou videohovoru s priateľmi. A potom si precvičme našu fantáziu a plánujme si budúcnosť, akú by sme si priali. Ešte lepšie je predstavovať si budúcnosť zdieľanú všetkými členmi rodiny."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
V nedeľu oslavujeme naše mamy.
Váš Tip
Na oslovenie mamy existuje v slovenčine veľa spôsobov: Ako voláte vašu najdôležitejšiu ženu vy?
Auto skončilo na prednej časti iného vozidla.
Foto
Opitý senior v Topoľčanoch spravil nepochopiteľnú CHYBU: „Odparkoval“ na druhom aute!