Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2019 17:35 | Správy | Domáce správy

Chrípka spôsobuje problémy na východe i strede Slovenska: Lokálne epidémie a zatvorené nemocnice

Zákaz návštev platí až do odvolania aj v Nemocnici Košice-Šaca.

Dôvodom je ochrana pacientov v súvislosti so zvýšeným výskytom akútnych respiračných ochorení. TASR o tom informovala Lucia Kočková zo spoločnosti Agel SK, ktorá nemocnicu prevádzkuje. "Príznaky chrípky, akými sú bolesti hlavy, najmä za očami, zimnica, triaška, teplota nad 38 stupňov Celzia v trvaní dvoch až troch dní, bolesti kĺbov a svalov, výrazná únava, suchý a dráždivý kašeľ, bolesti hrdla i pocit upchatého nosa bez výtoku by sme nemali podceňovať, ale poctivo vyležať doma v posteli," povedala s tým, že v tomto období je najlepšou prevenciou pred chrípkou vyhýbanie sa veľkým kolektívom.

Pomôcť môže otužovanie, saunovanie, dostatok spánku a oddychu. Za dôležité označila aj pravidelné umývanie rúk či používanie jednorazových vreckoviek. "Samozrejmosťou je zvýšená konzumácia vitamínov, a teda zvýšený príjem ovocia a zeleniny," uzavrela. V rámci východného Slovenska platí zákaz návštev hospitalizovaných pacientov napríklad aj v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Zákaz návštev až do odvolania platí už aj v Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku.

 

Banská Bystrica: Pre chrípku sú v kraji zatvorené školy, nemocnice aj domov dôchodcov

Chrípka tento týždeň v Banskobystrickom kraji zatvorila 26 škôl, tri nemocnice aj domov dôchodcov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpol v kraji výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) o takmer 14 percent, výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) o takmer 75 percent.

Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici evidovali tento týždeň viac ako 11.500 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo je prepočítaná chorobnosť 3090 na 100.000 obyvateľov. Aktuálny výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) je v absolútnych číslach 1544 prípadov, čo je chorobnosť 345 prípadov na 100.000 obyvateľov.

"Z 13 okresov tohto regiónu sa až v desiatich vyskytujú lokálne epidémie, a tak sa Banskobystrický kraj dostal aktuálnym výskytom týchto ochorení medzi prvé kraje v chorobnosti v rámci Slovenska," informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici.

Najvyšší počet chorých na rôzne respiračné choroby je v absolútnom vyjadrení v okresoch Veľký Krtíš, Zvolen, Lučenec a Rimavská Sobota. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli obyvateľov okresov Lučenec, Zvolen, Krupina a Banská Bystrica.

Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, nasleduje veková skupina detí základných škôl a skupina najmenších detí do šiestich rokov. Najmenej prípadov ARO aj chrípky sa vyskytuje medzi seniormi.

V 6. kalendárnom týždni pre vysokú chorobnosť zatvorili v rámci BBSK 26 materských a základných škôl v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Krupina, Poltár, Revúca, Veľký Krtíš, Zvolen a Žiar nad Hronom. Zatvorené sú aj nemocnice s poliklinikou v Revúcej, Rimavskej Sobote a vo Veľkom Krtíši. Z tých istých dôvodov je pre návštevy uzavretý aj Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb vo Veľkom Krtíši.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching si podávajú ruky počas uvítacieho ceremoniálu 21. marca 2023 v Moskve.
Debata o jadrových zbraniach sa začína podobať na sci-fi: Prečo Rusko a Čína mlčí?!
Nie všetko jedlo, čo sa tvári ako zdravé a fit, takým v skutočnosti i je (ilustračné foto)
Dietologička varuje: 4 potraviny, ktoré sa LEN TVÁRIA, že sú zdravé! Takto PRIBERIETE
Na archívnej snímke z 19. augusta 2023 ukrajinský vojak sa naťahuje za dronom.
Ukrajina v noci zaútočila na Rusko: Z toho, čo sa sa stalo, sa tak ľahko nespamätajú
Mesto uľahčilo život zaľúbencom.
Váš Tip
Žilina uľahčila život zaľúbencom: Aplikácia na... Tomu neuveríte!
In the Hospital, Female Patients Undergoes Mammogram Screening Procedure Done by Mammography Technologist. Modern Technologically Advanced Clinic with Professional Doctors. Breast Cancer Prevention Screening.
Na prevenciu nie je nikdy neskoro: Odborníci odporúčajú skríning rakoviny prsníka už v tomto veku
Ruský prezident Vladimir Putin
Jadrové zbrane vo vesmíre? Putin vyjadril svoj postoj: Ruský návrh stále vyvoláva znepokojenie
Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina musí pred vstupom do EÚ preukázať pokrok: Zelenskyj prisľúbil boj proti korupcii! Koho odvolal?
(ilustračné foto).
Aktualizované
Tragické ráno v Lipanoch: Požiar zachvátil obydlia, jeden človek prišiel o život
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Vládu čaká rozsiahle rokovanie o investíciách: Ficov kabinet sa bude zaoberať aj oslavami SNP
Na archívnej snímke z 25. marca 2023 homosexuálny pár pózuje s dúhovou vlajkou v Ugande.
Metodistická cirkev zrušila zákaz týkajúci sa LGBT+ ľudí: Rozdúcha to vášne medzi duchovnými?!
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Ukrajinské mesto zasiahla ruská raketa: Veľký požiar a množstvo ranených!