Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2018 07:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Na pohrebe Jána Kuciaka († 27) padli silné slová: Tvrdý odkaz arcibiskupa vrahovi

Celé Slovensko bolo v slzách. V sobotu prišlo dať posledné zbohom do Štiavnika (okr. Bytča) zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi († 27) viac ako tisíc ľudí.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

Nechýbali ani známe tváre z médií, ktorých smrť kolegu a kamaráta veľmi zobrala. Mladý novinár mal v rakve na sebe svadobný oblek, pretože si v máji mal brať snúbenicu Martinu († 27), ktorú zavraždili spolu s ním. Tú pochovali vo svadobných šatách v piatok v Gregorovciach na východnom Slovensku.

Celá krajina sa ponorila do hlbokého smútku. Zatiaľ čo polícia stále nevypátrala brutálneho vraha, ktorý popravil dvoma strelami snúbencov v ich domčeku vo Veľkej Mači, blízki sa museli s nimi už navždy rozlúčiť. V Kostole sv. Františka z Assisi v Štiavniku ako prvá odznela básnička, ktorú si Ján pripravil pre svoju lásku Martinku a chcel jej ju prečítať v máji na svadbe. „Máme už za sebou veľa živých dní, navzájom sme si už celkom priesvitní. Vieš, čo ráno robiť, nech nie som nervózny, ja zas, že šiť gate u teba nehrozí. Už nám ruky ťaží puto zo zlata, hudba našu pieseň hrá, zo skla našich čaší sa stala priehrada, tak musíme sa navždy milovať. Mám rád, keď sa pýriš, máš líca červené a keď sa hádame, tak vždy si trpezlivá jak voda v plameni, no za nič na svete by som ťa nevymenil. Dnes nás ešte čaká veľa krásnych chvíľ, tak ich, prosím, Maťka, láskou naplň, chcem žiť ešte dlhý čas a keď nám raz dôjde, ďalší požičať.“ Žiaľ, ďalší čas už zaľúbená mladá dvojica nedostala. Po básničke nasledovali slová bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského. „Stojíme pri vás v tejto mimoriadne ťažkej chvíli. Bolí to celú našu cirkev, vaša bolesť je aj našou bolesťou. Nemôžeme pochopiť to, čo vy prežívate, máme účasť na vašej bolesti,“ obrátil sa k najbližšej smútiacej rodine Zvolenský.

Vrah by sa mal kajať

Podľa slov kňaza mnohí, čo prišli na pohreb, by chceli úprimne pomôcť, no v tejto chvíli sa zdá, že všetky veci sveta stratili na význame. „Ozýva sa v nás sila spravodlivosti, chceme zabrániť zlu, aby sa ďalej šírilo. Ak sa vrah domnieval, že Jána umlčí, dosiahol pravý opak. Veľké rozhorčenie nad jeho smrťou spojilo ľudí na celom Slovensku, aby čo najviac posilnili jeho hlas. Dnes nie je nikoho v našej krajine, aby nepočul, čo sa tu stalo. Avšak ide tu dnes aj o čosi viac, vražda človeka je ťažký hriech, je to pošliapanie božieho príkazu, ktoré neostane nepotrestané. Kto ten hriech spáchal a má s ním niečo spoločné, nech začne robiť pokánie, nemá zmysel utekať a skrývať sa,“ odkázal vrahovi arcibiskup a dodal: „Útok na novinára pokladám za útok na našu krajinu, na našu pozemskú vlasť. Je tragické, že sa novinárom dostane uznania až vtedy, keď dôjde k tragédii.“

Otvoriť galériu

Čo začal, dokončíme!

 

Po týchto slovách arcibiskupa sa smútiaci dav presunul do domu smútku, kde sa za kolegov rozlúčil s obľúbeným a stále usmiatym Jánom šéf investigatívneho tímu Aktuality.sk Marek Vagovič. „Nerobil to pre seba, pre peniaze, bojoval za nás všetkých, aby sme sa mali lepšie. Utápame sa v slzách, nevieme, čo ďalej. Martina mu bola veľkou oporou. To najhoršie, čo by sme mohli urobiť, je rezignovať, no to nesmieme urobiť. Jeho práca je pre nás inšpiráciou. Čo Janko začal, my dokončíme. Nikdy na vás nezabudneme, Martinka a Janko, odpočívate v pokoji! Pravda zvíťazí!“ Následne sa smútiaci dav presunul na cintorín, kde statočného novinára pochovali.

Pamiatku Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice si môžete uctiť TU.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Azerbajdžan prevzal kontrolu nad Náhorným Karabachom 20. septembra po bleskovej vojenskej operácii. (ilustračné foto)
Rusko zatvorilo vojenskú základňu: Hovoria o mieri, no z tejto strany padajú vážne obvinenia!
(ilustračné foto)
Besnenie lesného požiaru: Je nebezpečne blízko mesta! Evakuovali tisíce ľudí
Biely dom (ilustračná fotografia).
USA sa odhodlala na rázny krok: Škrt v zozname! Táto krajina nedostatočne spolupracuje voči terorizmu
Jeremy na pojednávanie prišiel bez pút na rukách.
Foto
Nočná mora Wisterovej je SPÄŤ: Tajný prevoz exmanžela, ktorý jej uniesol deti! Vera sa bojí o BEZPEČNOSŤ
Kontroverzná prehliadka sa stala hitom.
Foto
BIZARNÁ módna prehliadka: Modelky sa prechádzali po móle NAHÉ! Toto je dôvod
Kráľ Karol III.
Foto
Kráľ Karol III. odhalil svoj prvý oficiálny portrét: Aký význam ukrýva motýľ a iné DETAILY?!
Herečka sa vo svojom prejave označila za čudáčku
Foto
Stiflerova mama je doktorkou umenia! Počas príhovoru adresovala všetkým výzvu
Foto
Regenda sa po zápase kajal: Som rád že tím nedoplatil na moje sprostosti
Foto
Slováci prekvapenie nepripustili: Hlavaj proti Poľsku s čistým kontom
Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?