Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2018 12:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Zvieratká v slovenských ZOO dostávajú v horúčavách extra servis: Sprchy, nanuky aj mrazené melóny

Horúčavy trápia aj zvieratá! Kým zebry, žirafy, antilopy, ťavy a opice sú na teplé podnebie a vysoké teploty zvyknuté, niektorým zvieratám prekážajú horúčavy rovnako ako ľuďom.

Zamestnanci zoologických záhrad sa im preto snažia zabezpečiť dostatok vody a chládku, ale aj bazén, sprchu či ľadové pochútky na osvieženie.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

BRATISLAVA

Počas horúcich letných dní je pre zvieratá v bratislavskej zoo zabezpečený chládok aj dostatok vody. Niektoré druhy majú vo výbehoch bazén, iným sa vytvárajú bahniská. Blato funguje ako opaľovací krém a obyvateľov zoo chráni aj pred ektoparazitmi. „Zvieratám sa podáva množstvo ovocia a zeleniny, z ktorých takisto dokážu prijať tekutiny. Občas sa napríklad šimpanzom dá vychladený melón, ktorý ich osvieži. Ľadovú pochúťku môže dostať aj medveď hnedý,“ povedala Alexandra Ritterová zo zoologickej záhrady v Bratislave.

BOJNICE

Na zvieracích obyvateľov v horúčavách nezabúdajú ani v bojnickej zoo. „Slonice africké Maja a Gula k nám prišli z voľnej prírody ako dvojročné. Dnes majú 34 rokov a sprchu s chladnou vodou zbožňujú. Rady si zamaškrtia aj na zmrazených melónoch, skonzumujú ich za okamih,“ prezrádza hovorkyňa Simona Kubičková. Vo vode rady šantia aj medvede. Feďo, Kubo a Žofka sú v bazéne takmer celý deň. Orangutany sa namiesto kúpania ochladzujú tak, že si na hlavu prikladajú mokré handry. „Kiran sa narodil u nás a v týchto teplách ho s namočenou handrou na hlave vidíme skoro stále. Pre orangutany robíme aj nanuky, je to vlastne mrazené ovocie s vodou,“ vysvetľuje Kubičková. Zvieratká sa musia mať kde schovať pred teplom. „Veľa návštevníkov je prekvapených, keď prídu počas dňa, že sú poschovávané, ale ony sa chránia pred slnkom,“ upozorňuje Kubičková.

Otvoriť galériu

KOŠICE

 

Opatrenia pred vysokými teplotami prijala aj zoo v Košiciach. Zvieratá dostávajú viac ovocia a zeleniny, niekoľkokrát denne im dopĺňajú čerstvú vodu, pravidelne sa ochladzujú aj sprchovaním. Sprchu si užívajú pštrosy dvojprsté, ary arakangy aj lamy alpaky. Medveď Žabo má vlastnú zmrzlinu z ovocia, zeleniny, rýb a vareného mäsa. Pre rodinu málp hnedých je pripravené smoothie z ovocia a zeleniny so zrnom. „Košická zoologická záhrada chová aj zvieratá milujúce slnko. K takým patria surikaty či lemury kata, ktoré sú známe svojím slnením. Bez problémov zvládajú horúce dni aj priamorožce šabľorohé,“ povedala Eva Malešová, hovorkyňa zoo.

HROZÍ IM PREHRIATIE

Alexandra Ritterová, Zoologická záhrada Bratislava

- Rovnako ako ľudia aj zvieratá by sa pri nedostatku vody mohli dehydrovať a pri pobyte na slnku a pri zvýšenej aktivite by sa ich organizmus mohol prehriať. Preto sú chovné zariadenia robené tak, aby zvieratá mali možnosť ukryť sa v chládku a vždy mali zabezpečený dostatočný príjem tekutín. Pred východom a po západe slnka sú zvieratá oveľa aktívnejšie ako počas dňa, keď počas horúčavy uprednostňujú odpočinok v chládku.

Predpoveď počasia

 

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, mf, sla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku
Tina hovorí, že priateľstvo s tanečníkom Vildom Šírom sa po šou neskončí.
Foto
Tina výrazne ZMENILA vzhľad: Po Let´s Dance je z nej iná žena! FOTO hovoria za všetko
Monika Babišová a Andrej Babiš boli partnermi 30 rokov.
Babiš prekvapil rozchodom s manželkou: Našiel si už NÁHRADU za Moniku? Má ňou byť TÁTO žena
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Stanka patrí v šou medzi favoritky.
FotoVáš Tip
Sexi Stanka z Ruže pre nevestu: Zbalila ju NAKA kvôli drogám!
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu