Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2019, 17:58 | Správy | Domáce správy

Pri grilovaní treba dodržiavať prísne pravidlá: Odborníci varujú pred nákazou

V letnom období je grilovanie stále viac obľúbenou formou prípravy pokrmov.

Odborníci však upozorňujú, že aj pri letnej grilovačke je potrebné prísne dodržiavať hygienické pravidlá, inak hrozia konzumentom rozličné alimentárne nákazy. Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici upozorňuje, že grilovanie má určité riziká. "Môže dôjsť k vzniku alimentárneho ochorenia z nedostatočne tepelne upraveného mäsa. Nebezpečné je grilovanie aj preto, že pri vysokých teplotách vznikajú škodlivé látky, napr. polyaromatické uhľovodíky, ktoré významne zvyšujú riziko vzniku rakoviny," vysvetlila. Grilovať by sa podľa nej mali len kvalitné potraviny, ako netučné mäso či zelenina.

Grilovanie by malo prebiehať pri miernej teplote a dlhšie, aby sa pokrm dostatočne tepelne opracoval aj vo vnútri. Pri grilovaní mäsa dochádza vplyvom vysokej teploty k zmene proteínov, ale aj k vzniku karcinogénnych látok, tzv. heterocyklických amínov, preto Avdičová pri grilovaní odporúča nižšiu teplotu a dlhší čas prípravy. Ak teplota nedosiahne všade minimálne 70 Celziových stupňov, hrozí, že nebudú zničené baktérie alebo parazity, ktoré mäso môže obsahovať.

Pri nesprávnej manipulácii s mäsom, nedodržaní chladenia alebo mrazenia počas skladovania, pri nedodržaní potrebnej teploty pri kulinárskom spracovaní alebo pri nedodržiavaní zásad hygieny dochádza k zrýchleniu procesu jeho kontaminácie. "Mrazené mäso by sa nemalo grilovať, pretože by mohlo vo vnútri ostať surové. Ak už chcete grilovať mrazené mäsové výrobky, pred grilovaním je potrebné ich rozmraziť," podotkla.

Tuk z pripravovaného mäsa by nemal kvapkať na žeravé uhlie, pretože práve pri spaľovaní tuku vznikajú škodlivé látky, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme. Odkvapkávaniu tuku sa dá zabrániť použitím fólie alebo tácky na pečenie. Plameň by sa nemal dotýkať pripravovaného pokrmu. Vhodné je pred grilovaním z mäsa odstrániť tuk a kožu. Odborníčka neodporúča jesť spálené čierne kúsky pokrmov.

Marináda by mala byť pripravovaná vždy čerstvá. Na grilovanie by sa mal používať kvalitný rošt a vhodný gril. Plynové a elektrické grily sú podľa odborníkov bezpečnejšie, ľahšie sa udržiavajú, no najväčšej obľube sa teší grilovanie na uhlí. Používať by sa malo len kvalitné drevené uhlie alebo brikety určené na grilovanie. Brikety majú väčšiu výhrevnosť, sú vyrobené z kvalitného uhlia a majú minimálny odpad.

Pred pridaním dreveného uhlia je však vhodné pripraviť si pahrebu z mäkkého či tvrdého dreva, úplne nevhodné je prilievať na drevené uhlie tzv. podpaľovače. Výpary z nich úplne dokážu znehodnotiť grilované potraviny, ktoré sa neodporúča konzumovať.

Diskusia / 0
Autor: TASR
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
(ilustračné foto).
Vietor bude šarapatiť aj v utorok: Pre tieto okresy platí výstraha meteorológov
Tragédia na horskej ceste: Študenti zrazili motocyklistu, zábery z jeho kamery sú masaker
Tragédia na horskej ceste: Študenti zrazili motocyklistu, zábery z jeho kamery sú masaker
Čitecu Watanabe pózuje po slávnostom uvedení do Guinnessovej knihy svetových rekordov.
Najstarší muž na svete skonal vo veku 112 rokov: Jeho receptom na dlhovekosť by sme sa mali riadiť všetci
Slovenský hráč Basaksehiru Martin Škrtel (dole).
Škrtelov 33. gól v klubovej kariére: Útočníka som už hral a tréner to vie
Filip a Nela sa mohli venovať iba sami sebe.
Šťastní rodičia Pocisková a Tůma vyrazili do ulíc: Po rokoch konečne na rande
Ľudí, ktorí prileteli z rizikových destinácií už u nás na letisku nekontrolovali.
Do Bratislavy sa vracajú Slováci z Talianska: Prileteli vystrašení s rúškami na tvárach
Luxusnú bytovku sprevádza viacero škandálov.
Výstavba komplexu Bonaparte: Padli obvinenia z daňovej trestnej činnosti
Stretnú sa Joshua s Furym v jednom súboji?
Foto
Fanúšikovia boxu sa majú na čo tešiť: Promotér Joshuu sľubuje súboj s kráľom Furym
Izraelskí vojaci zastrelili ďalšieho protestujúceho Palestínčana.
Vytúžený krok: Militantná skupina Islamský džihád vyhlásila v pásme Gazy prímerie
Novou hlavou Fakultnej nemocnice v Trnave sa stal Daniel Žitňan.
Poplach v Trnave: V nemocnici hospitalizovali ženu s podozrením na koronavírus
Kazašský hokejový brankár Vilen Prokofiev prehral boj s rakovinou. (ilustračné foto).
Zomrel sovietsky maršal Dmitrij Jazov († 95): Bol jedným z hlavných pučistov proti Gorbačovovi
Na ostrovoch prepukli zrážky v súvislosti s novými tábormi pre migrantov.
Gréci nesúhlasia s výstavbou nových táborov pre migrantov: Tvrdé zrážky s políciou