Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2019 19:09 | Správy | Zahraničné správy

Ukrajinský prezident vyjadril svoje obavy: Rusko sa chystá zasahovať do volieb!

Ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý sa vo voľbách 31. marca uchádza o znovuzvolenie, v sobotu oficiálne spustil svoju predvolebnú kampaň.

Informovala o tom agentúra Ukrinform.

V prejave k svojim sympatizantom, ktorí sa v Kyjeve zišli na celoštátnom fóre Otvorený dialóg, Porošenko obvinil Rusko, že sa chystá zasahovať do prezidentských volieb, uviedla agentúra AP.

Podľa nej Porošenko vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin chce zničiť ukrajinskú nezávislosť. Blížiace sa prezidentské voľby označil preto Porošenko za "hlavný súboj o Ukrajinu".

 

Zdôraznil tiež, že "len plnohodnotné členstvo v Európskej únii a NATO môže rozhodne a neodvolateľne zaručiť našu nezávislosť, národnú bezpečnosť, slobodu a blahobyt".

Porošenko vo svojom prejave vyzval opozíciu, aby prestala špekulovať o tom, čo je hlavnou témou volieb. Odmietol aj jej tvrdenia, že súčasné vedenie krajiny chce ohroziť čestnosť hlasovania. Súčasne upozornil, že takéto obvinenia neškodia súčasnému vedeniu krajiny, ale obrazu Ukrajiny v Európe.

Ústredná volebná komisia v piatok ukončila registráciu kandidátov, pričom oficiálne oznámila, že o úrad hlavy štátu sa vo voľbách môže uchádzať 44 osôb.

V nedávnych prieskumoch verejnej mienky skončil Porošenko za obľúbeným komikom Volodymyrom Zelenským a bývalou premiérkou Julijou Tymošenkovou.

AP konštatovala, že ekonomike Ukrajiny zasadilo ranu pripojenie Krymu k Rusku v roku 2014 a konflikt s proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Nasledoval prudký pokles životnej úrovne veľkej časti ukrajinského obyvateľstva, ktoré okrem toho Porošenkovi a jeho vláde teraz vyčíta aj neschopnosť bojovať proti korupcii.

Porošenko však v sobotu vo svojom prejave vyhlásil, že Ukrajina má "to najhoršie za sebou". "Kríza spôsobená vojnou, hospodárska agresia a ruská blokáda sa zmierňujú. Oživenie hospodárskeho rastu otvorí príležitosti pre rast životnej úrovne," uviedol.

 Porošenko sa snažil konsolidovať tábor svojich prívržencov aj tým, že sa intenzívne zasadzoval za vytvorenie samostatnej ukrajinskej pravoslávnej cirkvi nezávislej od moskovského patriarchátu.

Na čele ukrajinskej pravoslávnej cirkvi je metropolita Jepifanij. Na jeho slávnostnom uvedení do úradu sa 3. februára v kyjevskom Chráme sv. Sofie zúčastnil Porošenko i Tymošenková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Po atentáte na premiéra sociálne siete vybuchli nenávisťou
Expert o atentáte na Fica: Strelec nedržal zbraň po prvý raz!
Cigánska pečienka zo sviečkovice
Foto
Rýchle a chutné minútky k hokejovým zápasom! S týmito receptami sa vám bude fandiť lepšie
Račianske mýto
Hlavné mesto dnes oficiálne otvára park na "Račku": Na svoje si prídu nielen deti
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Váš Tip
Dobrovoľníci v Žilinskom kraji vyzbierali obrovské množstvo odpadu: Toto prekvapilo aj županku!
Foto
Hviezda zápasu Hudáček: Komu posielal pozdravy do hľadiska?
Herečka mala v živote šťastie na skvelých ľudí.
Foto
O čom sníva Karin Haydu? Takú odpoveď by ste nečakali! Herečka v úprimnej spovedi
Veštkyňa Zana
Týždenný HOROSKOP: Komu sa do vzťahu zapletie PRÍBUZNÝ?! Osudová zmena môže nastať pre toto znamenie
Bojnický zámok
Obrázkový KVÍZ: Poznáte slovenské hrady a zámky? TENTO musí uhádnuť každý!
Herec Brad Pitt
Foto
Fešák Brad Pitt na obede s... Fíha! Aha, ako sa spolu zabávali
Počas skúšobnej doby je dôležité aj skamarátiť sa s novými kolegami.
Prvé tri mesiace v novej práci sú kľúčové! Ako úspešne zvládnuť skúšobnú dobu?
Preventívne prehliadky u lekára sú veľmi dôležité
5 spôsobov, ako predísť INFARKTU: Robte tieto jednoduché veci a zachráňte si život
Z Rafahu utiekli už stovky tisíc ľudí: Dôvodom je pokračujúca ofenzíva izraelskej armády