Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2018 18:25 | Správy | Zahraničné správy

Krajiny EÚ sa nevedia dohodnúť na povinnom striedaní času: Podarí sa presadiť návrh Rakúska?

Rakúske predsedníctvo navrhlo členským krajinám Európskej únie odložiť koniec povinného striedania štandardného a letného času až na rok 2021.

Novinárom to v pondelok po neformálnom rokovaní so svojimi kolegami z ďalších krajín únie povedal rakúsky minister dopravy Norbert Hofer. Komisárka EÚ pre dopravu Violeta Bulcová potvrdila, že komisii by sa viac pozdávalo dodržanie jej pôvodného plánu zo septembra, teda ukončiť povinné posúvanie hodiniek už budúci rok.

Pondelková diskusia bola pre členov vlád EÚ prvou príležitosťou o návrhu hovoriť. Podľa Hofera rokovanie ukázalo, že väčšina krajín únie plán podporuje, trochu skeptické podľa neho boli napríklad Británia, Švédsko či Poľsko. Zhoda panuje ohľadom potreby harmonizácie používaného času, aby sa z únijného územia - kde už teraz existujú tri časové pásma - nestal puzzle meniacich sa časov. "Pre nás je dôležitejšie mať rovnaký čas ako naši susedia," reagoval Hofer na otázku, či Rakúsko preferuje následné používanie štandardného či letného času.

Napríklad český minister dopravy Dan Ťok dal pri príchode najavo, že Praha by chcela zostať na štandardnom čase. Naopak severské krajiny sa podľa Hofera prikláňajú k trvalému využívaniu letného času. "Povedzme, že Fínsko a Portugalsko nemajú moc zhodné pozície," komentoval to Hofer. Predsedníctvo v podvečer v tlačovej správe doplnilo, že Portugalsko, Grécko a Británia sa vyslovili proti nápadu, aby bolo povinné striedanie času ukončené. Cyprus, Holandsko, Dánsko, Írsko či Francúzsko vraj zatiaľ na vec nemajú jednoznačný názor.

 

Súčasťou prezentovaného návrhu rakúskeho predsedníctva je tiež vznik pozície koordinátora, ktorý by včas zabezpečil dohodu medzi štátmi, a poistka, ktorá by - pre prípad, že dohoda nebude - zabezpečila, že Európska komisia včas pripraví alternatívne riešenie veci. Oficiálne dohodu o návrhu na únijnej ministerskej rade chce mať predsedníctvo aj komisia v decembri. Ako v pondelok zdôrazňovali niektorí účastníci stretnutia, je potrebného viac času na verejnú diskusiu v členských krajinách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustračné foto).
Žena začala rodiť v lietadle: Konanie mladého lekára pripisujú ľudia k zázraku!
(ilustr. foto)
Návrat Studia Ghibli? Na festivale v Cannes predstavia štyri animované filmy
Ruský útok v Charkove.
Foto
Zúfalstvo v Charkove: Ľudia utekajú pred ostreľovaním! Rusi útočili na obytné časti
Robert Fico aj Robert Kaliňák odmietajú zodpovednosť za to, že by cielene zisťovali špinu na svojich politických oponentov.
Kaliňák sa rozprával s Ficom: Zranenia sú extrémne bolestivé! S premiérom si dali niekoľko inštrukcií
Čierne more
Pátranie v Čiernom mori: Kde sú námorníci potopenej lode? Od ruskej invázie je toto miesto v ohrození
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Woman hand holding asthma inhaler ready to use in winter
Prekvapivé spúšťače astmy: O tomto ste možno nikdy nepočuli! Číslo 4 sa môže týkať aj vás