Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2019 16:26 | Správy | Domáce správy

Liberáli sú zdesení návrhom francúzskeho prezidenta Macrona: Ohrozil by ľudí na Slovensku!

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) prijala so zdesením informáciu, že podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona by mala existovať európska minimálna mzda.

"Plošná minimálna mzda je aj podľa odborníkov ohrozením pracovných miest pre tých najzraniteľnejších. Stala sa čistým nástrojom populistov, neodzrkadľuje možnosti ekonomiky a žiadny dosah na sociálne istoty zamestnancov," uviedol v tlačovej správe poslanec NR SR za SaS, tímlíder strany pre verejné financie Eugen Jurzyca.

Tvrdí, že ak má veľký investor platiť na Slovensku rovnaké mzdy ako v Luxembursku, tak sem nepríde ešte desiatky rokov. "Takýto krok by bol proti ľuďom na Slovensku," zdôraznil. Liberáli nechápu, ako môže politik, ktorý podporuje súdržnosť Európskej únie, podporovať niečo, čo ju bude len oslabovať a rozdeľovať. "Členské štáty a s nimi aj Európska únia potrebujú namiesto unifikovanej minimálnej mzdy viac ekonomickej slobody, viac pružnosti na trhoch práce,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. Macronovu európsku minimálnu mzdu považuje za "totálny úlet".

Poslanec NR SR za SaS a tímlíder pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi odporúča, aby sa primárne venoval domácej ekonomike, ktorá trpí chronickými deficitmi verejných financií, nepružnosťou trhu práce či silnými odbormi, ktoré už v zárodku podkopávajú všetky snahy o reformy.

Európa musí pre každého zamestnanca zabezpečiť sociálnu ochranu zaručujúcu rovnaké odmeňovanie na rovnakom pracovisku a minimálnu európsku mzdu. Takáto minimálna európska mzda by mala byť prispôsobená každej krajine a každý rok kolektívne prerokovaná. Vo svojom prejave to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Európa je avantgardou, vždy bola schopná nastaviť štandardy pokroku. Preto musí jej projekt viesť skôr k zbližovaniu než ku konkurencii," tvrdí.

Európska únia si podľa francúzskeho prezidenta musí stanoviť ambiciózny cieľ – nulové emisie uhlíka v roku 2050 a zníženie pesticídov o polovicu v roku 2025 a prispôsobiť tomu svoju politiku. V tejto súvislosti hovorí o Európskej klimatickej banke na financovanie prechodu na ekologické zdroje energie, európskej jednotke pre zdravotnú bezpečnosť na posilnenie potravinových kontrol a o nezávislom vedeckom hodnotení látok nebezpečných pre životné prostredie a zdravie na boj proti lobistickým skupinám. "Táto naliehavá potreba musí riadiť všetky naše kroky, počnúc centrálnou bankou až po Európsku komisiu, európskym rozpočtom až po investičný plán pre Európu, všetky naše inštitúcie musia konať v prospech ochrany klímy," povedal.

Európa tiež podľa Macrona musí nielen zabezpečiť reguláciu digitálnych gigantov vytvorením európskeho dohľadu nad veľkými digitálnymi platformami, ale aj financovať inovácie pridelením zdrojov novej Európskej rade pre inovácie, ktorej rozpočet bude porovnateľný s rozpočtom Spojených štátov. "Len tak sa dostaneme do čela nových technologických prevratov, ako je umelá inteligencia," uviedol francúzsky prezident.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá