Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Vyšetrovanie zhorenej košickej univerzity: Kto môže za skazu?

Polícia ukončila vyšetrovanie obrovského decembrového požiaru košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Podľa mužov zákona nepochybili zamestnanci ani študenti univerzity.

Katastrofu zapríčinila chyba pôvodnej elektroinštalácie osvetlenia historickej budovy z roku 1903. Doteraz v nej prebiehajú rekonštrukčné práce, elektrické rozvody budú kompletne vymenené. Prví študenti Prírodovedeckej fakulty UPJŠ by sa v zrekonštruovanom objekte mohli učiť v budúcom zimnom semestri. Zatiaľ stále využívajú náhradné učebne.

 

Zamestnanci i študenti univerzity sa konečne dozvedeli, čo spôsobilo decembrovú katastrofu na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ. „Zo znaleckých posudkov vyplynulo, že príčinou požiaru bola technická porucha pôvodnej elektroinštalácie osvetlenia v jednej z miestností. Vznik požiaru nebol spôsobený konaním žiadnej osoby,“ vyjadrila sa policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. „Vyšetrovateľ trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia zastavil, pretože tento skutok nie je trestným činom.“

December 2016

Otvoriť galériu

Môžu za to rozvody

Vedeniu odľahlo, že na vine nebol nik zo školy. „Na univerzite sa robia pravidelné revízie a kontroly. Ľudský faktor môže stále zapracovať, ale, chvalabohu, sa tak nestalo. Chyba nebola ovplyvniteľná. Boli to staré hliníkové rozvody v stene a v omietkach, ktorých chyba sa nedá žiadnou revíziou odhaliť,“ hovorí kvestor Michal Tkáč s tým, že elektroinštaláciu objektu celú kompletne vymenia.

September 2017

Otvoriť galériu

Stavbári teraz najviac makajú na streche. „Rozoberáme dočasný krov a nahrádzame ho definitívnym, ktorý by sme mali dokončiť do štyroch týždňov. Potom uložíme strešnú krytinu. Najväčšie problémy nám narobila drevokazná huba drevomorka, museli sme takmer úplne odstrániť drevený strop na najvyššom podlaží,“ prezradil Ján Sekerák, oblastný riaditeľ firmy Metrostav. „V interiéroch máme vyše 50 pracovníkov, sú to elektrikári, sadrokartónisti, strechári, obkladači a ďalší,“ pokračuje.

V rámci rekonštrukcie univerzita zatiaľ preinvestovala 900 000 € z celkovej sumy 2 700 000 €. „Obnova po požiari sa skončí v novembri 2017, ďalšou etapou bude výmena okien a reštaurovanie fasády. Práce budú definitívne ukončené na začiatku školského roka 2018/2019,“ sľubuje kvestor.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Eva Eperješiová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
42-ročná Yaya DeCloud sa narodila 14. decembra 1981.
Foto
Vodca sekty unášal a znásilňoval ľudí: Neuveriteľné, čo po tom všetkom povedala jeho dcéra
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje