Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2020 09:59 | Správy | Politika

Bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavol Vorobjov: Pre lustráciu Kuciaka ho vyzliekli z uniformy

Bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Pavol Vorobjov (37) podľa informácií Nového Času už pre políciu nepracuje.

Stalo sa tak po tom, ako ho v septembri obvinili zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Kauza súvisí s nezákonnou lustráciou zavraždeného novinára Jána Kuciaka († 27), pre ktorú sa k 1. januáru 2020 podľa našich informácií z polície porúčal aj ďalší muž vyšetrovaný policajnou inšpekciou.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Koncom septembra 2019 urobila policajná inšpekcia záťah na troch bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov. V putách skončil bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Pavol Vorobjov, zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Milan Mihálik a Michal Zubčák z Odboru podpory riadenia.

Lustrácia Jána Kuciaka

 

Trojicu bývalých policajných funkcionárov zadržali pre nezákonné lustrovanie zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Práve z policajných databáz totiž mali pochádzať informácie, ktoré neskôr poslúžili vrahom na uľahčenie jeho sledovania. Presnú adresu novinára dostal od Mariána Kočnera v správe Peter Tóth, ktorý riadil Kočnerove sledovacie komando. 

Správa od Kočnera z 3. októba 2017 znela: „Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta“. Michala Zubčáka a Milana Mihálika po vypočutí prepustili bez obvinenia ešte v deň ich zadržania, teda 26. septembra 2019. Pavol Vorobjov však na polícii pobudol až do ďalšieho dňa. Noc totiž strávil v policajnej cele. Z inšpekcie odišiel ako jediný s obvinením zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

Do civilu

Ako prvý sa z polície porúčal Michal Zubčák, ktorý pracoval na Odbore podpory riadenia. Uniformu sa rozhodol vyzliecť na vlastnú žiadosť ešte pred zadržaním. Do civilu však definívne odišiel k 1.októbru 2019. Krátko po odchode Zubčáka sa na verejnosť dostali aj informácie, že do civilu na vlastnú žiadosť chce odísť aj Milan Mihálik, ktorý v čase lustrácie zastával pozíciu zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície. Podľa informácií Nového Času však tak urobil až k 1. januáru 2020.

Na Vorobjova použili paragraf

Pavol Vorobjov, ktorý bol šéfom finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry, je jediný z trojice zadržaných, ktorý má pre nezákonné lustrácie na krku obvinenie. Bývalý policajný funkcionár je jediný z trojice, ktorý z polície na vlastnú žiadosť neodišiel. Napriek tejto informácii však už Vorobjov k dnešnému dňu, podľa nášho zdroja z prostredia blízkeho vyšetrovaniu, policajnú uniformu neoblieka.

Ako sa nám podarilo zistiť, na bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára aplikovali paragraf 46 - Zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru a pre závažné obvinenie ho dočasne pozbavili výkonu štátnej služby. V zákone sa presne píše: „Policajt sa musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak by jeho ďalšie ponechanie vo výkone štátnej služby ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby alebo priebeh objasňovania jeho konania a je dôvodne podozrivý, že spáchal trestný čin.“ Výkonu štátnej služby však podľa tohto zákona možno policajta dočasne pozbaviť len na dobu nevyhnutne potrebnú na objasnenie jeho konania, najdlhšie na šesť mesiacov. Túto dobu môže výnimočne predĺžiť minister, najviac však o ďalšie tri mesiace.

Nový Čas navštívil aj samotného Vorobjova. Tomu do reči veľmi nebolo. Najskôr sa nás snažil odbiť s tým, že nemá čas, lebo je pri dcérke. Na otázku, či je stále policajtom odpovedal však jasne: „Nie. Som postavený mimo službu. Nebudem sa ďalej vyjadrovať. Už bolo toho dosť dosť.“ Viac sa odmietol baviť a ani sa vyjadrovať k lustrovaniu Kuciaka. Polícia prípad komentovať nechcela. „V  zmysle zákona o ochrane osobných údajov sa polícia nemôže vyjadrovať k personálnym otázkam týkajúcich sa konkrétnych osôb,“ uviedli z krajského policajného riaditeľstva v Nitre.

 

Kto je Pavol Vorobjov

- do povedomia verejnosti sa dostal po vražde Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27)

- bol šéfom finančnej spravodajskej jednotky NAKA, v zbore pracoval 14 rokov

- v roku 2018 vypovedal, že lustroval v policajných databázach Kuciaka na pokyn nadriadeného, ktorým mal byť policajný prezident Tibor Gašpar

- Gašpar to popiera a neskôr svoju výpoveď mal zmeniť aj Vorobjov

- obvinený je zo zneužitia právomoci verejného činiteľa

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Ivan Mego, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vodič pod vplyvom alkoholu narazil v Partizánskom do druhého auta.
Opitý senior si v Partizánskom sadol za volant: Takto to dopadlo... To je hanba
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Polícia žiada o pomoc pri pátraní po 17-ročnom Petrovi.
Foto
Zmizol tínedžer Peter! Môže byť v TOMTO meste: Spoznávate ho?
(ilustračné foto).
17 čínskych lietadiel prekročilo vzdušnú hranicu Taiwanu: Vytiahli aj lode! Desivé správy
(ilustračné foto)
Polícia v Bratislave zasahuje na školách, deti posielajú domov! Čo sa deje?
(ilustračné foto)
Aktualizované
Rozruch v českom gymnáziu: Desiatky študentov evakuovali, zasahuje niekoľko policajtov! Čo sa tam stalo?
Diplomatické vzťahy oboch krajín sú napäté. (ilustračná foto)
Vymieňajú Západ za Rusko?! Znepokojivé kroky: TÝMTO postavili USA a Moskvu do tesnej blízkosti
V televízii Ta3 končí kľúčový človek.
Televíziu Ta3 opúšťa ZNÁMA tvár: Odchádza pracovať pre Ficovu vládu!
Foto
Rázne rozhodnutie Djokoviča: Hantuchovej ex dostal padáka!
Donald Trump.
Šokujúce tvrdenia: Stráca Trump KONTROLU nad vlastným telom? Odborník hovorí o vážnej diagnóze
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
V tomto úseku na D2 rátajte s obmedzením: Bude prejazdný len jeden jazdný pruh
Close op of the steering wheel and shatterd windshield of a wrecked vehicle.  Cross processing.
Čierna štatistika zo Žilinského kraja: Smutné, koľko ľudí zomrelo na cestách tento rok