Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2019 08:55 | Správy | Kultúra

Takto skrásnelo Slovensko: Najhodnotnejšie rekonštrukcie v roku 2018

Vrátili im lesk a príťažlivosť. K najkrajším minuloročným renováciám patrí jednoznačne oprava ohrozenej kalvárie v Banskej Štiavnici, rekonštrukcia bardejovských hradieb a humenského kaštieľa, ale aj prerábka bývalej lanovky na reštauráciu s jedným z najpríťažlivejších výhľadov na Vysoké Tatry.

Pozrite si, ako zmenilo svoj vzhľad v minulom roku až 5 objektov naprieč celým Slovenskom.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Otvoriť galériu

Z popola vznikol diamant. V priestoroch starej lanovky na Skalnaté pleso, kde sa od roku 1976 a s prestávkami až do milénia, otáčali kabínky s lyžiarmi i turistami a nachádzalo sa technické zázemie, zriadili špičkovú reštauráciu s kapacitou 170 ľudí. Je vo výške 1 770 m n. m. s veľkým presklením na všetky strany a s krásnym výhľadom.

 

Náklady: 1 milión €

Otvoriť galériu
Zámok Hlohovec
Zdroj: iglu

Pôvodne stredoveký hrad z 13. storočia označovali ako kaštieľ. Jeho história je spätá so šľachtickými rodmi Thurzovcov, Forgáčovcov a Erdődyovcov, ktorí boli poslednými majiteľmi zámku. Štyri desiatky rokov bol v jeho priestoroch Výchovný ústav pre mládež.

Potom objekt chátral. Až v roku 2014 s prácami na jeho obnove začali nadšenci z OZ Zámok Hlohovec. Vďaka rekonštrukcii niekoľkých miestností na prízemí mu vdýchli nový život. Na prelome rokov 2015/2016 prevzala iniciatívu na obnove historickej pamiatky mestská samospráva, ktorá rekonštrukciu financuje z vlastného rozpočtu a dotácií. Od jesene 2018 je zrekonštruovaná časť budovy zámku opäť prístupná verejnosti.

Náklady: 2,3 milióna

Otvoriť galériu
Kaštieľ
Zdroj: Youtube.com, Tivi.sk, dp

Prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá trvala vyše roka. Prešovskú župu stála jej prvá etapa 2,6 milióna €. Pozostávala okrem iného z rekonštrukcie strechy, postihnutých častí krovu a jeho zateplenia. Pri výmene fasády sa odkryli skryté strieľne, grafitové výzdoby či šambrány. Pamiatkari nedávno uznali výnimočnosť artefaktov humenského kaštieľa, ktorý podľa odborníkov spĺňa aj kritériá zámku. Do zoznamu národných kultúrnych pamiatok zahrnuli až 13 nových prvkov iba z areálu Vihorlatského múzea.

Náklady: 2,5 milióna €

Otvoriť galériu
Kalvária
Zdroj: gh

Je prekrásna. Kalvária, ktorá bola zaradená medzi 100 najohrozenejších pamiatok sveta, je definitívne zachránená. V tomto roku sa skončila hlavná etapa jej obnovy: dokončili Horný kostol, ktorý je dominantou celého areálu. Rekonštrukcia barokového klenotu trvá už 11 rokov a minulý rok ho navštívilo vyše 70-tisíc ľudí. Do obnovy investovali doteraz 2,8 milióna €. Na dokončenie stavebných objektov - ako je Stredný kostol, Boží hrob, oprava chodníkov a doplnenie sochárskej výzdoby - treba ešte približne 400-tisíc €.

Náklady: 2,8 milióna €

Otvoriť galériu
Horný hrad
Zdroj: msú bj

Historické mesto zmenilo svoju tvár. V centre Bardejova zmizla jedna ulica a nahradili ju starobylé hradby. Vyzerajú rovnako, ako ich postavili v 15. storočí. Pri rekonštrukcii sa použili kamene, ktoré našli pod zemou. Z historického kameňa je dokonca jedna zo stien podzemnej toalety, ktorá je zároveň múrom bašty. Obnova sa začala už v roku 2015 archeologickým prieskumom.

Prvá etapa stála mesto 1,06 milióna €. „Veža tzv. horného hradu je už hotová. Pribudol do nej presklený výťah, ktorý vedie do podzemia. V ňom sme otvorili kaviareň. Chceme tam sprístupniť výstavu historických predmetov, ktoré sa našli pri renovácii hradieb,“ doplnil Miroslav Grus, vedúci oddelenia výstavby na Mestskom úrade v Bardejove.

Náklady: 2,3 milióna €

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, ee, kil, gh, šiš, fab, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
Úmrtie študenta († 17) na internáte v Piešťanoch: Čo sa mladému chlapcovi malo stať osudným?
Machala zapochyboval o guľatosti Zeme.
Váš Tip
Vedci reagujú na Machalu: Takto si guľatosť Zeme môžete overiť aj bez cesty do vesmíru
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Polícia reaguje na zmeny v NAKA: Táto vec stále ostáva prioritou
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Šetriť si na dôchodok je pre mnohých nutnosťou: Odborník upozorňuje na častú CHYBU
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!
(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!