Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2019 21:45 | Správy | Zahraničné správy

Katalánci chcú ísť do ulíc: Po voľbách plánujú protestovať tri dni bez prestávky

Katalánske hnutie bojujúce za nezávislosť regiónu od Španielska v piatok oznámilo, že od 11. do 13. novembra organizuje nepretržité protesty.

Madrid 8. novembra Bližšie detaily zatiaľ nie sú známe, ale hnutie Demokratické cunami avizovalo, že ide o jeho doteraz najambicióznejšiu akciu. Informovala o tom v piatok agentúra Catalan New Agency (CNA). Hnutie Demokratické cunami má na sociálnej sieti Telegram už 394.000 sledovateľov. Známym sa stalo po nedávnom obsadení areálu letiska v Barcelone a pouličných nepokojoch v uliciach katalánskej metropoly.

Tie vypukli po oznámení verdiktu nad deviatimi predstaviteľmi hnutia za katalánsku nezávislosť, ktorí boli súdení v súvislosti s referendom o odštiepení sa regiónu od Španielska. Plebiscit sa konal 1. októbra 2017 napriek zákazu španielskych úradov. Hnutie Demokratické cunami v piatok vyzvalo svojich priaznivcov, aby sa pripravili na "tri dni trvajúci 11. september".

Katalánsko v tento deň slávi svoj národný sviatok zvaný La Diada, ktorý sa v posledných rokoch čoraz častejšie spájal so snahou regiónu o nezávislosť a sprevádzali ho demonštrácie a protesty proti politike Madridu. Hnutie vyzvalo svojich prívržencov, aby si v stanovené dni vzali v práci dovolenku. Majú sa tiež pripraviť na spanie pod holým nebom alebo cestovanie a zobrať si preto náhradné oblečenie, powerbanku k mobilu, jedlo, spací vak a stan. Očakáva sa od nich tiež "nenásilný postoj".

 

Demokratické cunami si chce pripravenosť na svoju trojdňovú akciu otestovať v sobotu, keď v Španielsku bude platiť volebné moratórium pred nedeľnými parlamentnými voľbami. Aj keď sú v tento deň politické zhromaždenia zakázané, na základe rozhodnutia ústavného súdu z roku 2010 sú povolené demonštrácie, ak ich schopnosť ovplyvniť hlasovanie je obmedzená.

Demokratické cunami tak v piatok potvrdilo, že na sobotu naplánovalo "stovky kultúrnych a protestných" aktivít vo viac ako 200 mestách po celom Katalánsku a v niekoľkých lokalitách na Baleárskych ostrovoch. Pripravené sú aj koncerty a čítania poézie. Aktivisti majú v pláne viesť aj workshopy o právach a slobodách.

V súvislosti s protestmi, ktoré sa v Katalánsku už konali alebo sú avizované, španielska vláda prijala sériu preventívnych opatrení. Medzi nimi je aj vyslanie policajných posíl do regiónu a prijatie vládneho výnosu, ktorým sa obmedzil alebo úplne zablokoval prístup k webovým stránkam a spravodajským portálom predstavujúcim "ohrozenie verejného poriadku".

Napriek tomuto výnosu má hnutie Demokratické cunami v Katalánsku naďalej veľmi silnú podporu. Jeho vedenie avizovalo, že od soboty 9. novembra bude konanie každej akcie oznámené na sieťach Telegram, Twitter a Instagram.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Foto
Smutná správa: Zomrela slovenská spisovateľka a redaktorka, mala len 33 rokov
Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster
Exprezident Schuster spomína na vstup Slovenska do EÚ: Tento muž mi pošepkal, že...
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Juraj Blanár o vstupe Slovenska do Európskej únie: Patrí to k najvýznamnejším medzníkom samostatnosti štátu!
Steven Stamkos a Juraj Slafkovský.
Obrovská hviezda NHL k Slafkovskému? Expert ich vidí spolu v presilovke
(ilustr.foto)
V Sebechleboch sa zrazil motocykel s osobným automobilom: Pre úsek platí výrazné dopravné obmedzenie!
Senior woman pulling cheeks to feel softness and looking at camera. Beauty portrait of happy mature woman smiling with hands on cheek isolated over grey background. Aging process and perfect skin concept.
Chcete vyzerať o 10 rokov mladšie? Dodržte TÝCHTO 5 pravidiel a zmena príde čoskoro!
Fotografia Zuzany Čaputovej pri príležitosti Sviatku práce.
Prezidentka rozumie pracovnej situácií na Slovensku: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si uplatnenie
Okuliare pre virtuálnu realitu - Prenesú človeka v čase i priestore.
Váš Tip
Vďaka virtuálnej realite vám pred očami ožijú artefakty: Na výstave sa prenesiete o niekoľko storočí späť!
(ilustračné foto)
NAJRIZIKOVEJŠIE povolania?! V týchto odvetviach sa vlani vyskytlo najviac chorôb
Hráči Slovana zľava Milan Borjan, Lucas Lovat a Kevin Wimmer sa radujú z víťazstva
Slovanu sa môže vrátiť obrovská opora: Veľký zvrat?
Palestínčania žialia za svojimi príbuznými zabitými pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy.
Z príšerných krvavých čísel z Pásma Gazy vám príde zle: Od vypuknutia vojny tam zahynuli tisíce ľudí!
Máme pred sebou ďalšiu volebnú sobotu!
Slováci sa pripravujú na júnové eurovoľby: Odkiaľ môžete odvoliť a do kedy sa dá vybaviť hlasovací preukaz?