Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2018 08:00 | Správy | Politika

Do poslanca sa obul rezort zahraničia, europoslanec aj politológ: Uškodí Marček na Kryme Slovensku?

Rozkol v zahraničnej politike Slovenska. Plánovaná návšteva nezaradeného poslanca parlamentu Petra Marčeka (64) spolu s delegáciou Krymu vyvolala veľký rozruch.

Oficiálne stanovisko Ministerstva zahraničných vecí SR považuje aj po ruskej anexii Krym stále za územie Ukrajiny. Poslanec Marček už dlhšie vyhlasuje, že je ruský. Za problém to nepovažuje, lebo na polostrov sa chystá vraj ako súkromná osoba, nie ako poslanec. Odborníci to vidia inak.

Na štvordňovú návštevu Krymu odlieta Peter Marček v utorok spolu s 18-člennou delegáciou. Jej súčasťou majú byť podnikatelia aj štyria poslanci vládnej koalície, ktorých mená Marček zatiaľ nechce povedať. Tvrdí, že ani on nepozná presný program návštevy. „Pripravili nám tam nejaký program, ale presne neviem čo. Bude tam stretnutie s občanmi, chceme si pozrieť Jaltu, vinárske závody, nový most medzi Krymom a pevninou tak ako bežní turisti,“ povedal Marček a dodal, že si chce na vlastné oči overiť, či sa tam dodržiava demokracia.

Výlet na Rusmi okupované územie považujú na Ukrajine za porušenie ich zákonov a upozorňujú cestovateľov na možné dopady. „Ukrajinská strana bude reagovať, myslím si, že budú mať zákaz vycestovať v budúcnosti na Ukrajinu,“ vyhlásil nedávno ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška. Slovenský rezort zahraničia v reakcii na Marčekov výlet potvrdil, že Slovensko stále považuje Krym za ukrajinské územie. „Pripojenie polostrova k Ruskej federácii porušilo základné princípy medzinárodného práva a narušilo zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny,” píše sa vo vyhlásení ministerstva.

 

Cesta poslanca rozdelila aj koaličných partnerov. Zatiaľ čo podľa šéfa SNS Andreja Danka je Marčekova cesta v poriadku, Most-Híd ju považuje za neprípustnú. Politológ Tomáš Koziak upozorňuje na možné negatívne dôsledky Marčekovej cesty. „Keď tvrdí, že bude súkromná osoba, je to nezmysel a zjavná lož. Žiaden poslanec nie je súkromná osoba. Nepochybujem o tom, že keď bude na Kryme, bude jeho návšteva propagandisticky zneužitá zo strany predstaviteľov Krymu a predovšetkým Ruska,“ doplnil Koziak.

 

Nemusí to byť problém

Jozef Vlčej, politológ

Otvoriť galériu

V prípade návštevy polostrova Krym poslancom z členského štátu EÚ ide vždy o politicky veľmi citlivú tému aktuálne obohatenú o aktívnu reakciu ukrajinského veľvyslanca na Slovensku. Pokiaľ by to bola oficiálna návšteva jedného z našich najvyšších ústavných činiteľov, išlo by o rozkol s oficiálnou líniou našej zahraničnej politiky. Pokiaľ Marček bude cestovať na Krym ako súkromná osoba z  vlastnej iniciatívy, nemuselo by ísť o problém. Nemal by sa však zúčastniť oficiálneho podujatia.

 

Reputácia Slovenska utrpí

Eduard Kukan, europoslanec a bývalý veľvyslanec SR pri OSN

Otvoriť galériu

Pán Marček si musí uvedomiť, že on je poslanec stále. Návšteva pána Marčeka a delegácie poslancov je protirečením s oficiálnym stanoviskom a politikou slovenskej vlády. Na Ukrajine to bude prijaté veľmi negatívne. Je to krok, ktorý upozorňuje na to, že slovenské oficiálne inštitúcie jednoducho nevykonávajú spoločnú zahraničnú politiku a tým bude meno Slovenska uvrhnuté do nepriaznivého svetla.

Otvoriť galériu

Ako sa Ukrajina vzdala jadrových zbraní

5. decembra1994

Podpísané Budapeštianske memorandum, na základe ktorého poskytli USA, Veľká Británia a Rusko Ukrajine garanciu suverenity a celistvosti územia a tá sa na revanš zbavila svojho jadrového arzenálu.

11. marca 2014

Po tom, čo Krym obsadili ruskí vojaci, vyhlásili krymské úrady nezávislosť od Ukrajiny. V referende následne za odtrhnutie od Ukrajiny a pripojenie k Rusku sa vyslovilo vyše 96 percent obyvateľov Krymu.

18. marca 2014

Putin a proruské vedenie Krymu podpísali zmluvu o pripojení k Rusku. Ruský parlament ho schválil 21. marca. Územná celistvosť Ukrajiny bola narušená. Jej nová vláda a aj Západ referendum odmietli uznať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
NAKA zakročila: Obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať tomuto ministrovi
Nájdete pozostatky mali patriť vietnamskému veteránovi Geraldovi Francisovi Longovi.
Prenasledovali prasa na úteku, prekvapil ich mrazivý nález: Záhadu vyriešili takmer po 50 rokoch
Fitting booths in a clothing store. dressing room at the store.
Váš Tip
Nový postrach Bratislavy? Mama s dcérou si skúšali veci v kabínke: Vedľa sa zatiaľ dialo niečo nechutné!
Tiché stretnutie ľudí na podporu Fica pred nemocnicou v Banskej Bystrici.
Foto
FOTO Kvety pre premiéra: Na podporu Roberta Fica sa pred nemocnicou zišli desiatky ľudí
Poľský prezident Andrzej Duda
Duda má dôvod na radosť: Do Poľska dorazí vyše stovka amerických vojakov! Čo tam budú robiť?
Bytový dom poškodený pri ruskom raketovom útoku v Charkove na Ukrajine.
Nešťastné správy pre našich susedov: Rusko obsadilo ďalšiu ukrajinskú dedinu! Tisíce ľudí bolo evakuovaných
(ilustračné foto).
Ministerstvo vnútra si posvietilo na ďalší hoax: Počuli ste o ňom? Dávajte si pozor, ide o nezmysel!
Elsa Pataky, manželka herca Chrisa Hemswortha, vyniesla na koberec šperky za 185-tisíc eur
Foto
Známe krásky na festivale v Cannes strhli POZORNOSŤ na seba: Sledujte tie FOTO!
Snowdon
Foto
Juraj si siahol na dno síl: Za JEDEN deň zdolal tieto tri NAJVYŠŠIE vrchy!
Ilustračné foto
Rozšírená komunita v USA je v ohrození: Možná teroristická hrozba?! Vláda vyzýva na bdelosť!
(ilustračné foto)
Nepokoje v Novej Kaledónii eskalujú: Šialená prestrelka si vyžiadala ďalšiu obeť! Stálo im to za to?
Úspešný český hokejista Jakub Voráček po rokoch prehovoril o nevyliečiteľnej chorobe, ktorou trpí jeho milovaná sestra Petra.
Nová česká komentátorská hviezda: Perlí jedna radosť, fanúšikovia ho milujú!