Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2019 16:15 | Správy | Servis | Lifestyle

Pečenie podľa starých mám: Prečo je kvások zdravší? Všetko o jeho benefitoch

Pojem kváskový chlieb počuť už dlhší čas. Nová módna vlna zdravého stravovania a domáceho pečenia na začiatku možno ani nečakala taký úspech. Hoci by už mala byť na ústupe, opak je pravdou a kváskovanie si získava čoraz ďalších a ďalších prívržencov. Čo vlastne kváskovanie je?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Kváskovanie je spôsob prípravy cesta a jeho nakysnutia prirodzenou fermentáciou. Túto metódu už dávno používali naši predkovia, čiže je to skôr návrat k minulosti než novinka. Výroba a udržiavanie kvásku a tiež pečenie z neho je vraj veľmi návykovou záležitosťou a údajne je to láska na prvé pečenie. Okrem zdravotných benefitov takejto výroby chleba vnímajú zástancovia aj psychologické aspekty – práca s cestom je upokojujúca a pôsobí antistresovo.

Prečo je kváskové pečivo stráviteľnejšie?

Nie je to síce žiaden liečivý zázrak, ale zdravšie ako kvasnicové určite je. Kvasnice majú efekt čisto kypriaci. Nijako neovplyvňujú kvalitu múky. Naopak, kvások pomáha rozkladať múku na stráviteľnejšiu formu a ľudí napríklad takéto pečivo oveľa menej nafukuje.

 

Okrem iného kváskové pečivo aj dlhšie vydrží vďaka obsahu kyseliny mliečnej, ktorá funguje ako prirodzená konzervačná látka. Kyselina mliečna v tele pôsobí protizápalovo a spomaľuje rast nežiaducich baktérií v čreve a, naopak, podporuje rast priateľských baktérií.

Otvoriť galériu

Celiatici

Hoci kvások rozkladá väzby lepku na lepšie stráviteľné, rozhodne ho neničí úplne, hoci vám to niekto môže tvrdiť. Ľudia, ktorí majú len ľahký problém s lepkom, síce môžu skúsiť kváskovú verziu, ale opatrne. Lepšie by bolo skúsiť rovno bezlepkový kvások, aj taký je možné vyrobiť.

Aký je rozdiel medzi kvasením a kysnutím?

Petra Kopecká, výživový špecialista z portálu Komplexna-vyziva

Kysnutie pomocou droždia je proces, pri ktorom sú hlavnými aktérmi kvasinky a pri kysnutí cesta pomocou kvasníc sa produkuje alkohol, ktorý sa vyparia oxid uhličitý, ktorý cesto nakyprí. Problém pri dnešnej výrobe kvasníc je aj to, že to nie je vôbec prirodzený proces, ale čisto chemický. Naopak, pri použití kvásku sú prítomné mnohé druhy baktérií - viac ako 60 druhov a sú medzi nimi rôzne prospešné druhy ako napríklad laktobacily - baktérie mliečneho kvasenia, ktoré produkujú kyselinu mliečnu.

Otvoriť galériu

Ako si ho vyrobiť doma

Na založenie kvásku potrebujete múku, vodu a čas. Receptov je viacero, stačí si vybrať.

1. Do nádoby nasypte 100 g ražnej múky a prilejte 100 g vlažnej vody. Kvások by mal mať konzistenciu trošku hustejšiu ako palacinkové cesto. Potom nádobu prekryte a nechajte odpočívať jeden deň pri izbovej teplote.

2. Kvások na druhý deň „prikŕmte“. Pridajte 50 g múky, 50 g vlažnej vody, premiešajte a znova prekryte.

3. Na tretí deň by ste už mali spozorovať v kvásku bublinky. Znamená to, že kvások začína pracovať. V tej chvíli je potrebné z neho aspoň polovicu odobrať a zahodiť. Do ponechaného kvásku znova pridajte 50 g múky, 50 g vody a nechajte kvások odležať.

4. Od štvrtého dňa každých 24 hodín časť kvásku odoberte a vyhoďte, pridajte 50 g múky, 50 g vody a prikryte. Novozakladaný kvások potrebuje aspoň desať dní, kým je dosť silný, a piecť z neho sa dá až potom.

Otvoriť galériu

Treba ho dokrmovať

Keď pečiete, z kvásku si odoberiete lyžicu a z nej vytvoríte podľa receptu štartér. Z toho potom lyžicu vrátite do nádoby s kváskom, ktorý máte v chladničke. Koľko odoberiete, toľko vrátite. Ak pečiete menej ako raz za 7 dní, oživte kvások rovnako ako pri výrobe – odoberte časť a „dokŕmte“ 50 g múky a 50 g vody. Týmto spôsobom je kvások v podstate nesmrteľný.

Benefity kvásku ty kvásku a kváskovania

Rozkladá kyselinu fytovú

Obsiahnutú v obale zrna (to obsahujú len celozrnné múky), ktorá bráni vstrebávaniu dôležitých minerálov.

Rozkladá zložité štruktúry lepku

Na jednoduchšie, pre nás nezaťažujúce

Má nižší glykemický index

Teda zabezpečí skorší nástup pocitu nasýtenia a dlhšiu dobu zasýtenia. GI si musia sledovať ľudia trpiaci cukrovkou.

Podporuje peristaltiku čriev

Čistia sa ňou a následne sa zlepšuje stav alergií, ekzémov a výrazne sa posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Nespôsobuje nadúvanie

Absolútna smrť kvásku nastáva pri teplote 50 – 60 oC. Následne sa produkt už len vypeká. Nie je tam žiadny aktívny život.

Nespôsobuje pálenie záhy

Pre oveľa väčšiu stráviteľnosť.

Zvýrazňuje chuť

Kváskové produkty sú chutnejšie a ich vôňa už len pri pečení je výraznejšia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj