Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.12.2018 10:30 | Správy | Domáce správy

Chcete schudnúť po Vianociach? Odborník radí, ako na to

Jedným z najčastejších novoročných predsavzatí, ktoré si počas sviatočných chvíľ Slováci dajú, je to, že v novom roku schudnú.

Gastroenterológ Peter Minárik však pripomína, že na takéto záväzky by sme mali myslieť už počas Vianoc, pokiaľ ich myslíme vážne. "Dôležitá je prevencia a neprejedanie sa ani cez Vianoce. Ale ak sa už nepodarilo dodržať zlaté pravidlo "všetko s mierou", tak odporúčam urobiť v stravovacích návykoch zmeny," priblížil. Minárik pripomenul, že spravidla priberáme na váhe dlhodobo a pomaly. Ak je cieľom schudnúť čím skôr, mali by sme pamätať, že tu podľa odborníka platí priama úmera.

"Dá sa zjednodušene povedať, že tak, ako dlho sme priberali, tak dlho budeme minimálne chudnúť. A nepomôžu nám v tom ani drastické redukčné diéty s presne vymedzeným jedálnym lístkom, ktoré skôr uškodia," varoval. V niektorých prípadoch sa môžu takéto obmedzenia spájať aj so zdravotnými rizikami a hrozbami, akými sú stres, žlčové kamene, nerovnováha minerálnych látok či s nepríjemnými sprievodnými znakmi, ako napríklad acetónový zápach z úst, celková únava, zlá nálada či frustrácia.

Minárik preto odporúča stravovať sa plánovite. "Pokiaľ sa dá, je vhodné sa vyhýbať spontánnemu a náhodnému jedeniu. Tanieru prospejú aj iné pomery jedál. Nemali by chýbať zelenina, ovocie, voda, sladkovodné i morské ryby, chudé hydinové mäso, nízkotučné mliečne výrobky či strukoviny. V jedálnom lístku by malo byť menej chleba, škrobových príloh, údenín, červeného mäsa, nasýtených tukov, akými sú maslo, smotana, tučné syry, sladkosti alebo čipsy," uviedol.

 

Polovicu "zdravého taniera" by mali tvoriť zelenina, štvrtinu ovocie a takmer štvrtinu ľahká bielkovina. Tiež je dôležité jesť pomalšie a dať si časový priestor na uvedomenie si pocitu sýtosti. Ten sa dostaví po 15 až 20 minútach od začiatku jedenia.

Podľa odborníka na zdravú stravu je tiež dobré napiť sa dostatku vody pred každým jedlom. Neodporúča vynechávať jedlá a už vôbec nie raňajky. "Tí, čo pravidelne raňajkujú, sú spravidla štíhlejší. Malé denné medzi chody – účinne pomáhajú pri znižovaní nadváhy," pripomenul. Sacharidy by mali tvoriť 40 až 50 percent z denného energetického príjmu. Netreba však zabúdať ani na tuky v podobe kvalitných olejov, orechov, semiačok a strukovín.

Minárik tiež poukázal na to, že aj spánok pomáha správne regulovať metabolizmus. "Ten, kto spí o jednu hodinu viac, spáli v priemere o šesť percent kalórií viac, okrem iného aj preto, že keď spíme, vtedy nejeme," zdôraznil. "Viac aktívneho pohybu každý deň je notoricky známa skutočnosť, napriek tomu však trestuhodne zanedbávaná. Každý pohyb sa počíta – je potrebné bojovať proti sedavému, ba niekedy až ležérnemu životnému štýlu," dodal odborník.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský premiér Mateusz Morawiecki.
Poľský prezident po atentáte na Fica: Robert, myslím na teba
Robert Fico a Zuzana Čaputová.
AktualizovanéFoto
Prezidentka Čaputová o atentáte na Roberta Fica: Je to útok na demokraciu!
Kráska je jednou z najžiadanejších modeliek súčasnosti.
Foto
Kendall Jenner ohúrila SEXY fotkami: Pozrite na to dokonalé telo! Z tých záberov vám bude horúco
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj odsúdil útok na slovenského premiéra Roberta Fica.
Zelenskyj reaguje na atentát na Fica: Silné slová ukrajinského prezidenta
Peter Žiga vníma útok na Roberta Fica ako útok na princípy slovenskej demokracie.
Žiga reaguje na atentát na Roberta Fica: Ide o útok na princípy slovenskej demokracie!
Vládnutie so Smerom môže byť pre Hlas podľa politológa zničujúce.
Pellegrini prehovoril o útoku na Fica: Ohrozenie slovenskej demokracie!
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
AktualizovanéFoto
Atentát na Roberta Fica odsúdili viacerí ministri: Zhrozenie a šok!
Juraj mal postreliť Roberta Fica.
Foto
Toto je strelec, ktorý zasiahol Fica! Atentátnikom je 71-ročný spisovateľ z Levíc
Von der Leyenová
Atentát na premiéra Fica v Handlovej: Von der Leyenová sa nezdržala ráznej reakcie
Premiér Robert Fico (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán.
Aktualizované
Orbán o atentáte na Fica: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa! Silný odkaz
Český prezident Petr Pavel.
Aktualizované
Prezident Pavel reaguje: Útok na Fica ukazuje, kam môže viesť prehlbovanie agresivity
OČTK vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ spravodlivo potrestaný
Premiéra postrelili, rázne slová Žilinku o páchateľovi: Príde nekompromisná reakcia