Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2018 20:30 | Správy | Zahraničné správy

Kauze lode Lifeline s vyše 200 migrantmi na palube: Afrických utečencov si rozdelí 6 európskych krajín

Loď nemeckej mimovládne organizácie Lifeline s asi 230 migrantmi z Afriky, ktorých pred týždňom nalodila posádka pri líbyjských brehoch, môže zakotviť na Malte.

Taliansko, Francúzsko, Portugalsko a Malta potvrdili, že časť migrantov prijmú; Nemecko, Holandsko a Španielsko túto eventualitu zvažujú, informoval zdroj denníka Times of Malta.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Loď Lifeline minulý týždeň odmietli do prístavu vpustiť ako Taliansko, tak Malta. Dánska obchodná loď so 108 migrantmi, ktorá tiež od štvrtka čakala v Stredomorí na povolenie vplávať do prístavu, v utorok zakotvila na Sicílii. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že o migrantov z paluby Lifeline sa podelí šesť európskych krajín. Vyjde to na "niekoľko desiatok jedincov na každú z nich", konštatoval Macron na tlačovej konferencii po stretnutí s pápežom Františkom. Prezident zároveň kritizoval nemeckú mimovládnu organizáciu, ktorá podľa neho "postupovala proti všetkým pravidlám".

Úrad maltského premiéra v utorok vo vyhlásení uviedol, že za situáciu migrantov na lodi Lifeline je zodpovedný jej kapitán. "Maltský premiér v posledných 48 hodinách vyvinul diplomatické úsilie, aby našiel riešenie situácie lodi Lifeline, ktorú spôsobili kroky jej kapitána," uvádza sa vo vyhlásení. Ďalej sa v ňom píše, že kapitán ignoroval pokyny Talianska, ktoré boli v súlade s medzinárodným právom. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že Malta v kauze Lifeline začne vyšetrovanie. To potvrdil aj taliansky premiér Giuseppe Conte - loď bude podľa neho zadržaná a kapitán vyšetrovaný kvôli tomu, že nedbal na pokyny, aby počkal, až migrantov z mora vyzdvihne líbyjská pobrežná stráž. "Taliansko svoju časť splní, prijme diel migrantov z paluby Lifeline a dúfa, že ostatné európske krajiny urobia to isté," povedal Conte.

 

Posádka Lifeline nalodila pri líbyjských brehoch minulý týždeň v noci na štvrtok cca 230 migrantov, v ich počte sa rôzne zdroje líšia. Loď má ale podľa médií kapacitu len asi 50 ľudí. Nový taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ktorý sľúbil zastaviť masový príliv migrantov do Talianska, už minulý týždeň odmietol loď Lifeline prijať a vyzval Maltu, aby tak urobila, keď sa plavidlo ocitlo v jej vodách. Malta to ale vtedy odmietla.

Posádka lode Lifeline vo štvrtok vytiahla z mora z chabých člnov pri Líbyi ďalších 113 migrantov, ktorí sa potom nalodili na dánsku obchodnú loď Alexander Maersk. Aj tá čakala do pondelka na povolenie vplávať do niektorého z talianskych prístavov. V noci na utorok oznámil starosta sicílskeho mesta Pozzallo, že taliansky minister vnútra prijatie tejto lode povolil.

Kauza Lifeline je tento mesiac už druhým prípadom lodi mimovládnej organizácie s migrantmi z Afriky, ktorá čakala niekoľko dní v Stredomorí, než sa jej niektorá z okolitých európskych krajín ujala. Cez 600 migrantov z lode Aquarius, ktorých začiatkom júna takisto odmietlo Taliansko a následne aj Malta, nakoniec prijalo Španielsko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slovenský mladík sa zapísal do histórie: Prekonal 89 rokov starý rekord
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Slnečná erupcia (ilustračná fotografia).
Nedávne slnečné erupcie majú TIENISTÚ stránku: Čaká nás peklo na zemi? Vplyv to bude mať aj na nás
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Foto
Veľká pocta pre Marcelu Laiferovú: Pozrite sa, čo získala! Toto nedostane len tak hocikto
Apelujú na lídrov strán, aby jednoznačne odmietli akékoľvek násilie.
Pellegrini a Čaputová odsúdili atentát na premiéra: Dokážu spolu zmieriť rozhádaných politikov?
Kontroly dvoch cyklistov nedopadli dobre.
Policajti dali za bieleho dňa fúkať dvom cyklistom: Preboha! Jeden horší ako druhý
Photo. Hand of a farmer holding wheat grains In the field in sunset. Rich harvest.
Maďari na plné ústa o poľnohospodárstve v EÚ: Je obeťou extrémnej... Čo navrhujú?
Ilustračné foto
Na Slovensko sa valí KATASTROFA: Pripravte sa na radikálnu zmenu počasia! Kedy to príde?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov