Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2020 00:05 | Správy | Servis | Zdravie

Pokožka v zime ocení najmä prírodné oleje: Koniec suchým a popraskaným rukám

Studený vietor a nízke teploty ľudskej pokožke neprospievajú. Azda najviac toho v zimnom počasí musia zniesť naše ruky. Suché a popraskané končatiny trápia počas tohto obdobia mnohých z nás.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ako si vybrať správny krém a ktoré látky sú najúčinnejšie na regeneráciu pokožky? Poradila chemička Katarína Balabánová, ktorá sa venuje zloženiu kozmetických prípravkov a ich vplyve na pokožku.

Krémovať, krémovať, krémovať. To je zásada počas zimy. Na trhu je však nepreberné množstvo prípravkov, po akom teda siahnuť? „Ideálne je čisto prírodné zloženie s obsahom mimoriadne výživných a prospešných olejov a masiel, napríklad bambuckého alebo kakaového masla. Často sa v produktoch stretneme aj s vysokým obsahom glycerínu. Všetky tieto zložky zaručujú extra výživu a ochranu pred nepriaznivými vplyvmi počasia, poskytujú rukám dostatočnú hydratáciu počas celého dňa. Mimoriadne prospešná pre pokožku rúk je aj prírodná vazelína,“ vysvetľuje odborníčka.

 

V krémoch na ruky sa často nachádza aj vazelína, vyrábaná z ropy. „Býva označená ako petrolatum. Vazelína je získavaná destiláciou z ropy a pri použití v kozmetike je očistená od všetkých nečistôt. Dôvod, prečo sa pridáva do kozmetiky, je jednoduchý. Na pokožke vytvára nepriepustnú vrstvu, ktorá akoby uzamyká v pokožke vodu. Preto nedochádza k jej nadmernému vysušovaniu,“ vysvetľuje Balabánová. „Vazelína je lacnou náhradou kvalitných rastlinných olejov. Tie nám však ponúkajú aj benefit vo forme zdraviu prospešných látok, vitamínov a antioxidantov, ktoré naša pokožka ocení. Vazelína by však mala byť tabu v starostlivosti o pleť, pretože má skôr viac negatív ako pozitív. Môže spôsobiť tvorbu akné, podporovať zápalové procesy či  upchávanie pórov. V krémoch a najmä mastiach na ruky môže byť v regulovanom množstve prospešná.“ Krémy na ruky často krásne voňajú. Nie vždy je to však výhoda. „Ak už človek dospeje do štádia, keď pokožka rúk praská, miesta sú bolestivé a extrémne vysušené, neodporúčam ani obsah parfumu. Môže spôsobiť štípanie, ešte väčšiu reakciu pokožky na výrobok, podráždenie a následné svrbenie.“

Otvoriť galériu

 

Konopný olej

Je bohatý na vitamíny a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú silné protizápalové, regeneračné a zvláčňujúce účinky a taktiež výborne premasťujú. Najmä obsah omega-6 a omega-3 nenasýtených mastných kyselín výrazne pomáha pri liečbe ekzému a extrémnej suchosti pokožky.

Bambucké a kakaové maslo

Kakaové maslo je bohaté na antioxidanty a vitamín E. Má úžasné zvláčňujúce účinky, pokožku chráni, hydratuje a poskytuje jej ochranu pred vonkajšími vplyvmi počasia - vetrom, snehom, mrázom a slnkom. Bambucké maslo poskytuje pokožke extra výživu, zvláčňuje ju a je bohaté na vitamíny, antioxidanty a minerály.

Tip na suché ruky

Na noc si ruky natrieme nahrubo naozaj bohatou vrstvou krému. Nasadíme bavlnené rukavice, dokonca sa dajú kúpiť aj špeciálne kozmetické bavlnené rukavice a necháme ho pôsobiť cez noc.

Pomôže aj žĺtok

Jeden vaječný žĺtok rozmiešame s lyžicou olivového oleja a nanesieme na ruky ako masku. Nasadíme jednorazové igelitové rukavice, na to ešte bavlnené a necháme pôsobiť aspoň 30 minút.

Mandľový olej

Je známy tým, že nevyvoláva žiadne alergické reakcie. Je vhodný od narodenia a mimoriadne dobre sa vstrebáva. Svojím zložením najviac pripomína ľudskú pokožku, je účinný v zime na vysušenú pokožku, pomáha upokojiť svrbenie a ako bonus sa postará i o nechty – zabraňuje ich štiepeniu.

Olej z nechtíka lekárskeho

Nechtík lekársky je už po stáročia považovaný za zázračnú ingredienciu. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov chráni bunky pred poškodením. Podporuje hojenie rán a upokojuje zápalové procesy, má antibakteriálne a protizápalové účinky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Konvičková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Ilustračné foto.
Colníci v Košiciach skoro odpadli: Ktorý Slovák si TOTO, preboha, dal doviesť?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
Rodičia Maddie zverejnila srdcervúci odkaz 17 rokov po jej zmiznutí.
Foto
Rodičia nezvestnej Maddie zverejnili srdcervúci ODKAZ! Slová plné bolesti vám vtisnú slzy do očí
Ilustračné foto
Séria teroristických útokov v Rusku? Znepokojivé správy bezpečnostnej služby! Sila, koho obviňujú
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro
ilustračné foto
Ničivý ruský útok: Hlásia obete! Veliteľ ukrajinských pozemných síl hovorí o zúfalej situácii v TOMTO meste
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker.
Aktualizované
Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria! Čo bude s deťmi?
Ilustračné foto
Tragické správy: Hamas mal zavraždiť rukojemníka! Otec sa už k svojim deťom nevráti
Nádejný ženích zatiaľ svoju vyvolenú nenašiel.
Foto
Nádejný ženích Radko z reality šou prekvapil: Od ruže... TO by ste nečakali! Prezradil svoj SEN
Černák vyhlásil, že je pripravený na život vonku a chcel by ho dožiť plnohodnotne.
Foto
Obmäkčí Černák súd príbehom o mame, charite a náprave? Opúšťal sa takmer pol hodiny: Čo ho má dostať na slobodu!
Foto
Bývalý reprezentant sa obul do Čechov, ale rýpol si aj do nás: Ročník Slovákov 2006 je suverénne najslabší