Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.10.2019 00:05 | Správy | Zahraničné správy

Posledný výrobca tradičných záhradných sošiek hľadá nástupcu: Kto zachráni trpaslíkov?

Svet trpaslíkov v ohrození! Jeden z posledných výrobcov tradičných záhradných minimužíkov Reinhard Griebel (68) z nemeckej dedinky Gräfenroda sa pomaly, ale iste chystá do dôchodku.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Zatiaľ však nenašiel nikoho, kto by vyše storočný rodinný biznis po ňom prebral... Pamätám si, ako nám ako malým deťom pri naháňačke v záhrade babka hovorievala: Len dajte pozor na trpaslíčka. Ak by sme malého, už značne vyblednutého pána s bielou bradou a so špicatou čapicou vtedy rozbili, už by nás azda nikdy nepustila hrať sa tam. Preto sme okolo trpaslíka chodili ako po špičkách. Veru, ľudia ich mali radi, dokonca medzi susedmi prebiehala nevyslovená súťaž, čí strážca záhradky je krajší, prípadne kto ich má viac. Možno ste si práve povedali, že je to gýč a patrí presne tam, kde bol v móde - do čias socializmu. Budete sa čudovať, ale po trpaslíkoch, najmä tých hlinených, je stále dopyt. Vie to aj ich hlavný výrobca Reinhard Griebel (68).

Trpasličí koniec?

V srdci Durínskych lesov, v samotnom strede Nemecka, nájdete malebnú dedinku Gräfenroda. Možno by inak nebola ani ničím zaujímavá, ak by vyše 3 500 tunajších obyvateľov svätosväte netvrdilo, že práve ich obec je rodiskom slávnych záhradných trpaslíkov. Práve tu v roku 1874 vznikla firma Philippa Griebela, ktorá začala vyrábať tieto postavičky. Remeslo po ňom prebral jeho syn, po ňom jeho syn, až sa do výroby hlinených trpaslíkov pustil aj Reinhard Griebel. Ten už je dnes starý pán a tesne pred sedemdesiatkou sa chystá zavesiť pekné zamestnanie na klinec, lenže zatiaľ nenašiel nikoho, kto by výrobu po ňom prebral.

 

„Sú tu dve možnosti, buď budem robiť do storočnice, alebo sa záhradní trpaslíci začnú množiť sami od seba,“ zažartoval pre ABC News majster remesla a dodal, že možno na tento účel začnú vyrábať ženy trpaslíčky a odvetvie bude zachránené. „Tretia možnosť je nájsť pokračovateľa, a to by ma, samozrejme, potešilo najviac.“

Otvoriť galériu

Griebelovci založili aj múzeum záhradných trpaslíkov, ktoré sa stalo vyhľadávanou atrakciou pre turistov. Nahliadnuť môžete aj priamo do výrobne. „Tu v Durínskom lese, v dedinke Gräfenroda je výroba záhradných trpaslíkov z hliny tradíciou,“ hovorí výrobca. Jeho rodinná firma počas najväčšej popularity koncom 90. rokov minulého storočia zamestnávala vyše 60 ľudí. Dnes pracujú iba v trojici, no podľa Reinharda malí, bradatí mužíci nikdy nevyjdú z módy, pretože sú nadčasoví. „Naši trpaslíci sú stále populárni. Nehádajú sa, nesťažujú si a vyzerajú veľmi farebne. Okrem toho sú obľúbení, pretože ide o tradičný a originálny výrobok z Nemecka,“ vysvetľuje muž, ktorý sa nebojí konkurencie ani záplavy trhu lacnými čínskymi trpaslíkmi. Jeho najväčším strachom zostáva, kto po ňom preberie jeho milovanú firmičku...

Kde sa vzali?

Pôvod týchto bytostí malého vzrastu nájdeme v mýtoch, povestiach a v rozprávkach starogermánskych kmeňov. Väčšinou išlo o negatívnych a zlo konajúcich záškodníkov. Pozitívny obraz a najmä popularitu týmto stvoreniam doprial Walt Disney. Jeho rozprávka Snehulienka a sedem trpaslíkov z roku 1937 navždy zmenila vnímanie trpaslíkov a dnes si pod týmto slovom väčšina z nás predstaví práve Vedka, Šťastka, Hapčího, Spachtoša, Dudroša, Plaška či Kýblika. Trpaslíci sú často stotožňovaní či zamieňaní s bytosťami ako škriatkovia či piadimužíci. Nejde však o to isté, no časom sa charakteristiky týchto bytostí zmiešali do jednej. V slovanskej kultúre sú trpaslíci vnímaní najmä ako permoníci z baní.

Permoníci 

Otvoriť galériu
Permoníci
Zdroj: reuters
Bytosti, duchovia skál, ktorí strážia bane a pomáhajú baníkom, majú súmernú postavu a dobrý charakter. Oblečenie podobné ako mávali baníci v dávnych dobách. Zjavujú sa baníkom a zasa miznú. Strážia nerastné bohatstvo.

Otvoriť galériu
Trpaslíci
Zdroj: reuters
Sú mužíci vzrastom s výškou trojročného dieťaťa, no so vzhľadom starého pána, dlhou sivou bradou a so špicatou čiapkou. Často majú hlavu väčšiu ako zvyšok tela. Sú veľmi silní a zvyčajne nemajú magickú moc.

Otvoriť galériu
Škriatkovia
Zdroj: reuters
Sú rozprávkové bytosti, vystrájajúci rôzne huncútstva. Bývajú menší ako trpaslíci. Zväčša majú špicaté uši a nos a často obývajú ľudské príbytky.

Otvoriť galériu
Piadimužíci
Zdroj: reuters
Démonické bytosti ľudskej podoby, často sídlia v skalách či v jaskyniach, robia ľuďom zlobu, nezriedka strážia poklad.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2004. Popová diva pred dvadsiatimi rokmi
Foto
Dara Rolins pred 20 rokmi a teraz: Otvorená spoveď o PLASTIKE! Názory fanúšikov sú rozdielne
Fotografia Jaroslava Naďa s českou ministerkou Janou Černochovou vznikla pred pražskou reštauráciou.
Foto
Naď sa odfotil s odkazom, ktorý spája Slovákov s dezolátmi: Nakladačka od Blanára i politológa!
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
Foto
ONLINE Proces s Mikulášom Černákom pokračuje: Mafiánsky boss prehovoril k synovi, ktorému zabil otca
Horská záchranná služba
Horskí záchranári zasahovali pri cyklistovi: Vyčerpanie a nevoľnosť! Čo sa dialo potom?
V klube sa koná množstvo technoparty a so žiadnou nebol problém, až kým jednu z nich nenazvali Diablo tour
Technoparty v Námestove po nátlaku cirkvi stopli: Hromadné modlitby kvôli TOMUTO?!
Rainy weather
Na slnko zabudnite: Prvá vlna zmien udrie už DNES! Zasiahne túto časť Slovenska
Mesto uľahčilo život zaľúbencom.
Váš Tip
Žilina uľahčila život zaľúbencom: Aplikácia na... Tomu neuveríte!
In the Hospital, Female Patients Undergoes Mammogram Screening Procedure Done by Mammography Technologist. Modern Technologically Advanced Clinic with Professional Doctors. Breast Cancer Prevention Screening.
Na prevenciu nie je nikdy neskoro: Odborníci odporúčajú skríning rakoviny prsníka už v tomto veku
Ruský prezident Vladimir Putin
Jadrové zbrane vo vesmíre? Putin vyjadril svoj postoj: Ruský návrh stále vyvoláva znepokojenie
Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina musí pred vstupom do EÚ preukázať pokrok: Zelenskyj prisľúbil boj proti korupcii! Koho odvolal?
(ilustračné foto).
Aktualizované
Tragické ráno v Lipanoch: Požiar zachvátil obydlia, jeden človek prišiel o život