Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2018 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Nová éra pre Severnú a Južnú Kóreu: Tomu, čo spravil Kim Čong-un, sa jeho predchodcovia vyhýbali 65 rokov!

Podanie rúk, ktoré vojde do dejín. Diktátor Severnej Kórey Kim Čong-un (35) sa po 65 rokoch stal prvým lídrom KĽDR, ktorý vkročil na územie Južnej Kórey.

So svojím susedom sú v konflikte už od päťdesiatych rokov a dlhopripravovaným samitom chceli dať signál, že vzťahy sa definitívne menia. Kim odchádzal od prezidenta Mun Če-ina (65) s veľkým úsmevom na tvári a tvrdí, že skončí s jadrovým vyzbrojovaním, ktoré už desaťročia desí celý svet.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Líder z krajiny, kde panuje tvrdý totalitný režim prešiel cez demilitarizované pásmo, ktoré roky delí obe krajiny, v piatok ráno. Kim Čong-un prišiel na stretnutie pešo cez zlaté dvere majestátnej severokórejskej budovy. Na hranici ho už čakal líder Južnej Kórey Mun Če-in, s ktorým si podali ruky a prehodili niekoľko viet. Potom vo vopred naplánovanom geste Kim chytil za ruku Muna a vyzval ho, aby spoločne urobili krok späť na sever. Scéna bola v ostrom kontraste k napätiu, ktoré medzi krajinami v poslednom čase zosilnelo.

K podobnému ústretovému kroku sa KĽDR uchýlila prvýkrát od roku 1953, keď skončila kórejská vojna. Odvtedy prebehli stretnutia oboch zástupcov len na území Severnej Kórey. Celá schôdzka trvala niekoľko hodín a mala viacero bodov programu. Ten najdôležitejší prebiehal v dedine Pchanmundžom na hraniciach krajín, kde bola podpísaná aj dohoda o prímerí v roku 1953. „Obaja vodcovia vyhlasujú pred 80 miliónmi Kórejcov a pred celým svetom, že na Kórejskom polostrove už nebude žiadna vojna a že začala nová mierová éra,“ napísali v záverečnom vyhlásení.

Otvoriť galériu

 

Na samite sa Kim s Munom dohodli, že budú pracovať na úplnom odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Žiadne konkrétne opatrenia však nepredložili. Kim, ktorý ešte pred pár mesiacmi testoval jadrový program, tvrdí, že musí dôjsť k zmiereniu. „Máme spoločnú históriu, spoločný jazyk, spoločnú kultúru a krv. Mali by sme vybudovať cestu pre novú budúcnosť, kde všetci ľudia môžu žiť v mieri. Pre toto som sem prišiel. Dovoľte nám ísť vpred, krok po kroku k svetlej spoločnej budúcnosti,“ vyhlásil diktátor. Mnohí analytici sa však pozerajú skepticky na možnosť, že by sa KĽDR vzdala svojho jadrového arzenálu, ktorý vyvíjala a bránila desiatky rokov, keďže aj minulé samity sa skončili podobnými vyhláseniami, ale Kim tajne pokračoval.

Dialóg pri privítaní

Kim: Teší ma.

Moon: Nebolo ťažké, prísť sem?

Kim: Nie.

Moon: Rád vás vidím.

Kim: Moje srdce neprestáva búšiť, keď sa stretáme tu na tomto historickom mieste. Rovnako som polichotený, že ste prišli až sem, aby ste ma privítali.

Moon: Bolo to od vás veľmi odvážne rozhodnutie prísť na toto miesto.

Kim: Nie, nie

Pikošky zo samitu

Rokovania zdobili pivonky na znak uvítania, sedmokrásky ako symbol mieru. Stôl vyrobený na mieru mal 2018 mm. Stoličky mali medailón s motívom mapy Kórejského polostrova. Jedlá pri večeri - cestoviny zo Severu, švajčiarske zapečené zemiaky, ryby z Munovho rodiska.

Kim si mal priviesť aj súkromnú toaletu. Je to tradícia, aby nikto nemohol analyzovať jeho výkaly a zisťovať prípadné choroby. Kim prišiel oblečený v čiernom obleku, aký nosieval Mao Ce-tung. Vyrobený bol z drahej a kvalitnej látky.

Vývoj vzťahov medzi Kóreami

1945 - Rozdelenie

V tomto roku sa Kórea rozdelila 38. rovnobežkou  v Postupime, sever sa ocitol pod vplyvom ZSSR a na juhu mali hlavné slovo USA.

 

Zlyhanie mieru

V roku 1948 vznikla na severe KĽDR a na juhu Kórejská republika - vlády oboch krajín sa vyhlásili za jediných legitímnych predstaviteľov celej Kórey a pokusy o vyriešenie situácie zlyhali.

25. júna 1950

Severokórejské jednotky zahájili vpád do Južnej Kórey. Na pomoc prišli Američania a pripojili sa ďalší. Postupne však severokórejské vojská ovládli 90 % územia. Neskôr začali obe strany vyjednávať a dospeli k dohode 27. júla 1953.

3 milióny ľudí

V kórejskej vojne zahynuli najmenej tri milióny ľudí. Asi štyri milióny ľudí stratili po rozdelení možnosť kontaktu s rodinami na druhej strane hranice.

1. samit

2000 - Bol pvým od konca druhej svetovej vojny. Zúčastnil sa ho juhokórejský prezident Kim Te-džung s Kim Čong-ilom. Podpísali dohodu o znížení napätia.

2. samit

2007 - Tentoraz prešiel juhokórejský prezident Ro Mu-hjon peši cez mohutné opevne ú hranicu. Zaviazali a k častejším stretnuťam a cieľom bolo ukončiť nepriateľstvo.

Stupňovanie napätia

2013

Začalo prebiehať v roku 2013, keď Severná Kórea vypovedala všetky dohody o neútočení a začala intenzívnejšie jadrové skúšky. Až pred pár dňami oznámili, že ich zastavujú a vzťahy sa začali otepľovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga, čtk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Desivé správy z frontu na Ukrajine: Obsadili Rusi ďalšiu dedinu?!
Ilustračné foto
SHMÚ vydáva výstrahy pre západné Slovensko: Dávajte si pozor najmä na týchto miestach!
Adam Ružička a momenty z jeho videa, ktoré zavesil na sociálnu sieť.
Prvé foto Ružičku po škandále: Aha, kam si v Bratislave zamieril
Premiér SR Robert Fico.
Fico o výstavbe atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach: Bez neho nie sme schopní posúvať sa ďalej
Nehoda motorkára v Bratislave si vyžiadala jeho prevoz do nemocnice.
Foto
FOTO rozbitého stroja naháňa hrôzu: Motorkár po nehode v Bratislave skončil v nemocnici!
Man drinking alcohol while driving in his car
Vodič jazdil totálne na šrot! Vrazil do dopravného značenia, zarážajúce, čo spravil
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Zuzana Dolinková by mala čeliť odvolávaniu: Ministerka sa k iniciatíve opozície vyjadrila jasne
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Na východe Slovenska úradovali podvodníci: Falošná bankovka sa odhalila až v tomto momente
Slová, na ktoré všetci čakali: William prehovoril o STAVE svojej chorej manželky!
 Ursula von der Leyenová
EÚ poskytne Libanonu 1 miliardu eur: Chce tak podporiť hospodárstvo krajiny
Polícia prichytila opitého kamionistu, nafúkal viac ako tri promile.
Podgurážený kamionista mohol spôsobiť katastrofu: Pri výške promile sa polícia chytala za hlavu!
Rodičia Karl a Cristy zažívajú po smrti chlapčeka († 2) veľký žiaľ.
Skákací hrad ODFÚKLO k susedom a zomrel chlapček († 2): Otec hasič a tehotná mama ZDRVENÍ