Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2019 07:05 | Správy | Zahraničné správy

Trump oznámil, že šéf tajných služieb Dan Coats končí: Kto ho nahradí?

Šéf amerických tajných služieb (DNI) Dan Coats končí 15. augusta vo funkcii a nahradí ho republikánsky kongresman John Ratcliffe. Na Twitteri to v nedeľu oznámil prezident USA Donald Trump.

Šéf Bieleho domu sa Coatsovi poďakoval za jeho "skvelú službu krajine". Bezprostredne nebolo známe, či 76-ročný Coats odchádza z funkcie dobrovoľne, alebo ho Trump k rezignácii prinútil, napísala agentúra DPA. Úlohou riaditeľa DNI je koordinovať činnosť rôznych spravodajských služieb Spojených štátov. Coats bol ako piaty šéf DNI vo funkcii od 16. marca 2017.

Trump a Coats sa viackrát dostali do názorového konfliktu. Coats v januári povedal, že Teherán dodržiava podmienky dohody o jadrovom programe, ktorú uzavrel v roku 2015 so skupinou šiestich veľmocí vrátane USA a že krajina podľa jeho názoru v súčasnosti nevyvíja jadrovú zbraň. Trump na to reagoval slovami, že americké tajné služby sú v otázke Iránu "naivné" a "mýlia sa".

Tajné služby tiež opakovane varovali pred možnými kybernetickými útokmi z Ruska. Vyjadrili presvedčenie, že Moskva zasiahla do kampane pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2016, aby pomohla Trumpovi a uškodila jeho demokratickej vyzývateľke Hillary Clintonovej. Od Ruska sa podľa nich dá očakávať to isté aj pred voľbami v roku 2020. Prezident zásahy Ruska opakovanie odmietol.

 

Päťdesiattriročný Ratcliffe je považovaný za názorovo blízkeho Trumpovi. Minulý týždeň zaujal agresívnymi otázkami položenými v justičnom výbore Snemovne reprezentantov osobitnému vyšetrovateľovi Robertovi Muellerovi, ktorý sa zaoberal údajnými zásahmi Ruska do amerických prezidentských volieb. Ratcliffe zastupuje od roku 2015 v Snemovni reprezentantov štát Texas. Spravodajská stránka FiveThirtyEight spočítala, že doteraz v 91 percentách prípadov hlasoval v Kongrese v súlade s názormi prezidenta.

Post riaditeľa tajných služieb bol zriadený v roku 2005 po tom, ako vyšetrovacia komisia v súvislosti s teroristickými útokmi z 11. septembra 2001 došla k záveru, že Ústredná spravodajská služba (CIA) nedostatočne spolupracovali s federálnou políciou FBI. Ratcliffa teraz čaká schvaľovací proces v Senáte, v ktorom majú republikáni väčšinu. Do jeho ukončenia musí Trump vymenovať dočasného šéfa DNI.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustr. foto)
Návrat Studia Ghibli? Na festivale v Cannes predstavia štyri animované filmy
Ruský útok v Charkove.
Foto
Zúfalstvo v Charkove: Ľudia utekajú pred ostreľovaním! Rusi útočili na obytné časti
Robert Fico aj Robert Kaliňák odmietajú zodpovednosť za to, že by cielene zisťovali špinu na svojich politických oponentov.
Kaliňák sa rozprával s Ficom: Zranenia sú extrémne bolestivé! S premiérom si dali niekoľko inštrukcií
Čierne more
Pátranie v Čiernom mori: Kde sú námorníci potopenej lode? Od ruskej invázie je toto miesto v ohrození
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Woman hand holding asthma inhaler ready to use in winter
Prekvapivé spúšťače astmy: O tomto ste možno nikdy nepočuli! Číslo 4 sa môže týkať aj vás
Ruský prezident Vladimir Putin.
Navaľného († 47) spojenec prežil hrozivý incident: Prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi