Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2019 23:36 | Správy | Zahraničné správy

Situácia v Sýrii je kritická: Doktori musia operovať v jaskyniach!

Lekári, ktorí zachraňujú životy v poslednej povstaleckej oblasti v Idlib na severozápade Sýrie, sa opäť vrátili do úkrytov v jaskyniach či v podzemí, podobne ako tomu bolo na začiatku vojny.

Snaží sa tak ochrániť svojich pacientov pred vládnou ofenzívou, ktorej cieľom sú aj zdravotnícke zariadenia a nemocnice, uviedla agentúra Reuters. Idlib je posledné územie, kde sa koncentrujú odporcovia sýrskeho režimu a radikálne skupiny. Sýrska armáda podporovaná ruskými vojskami tam začala intenzívne útočiť na konci apríla. Najväčšia radikálna skupina pôsobiaca v Idlib Haját Tahrír aš-Sam (HTS) v pondelok oznámila, že bude sýrskej armáde rozhodne brániť v postupe.

"Provizórne nemocnice sú veľmi primitívne," povedal agentúre Reuters 36-ročný lekár Usáma sami. "S vybavením, ktoré máme, môžeme len ťažko zachraňovať životy. Mnoho zranených zomrie kvôli nedostatku vybavenia a prostriedkov," dodal. OSN tento týždeň v utorok upozornila, že v Idlib sú tri milióny ľudí, z ktorých polovica sú utečenci z iných častí krajiny. Kvôli obnoveným bojom od konca apríla svoj domov opustilo 158.000 osôb. Bomby zasiahli viac ako 50 dedín, kde zničili najmenej desať škôl a 12 zdravotníckych zariadení.
Práve kvôli intenzívnemu bombardovania sa lekári uchyľujú k taktike využívanej na začiatku teraz už osem rokov trvajúcej vojny. Pacientov presúvajú okrem iného do úkrytov pod zemou. Ako uviedol jeden z miestnych chirurgov, provizórne zdravotnícke centrá sa stávajú aj z niektorých domov. Obetí násilností ale pribúda a lekári sa nestíhajú starať o všetky zranených. Ako uviedol Usáma Sami, v jeho rukách zomrelo aj niekoľko detí. "Jed mal deväť rokov, utrpel zranenie hrudníka aj hlavy a silne krvácal. Snažili sme sa ho oživiť, ale počas 15 minút zomrel," opísal lekár.

Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Londýna, v bojoch a pri bombardovaní zahynulo od 30. apríla 188 ľudí vrátane 85 civilistov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok nad situáciou v Idlib vyjadril znepokojenie. Vo svojom tweete uviedol, že tam "vládne jednotky a ich spojenci útočia aj na nemocnice a v minulých dňoch zabili mnoho civilistov". "V Sýrii je humanitárna situácia kritická, prijateľné nie je žiadne vojenské riešenie. Požadujeme ukončenie násilia a podporujeme OSN v snahe nájsť politické riešenie," napísal Macron.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Šetriť si na dôchodok je pre mnohých nutnosťou: Odborník upozorňuje na častú CHYBU
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!
2004. Popová diva pred dvadsiatimi rokmi
Foto
Dara Rolins pred 20 rokmi a teraz: Otvorená spoveď o PLASTIKE! Názory fanúšikov sú rozdielne
Fotografia Jaroslava Naďa s českou ministerkou Janou Černochovou vznikla pred pražskou reštauráciou.
Foto
Naď sa odfotil s odkazom, ktorý spája Slovákov s dezolátmi: Nakladačka od Blanára i politológa!
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
Foto
ONLINE Proces s Mikulášom Černákom pokračuje: Mafiánsky boss prehovoril k mužovi, ktorému zabil otca
Na archívnej snímke z 19. augusta 2023 ukrajinský vojak sa naťahuje za dronom.
Ukrajina v noci zaútočila na Rusko: Z toho, čo sa sa stalo, sa tak ľahko nespamätajú
Horská záchranná služba
Horskí záchranári zasahovali pri cyklistovi: Vyčerpanie a nevoľnosť! Čo sa dialo potom?
V klube sa koná množstvo technoparty a so žiadnou nebol problém, až kým jednu z nich nenazvali Diablo tour
Technoparty v Námestove po nátlaku cirkvi stopli: Hromadné modlitby kvôli TOMUTO?!
Rainy weather
Na slnko zabudnite: Prvá vlna zmien udrie už DNES! Zasiahne túto časť Slovenska
Mesto uľahčilo život zaľúbencom.
Váš Tip
Žilina uľahčila život zaľúbencom: Aplikácia na... Tomu neuveríte!
In the Hospital, Female Patients Undergoes Mammogram Screening Procedure Done by Mammography Technologist. Modern Technologically Advanced Clinic with Professional Doctors. Breast Cancer Prevention Screening.
Na prevenciu nie je nikdy neskoro: Odborníci odporúčajú skríning rakoviny prsníka už v tomto veku
Ruský prezident Vladimir Putin
Jadrové zbrane vo vesmíre? Putin vyjadril svoj postoj: Ruský návrh stále vyvoláva znepokojenie