Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2018 11:46 | Správy | Zahraničné správy

Turecko odmietlo Macronov návrh: Rozhovory so sýrskymi Kurdmi nepripadajú v úvahu!

Turecko odmietlo ponuku francúzskeho prezidenta na sprostredkovanie rozhovorov medzi Ankarou a hlavným zoskupením sýrskych Kurdov.

Uviedol to v piatok hovorca tureckého prezidenta. Ďalší predstaviteľ tureckej vlády medzitým varoval, že Francúzsko by sa mohlo stať "terčom" pre Turecko. "Akékoľvek snahy navrhnúť 'dialóg', 'kontakt' alebo 'sprostredkovanie' medzi Tureckom a týmito teroristickými organizáciami odmietame ako neopodstatnené," uviedol Ibrahim Kalin, hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Jeho vyjadrenie na Twitteri citovala agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vo štvrtok stretol v Paríži s delegáciou Sýrskych demokratických síl (SDF), Spojenými štátmi podporovaného zoskupenia bojujúceho v Sýrii proti džihádistickej skupine Islamský štát (IS). Hlavnou zložkou SDF sú milície sýrskych Kurdov, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). "Tí, ktorí vstupujú do spolupráce a solidárnosti s teroristickými organizáciami proti Turecku a útočia na Turecko spolu s teroristami, budú vystavení rovnakému zaobchádzaniu ako teroristi a stanú sa terčom pre Turecko, ako teroristi," vyhlásil turecký vicepremiér Bekir Bozdag.

Ankara označuje YPG za teroristickú skupinu s argumentom, že ide o odnož Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá desaťročia vedie povstanie na juhovýchode Turecka. Turecko spustilo v januári ofenzívu proti YPG v oblasti Afrín v severnej Sýrii a minulý týždeň oznámilo jej úplné dobytie. Podľa OSN z tejto dovtedajšej kurdskej enklávy utieklo do iných častí Sýrie viac než 180 000 ľudí.

 

Macron na štvrtkovom stretnutí s kurskými a arabskými zástupcami SDF prisľúbil podporu tejto skupine a vyzdvihol jej odvážny boj proti IS, uviedol v piatok v oznámení Elyzejský palác. Vyjadril tiež nádej, že SDF a Turecko nadviažu dialóg s francúzskou pomocou. Francúzsky líder súčasne žiadal, aby obyvateľstvo Afrínu dostalo úplný prístup k humanitárnej pomoci, píše agentúra AP. Na schôdzke okrem toho potvrdil odmietavý postoj Francúzska k PKK, ktorú popri Turecku zaraďujú na svoje zoznamy teroristickým organizácií aj USA a EÚ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
V centre Sabinova našli mŕtvolu! Nik nevie, čo sa stalo a aha, čo hovoria miestni
Hviezda tímu Juraj Slafkovský po návšteve reštaurácie v Ostrave nasadá do taxíku spolu so spoluhráčmi Golianom a Pospíšilom.
Takto relaxovali naši po skalpe USA: Aha, s kým sme načapali Slafkovského v taxíku
Unrecognizable young female doctor comforting unrecognizable older female patient
Predčasné úmrtie si môžete spôsobiť sami: Ak sa správate TAKTO, prestaňte s tým!
Niekdajšia hviezda erotickej relácie Láskanie Andrea Ušiaková po 25 rokoch.
Foto
Ušiaková z Láskania po 25 rokoch: Kam zmizla učiteľka sexu? TAKTO teraz žije
Businessman and files
V Kysuckom Novom Meste vznikne nová výrobňa priemyselných batérií: Zamestná 90 ľudí
(ilustračné foto)
TOTO u predčasniatka rodičia nemôžu zanedbať: Pozor, začať nemôžete hneď
Hudáček po tom lieta ako drak: TOTO si počas zápasu dávajú slovenskí hokejisti pod nos!
Hoci ich zväčša vidíme v oblekoch a kravatách, aj politici sa vedia hodiť do športového.
Foto
Šampionát spojil koaličných a opozičných politikov: Takto fandíme našim hokejistom! Kto je ich obľúbenec?
(ilustračné foto)
Váš Tip
V Trenčíne pred vyše rokom vysadili symbolickú lipu: Zaplačete, ako dopadla!
(ilustračné foto)
Policajné cvičenie v Dubnici nad Váhom: Pozor, doprava bude obmedzená!
Ilustračné foto
Čo chystá Čína?! Stačil pohľad na nebo a ľudia ostali ako obarení
(ilustračné foto)
Skrytú rakovinu môže odhaliť rýchly výplach úst: Ochorenie sa TAKTO prezradí