Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2019 12:30 | Správy | Domáce správy

Majstri vinári radia: Ako spoznáte kvalitný burčiak?

Pošteklí chuťové poháriky. Sezóna burčiaka sa začína na západnom Slovensku v polovici augusta.

Pestovatelia hrozna ponúkajú lahodný zlatistý mok priamo pred svojimi domami. Nový Čas zmapoval, v ktorých obciach malokarpatského regiónu už kúpite tohtoročný burčiak a na čo si treba dávať pozor, aby ste predišli nepríjemným zdravotným problémom. Redaktori Nového Času sa vybrali najprv do kráľovstva vinohradov - Pezinka. Popri hlavnej ceste ponúka svoje produkty asi osem predajcov. Jednotná cena za liter je v Pezinku 2 eurá. „Teraz sa predáva odroda Irsai Oliver, ktorá je krásne voňavá, ale je jej menej ako po minulé roky,“ prezradil Jozef Šindler, ktorý sa výrobe vína venuje už dlhé roky. „Tento rok sa veľmi nestriekalo, takže niektoré odrody sú úplne ekologické,“ vysvetľuje pán Šindler.

Otvoriť galériu

„Burčiak je niečo ako láska na prvý pohľad. Keď si ho obľúbite, už mu neodoláte,“ usmieva sa vášnivý vinár. Ďalšia cesta viedla do Limbachu. Predajcov burčiaku je tu o niečo menej, niektorí ešte s výrobou nezačali. „Burčiak Irsai Oliver je vyrobený z prvého hrozna, má cukornatosť 16 a jeden liter ponúkame za 2,10 eura,“ prezradil predajca z Vinárstva Michal Sadloň, ktoré získalo niekoľko ocenení. A keďže ich burčiak má pečať kvality, o zákazníkov núdzu nemajú.

Otvoriť galériu

V hlavnom meste pestovatelia hrozna zatiaľ zlatý mok neponúkajú. Opýtali sme sa vinára Miloša Máťuša z Rače, prečo je to tak. „My robíme burčiak z odrody Miller Thurgau, ktorá dozrieva o niečo neskôr,“ prezradil vinár, ktorý sa svojej vášni venuje už 34 rokov. „Vedeli by sme ho urobiť aj teraz, ale museli by sme tam pridať cukor, a to my nerobíme,“ vysvetľuje. Podľa neho veľa predajcov ponúka nekvalitné výrobky, ktoré môžu spôsobiť napríklad žalúdočné problémy. „Najlepší burčiak je bez docukrovania a musí byť perfektne odkalený. Môže byť len z čistého hrozna, nemôže sa tam nič prilievať,“ odhaľuje tajomstvo zlatého moku a dodáva, že práve pridaný cukor, zlá hygiena, ale aj nesprávny postup pri výrobe môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti. „Hrozno má veľmi veľa vitamínov, probiotík a iných prospešných látok. Dobrý burčiak vám dodá energiu, a nie naopak,“ uzatvára.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, sla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
Foto
O Slafkovského je v NHL obrovský záujem: Bude mať Juraj nových spoluhráčov?